Piaget gelişimde biyolojik etkenlere önem verirken; Vygotsky toplumsal etkenlere önem vermektedir. Ona göre dil sayı, sanat gibi araçlar, kültürün düşünceyi kavrama, düzenleme ve geçişini sağlama yoludur. kapasitelerin bütünleşerek içsel konuşmaya başladığına dikkat çeker.
Vygotsky, çocuğun dil deneyimleri yoluyla toplumsal çevresiyle etkileşerek öğrendiğini, Piaget ise çocuğun aktif olarak toplumsallaştığını ve çevrenin neden olduğu sorunları çözmekte olduğunu düşünmektedir.
Vygotsky, bilişsel gelişimin genellikle yaklaşık olarak iki yaşında başladığını ifade etmektedir. Dilin ve düşüncenin en başta bağımsız bir biçimde geliştiğini söylemektedir. Ayrıca konuşmanın gelişmesinde düşünce öncesi bir dönem bulunmaktadır. Düşünce gelişmesinde ise dil öncesi dönemin olduğunu belirtmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
kuramı bilişsel gelişim konusuna açıklık getiren, çocuk ve ergenlerin zihinsel süreçlerini tanımlayan oldukça etkileyici bir kuramdır. Piaget'ye göre çocuk, çevresini inceleyen aktif bir araştırmacı gibidir. Çocuğun gözlediği her şey, her uyaran zihninde bir şema oluşturur.
Piaget kalıtım ve çevre etkileşimini savunsa da, kuramın temelinde biyolojinin etkisini görmek olanaksızdır. düzenleme yeteneğine sahip olduklarını ve bu mekanizma sayesinde hayatta kaldıklarını savunur. Bu uyum sağlama yeteneğinin de kalıtım ile çevre arasındaki temel etkileşim olduğuna inanır.
Dil gelişimi kuramları, çocukların isteklerine yön veren seslenmeleri taklit etmelerini içeren davranışçı yaklaşım kuramı, yetişkinlerin model alındığı sosyal etkileşim kuramı ve Chomsky'nin temsilcisi olduğu psiko-linguistik yaklaşım kuramıdır.
Dil gelişimi ile ilgili kuramlar beş farklı kategoride ele alınabilir. Bunlar; davranışçı,sosyal öğrenme,bilişsel,biyolojik ve etkileşim kuramları olarak sıralanmakta ve sırasıyla açıklanmaktadır.
18 aylık bebek dil gelişimi içinde eşyalarının yerini bilir, sorulunca gösterir. Hayvan seslerini taklit edebilir. 19 aylık bebek dil gelişimi, 20 aylık bebek dil gelişimi, 21 aylık bebek dil gelişimi, 22 aylık bebek dil gelişimi 23 aylık bebek dil gelişimi de çok hızlı biçimde tamamlanır.
Vygotsky, öğrenme-öğretme süreci ile ilgili araştırmalarında, hem öğrenciyi hem de öğretmeni merkeze almıştır. Vygotsky'a göre öğrenme sosyal bir süreçtir ve insanlar arasındaki etkileşim öğrenmenin temelini oluşturur. Bilme, anlama ve algılama yeteneklerinin gelişiminde sosyal ilişkiler temel bir role sahiptir.
Davranışçılara göre genel olarak çocuk, dili ebeveynler tarafından sağlanan pekiştireçler yoluyla öğrenir. Ebeveynler çocuklara model olur. etkileşimiyle öğrenilir. Bilişsel gelişime bağlıdır.
Vygotsky'nin görüşüne temel olan kavram Ya- kın Gelişim Alanı (Zone of proximal development) kavramıdır. problemleri çözmesi aracılığıyla belirlenen gelişim düzeyi arasın- daki farktır (Vygotsky, 1978, s.86). çıkar. Amaç, karşılıklı öğretim yoluyla zihinsel işlevi değiştirmek ve geliştir- mektir.
Çocuk zihni sadece kendi keşiflerinin sonucu değildir, çevreden edindiği bilgi ve kavramsal âletler zihinsel gelişmesine büyük kolaylıklar sağlar. Vygotsky sadece bireyin gelişimini değil, bu gelişimin bağlı olduğu sosyal ve kültürel dokunun da önemli olduğunu belirtmiştir.
Pi- aget'e göre düşünce ve dil gibi bilişsel yetiler, biyo- lojik yapı üzerinde, fiziksel gelişime paralel, çevre ile etkileşim ve deneyim yoluyla aşamalı olarak gelişir (1). Öğrenme, bireyin çevresi ile etkileşimi sonucu kazandığı değişikliklerdir.
Dil gelişimini etkileyen birçok etmen vardır. Bunlar zeka, cinsiyet, beyin, sosyal çevre ve aile, sosyo-ekonomik etmenler, ailenin eğitim durumu, iki dillilik, oyun ve sağlık durumudur. Dil gelişimi zekâ ve zihin gelişimi ile doğru orantılıdır.
Bilişsel dil yaklaşımında beynimizin dil edinmek için bilgisayar gibi özel olarak programlandığı iddia edilir. Bu nedenle “Dil, öğrenilmez edinilir. ” görüşü hakimdir. Bu yaklaşımının en önemli temsilcisi Noam Chomsky'dir.
Chomsky güçlü bir dille doğuştancılığı savunmaktadır. Chomsky'e göre çocukların ilk dillerini edinebilmelerini sağlayan şey içsel bilgidir. Her çocuk dilbilgisel ilkeler ile doğar ve çevresindeki dili edinmek için analiz etmeye başlar. Evrensel Dilbilgisi bütün dillerin ortak ilkelerinin içermektedir.
Biyolojik (Psikolinguistik) Kuram
Bireyler konuşma sürecinden önce tüm dillerin ortak kurallarını içeren ve doğuştan gelen bir biyolojik bir dil edinme aygıtına sahiptir. Kurama göre söz konusu yapı sayesinde çocuklar yeterli kelime öğrenme sayısına eriştikten sonra konuşma sürecine başlarlar.
Bu fonemler de bir dildeki anlam ayırt eden en küçük birimlerdir. Fonoloji; fonemlerin farklı sistemlerini, -bir dildeki anlam ayırt eden en küçük birimleri- kapsar. (Bir dildeki anlam taşıyan en küçük birimlere morfem denir ve morfolojinin araştırma alanına girer.)
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget, söz konusu bireylerin bilişsel gelişim sürecinin sırayla ilerlemesi gerektiğini düşünür. Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Piaget (1999) bilişsel gelişimin; fiziksel olgunlaşma, deneyim, toplumsal akta- rım ve dengelenme süreçlerinden oluşan bir bütün olduğunu belirtmektedir. Piaget'e (1977) göre, bu dört etmen çocuğun gelişiminin hızını ve bir evredeki kalış süresini belirlemektedir.
Pİaget'ye göre zeka, uyum sağlayabilme, bireyle çevresi arasında denge sağlayabilme ve zihinsel faaliyettir (Ginsburg ve Opper, 1969). Piaget, bilişsel gelişimin doğuştan gelen üç temel eğilimden, yani uyma (accomodation), özümleme (assimilation) ve dengeden (equilibrium) etkilendiğini öne sürmektedir (Usha, 2001).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri