Yani, içerisinde kristalleşme ve küçük buz parçacıkları oluşan dondurmanın bozulmuş olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Buz parçacıkları, dondurmanın bir kısmının hava olması nedeniyle oluşuyor. Dondurma eğer uygun olmayan koşullarda saklanırsa, içerdiği havayı kaybedecek ve aynı zamanda hacmi küçülecektir.
GIDA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, içinde küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmanın, gıda zehirlenmesine yol açabileceği için kesinlikle yenilmemesi gerektiğini söyledi. Manavoğlu, "Kristalimsi, kumsu tat gelmesi dondurmanın eriyip, yeniden donduğunun en büyük kanıtıdır.
Dondurmayı özel yapan içindeki hava. Bu hava ona hafif, kremamsı dokuyu veren şey aslında. Dondurma eridiğinde ise bu hava kayboluyor. Bu yüzden onu yeniden dondurucuya koyduğunuzda yoğun bir madde olarak donuyor ve katılaşıyor.
Dr. Kamil Bostan, sağlıklı olması için dondurmanın eksi 18 derece saklanması gerektiğini söyledi. Bostan, “Dondurma hijyenik koşullarda üretilmemişse içerisine birtakım bakteriler yerleşebiliyor.
“Zararlı mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ateş kusma, halsizlik belirtileri görülebilir” Dondurmayı kaşık ile alırken, donmuş olmasına dikkat edilmeli. Tattığınızda kristalimsi, kumsu tat gelmesi dondurmanın eriyip yeniden donduğunun en büyük kanıtıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Dondurmanın dokusu normal şartlarda pürüzsüzdür. Eğer dokuda bu pürüzsüzlüğü görmezseniz o dondurmadan şüphelenebilirsiniz. Yani, içerisinde kristalleşme ve küçük buz parçacıkları oluşan dondurmanın bozulmuş olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
Dondurma; süt ürünü olduğundan ötürü uygun koşullarda saklanmadığında zehirlenme riski yaratabilir. Bu nedenle; soğuk ve karanlık ortamda saklanmalıdır. Erimiş, eridikten sonra yeniden donmuş dondurmalar kesinlikle tüketilmemelidir.
Bakteriler, Süt ve süt ürünleri içerisinde çoğalırken bazen gaz üretirler ve bu da pakette şişme gözlenmesine neden olur. Bu durum, ambalaj şiştiğinde ne olduğuna dair en uygun açıklamadır.
1-Dondurmada şoklu buzlama sistemi en az 6 saat olup 12 – 24 – 48 ve en uzun 72 saate kadar muhafaza etme etkisine sahiptir.
Sütle hazırlanan dondurmanın temel bileşeni kaymaktır. Süt işleme tesislerinden alınan kaymak, şeker, karajenan (deniz yosunundan elde edilen kıvam artırıcı) ya da yumurta, salep ve yoğunlaştırılmış sütle sanayi tipi karıştırıcılarda karıştırılır.
Dondurmanın raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. Dondurmalarınızı derin dondurucuda -20 ºC de son kullanma tarihine kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabınızda derin dondurucu bölümü yerine buzluk varsa ününüzü birkaç saat içerisinde tüketmeniz tavsiye edilir.
Şehirdeki dağlarda olan kekik, çiğdem, keven ve sümbül bitkileri ile beslenen keçilerin sütü, dondurmanın lezzetini etkilemektedir. Yapılışında kullanılan sütün soğuk kullanılması nedeniyle Maraş dondurması, hemen erimez. Bu özelliği de onu diğer dondurma çeşitlerinden ayıran en önemli farkını oluşturmaktadır.
Dondurma karışımını makineye koyun ve 40 dk kadar dondurun.
Dondurmanın kışın yenmesinin hastalığa neden olacağı veya soğuk havada kaldığımızda, üşüdüğümüzde hasta olacağımız düşüncesi yanlıştır. Enfeksiyonlara neden olan bakteri, virüs, mantar gibi enfeksiyon etkenleridir. Dondurmanın boğaz enfeksiyonlarına yol açtığına dair bilimsel bir kanıt yoktur.
Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık sıcağımsı su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır.”
Şekere dikkat! Tercih dondurmadan yana bile olsa içerisindeki şekere dikkat etmek çok önemli. Bu kapsamda dondurmanın haftada 2 gün ile ve miktarının da 2-3 top arasında sınırlı tutulması, sossuz hatta külahsız tüketilmesi önemli.
2022 yılının nisan ayında bir kutu dondurmanın ortalama fiyatı 33,9 TL olmuştur.
Saat tutulur ve not alınır 10 dakika savrularak kaynama işlemine devam edilir. Süre bitince dondurma malzemesi ocaktan alınır ve ılımaya bırakılır. Ilıdıktan sonra 2 saat bekletilmek üzere dondurucuya atılır. 2 saat sonra çıkarılır ve her saatte bir 5 saat boyunca sütü donana kadar karıştırılır.
Sütü makineye dökmeden dolabın içerisindeki ispirto soğuyuncaya kadar çalıştırılacaktır. Daha sonra makinenin süt çeken kısmına kapasitesinden 1 kg az şekilde dökülecek (5 kg çeken makineye 4 kg süt) azar azar çekip sert halde özleşmiş olarak çıkarınız. Böylece enfes bir dondurma elde etmiş olursunuz.
Ülkemizde “dondurma nerede meşhurdur” sorusunun cevabı çoğu kişi için Kahramanmaraş'tır. Evet, Kahramanmaraş, dondurmanın yaygın olduğu şehir olarak karşımıza çıkar. Maraş dondurmasının ana vatanıdır. Bununla birlikte ülkemizde çok lezzetli ve sıra dışı dondurmalar yapan mekanların sayısı hiç de az değildir.
AB'de ise kişi başı tüketim 6,8 litre seviyesindedir. Amerika'da yıllık kişi başı tüketimi 30 litreye kadar ulaşmıştır. Avrupa da ise İsveç yılda kişi başına yaklaşık 16 litre ile en yüksek kişi başına dondurma tüketim oranına sahiptir.
Sağlıklı koşullarda üretilmemiş, paketleme ya da saklama koşullarında sorun olan ürünlerde et, peynir gibi ürünler bakteri üremesi sonucu dışarıya gaz salgılar ve bu nedenle ürünün paketi balon gibi şişer. Bu nedenle özellikle marketlerin yüksek indirimler sunduğu dönemlerde paketi balon gibi şişmiş ürünleri almayın.
Dondurma yağ içeriğine sahip olduğundan fazla tüketilmesi kandaki kolestrolün yükselmesine neden olur. Kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Yüksek miktarda şeker içerdiğinden kan şekerinin yükselmesine, hormon dengesinin bozulmasına ve kilo almaya sebep olabilir.
Üst solunum yolundaki enfeksiyonlar tam iyileşene kadar dondurma gibi soğuk gıdalara izin verilmemelidir. Dondurma, astım, alerjik rinit, farenjit, tekrarlayan kulak iltihabı, öksürük, geniz akıntısı, boğazında gıcıklanma–takılma hissi gibi kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir.
Dondurmaya kontamine olmuş mikroorganizmaların büyük bir kısmı hammadde ve katkı maddelerinden kaynaklanmaktadır. Dondurma üretimi sırasında uygulanan ısıl işlem ile sporlar hariç bakteri florasının büyük bir kısmının imhası sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri