Özellikle su ve süt ılık bir şekilde kullanılmalıdır. Mayanın daha çabuk çözülmesini istiyorsanız, instant maya kullanabilirsiniz. Hamuru mayalamaya bırakırken, streç veya nemli bez ile örtün.
Pide hamuru mayalı bir hamurdur. Yaş mayayla kolayca yoğurabilirsiniz. Ancak eğer ekşi mayanız varsa, ekşi mayalı bir hamur yoğurarak da pide yapabilirsiniz. Öncelikle tuz, şeker ve mayayı yarım su bardağı ılık suyla karıştırın.
Faydalı Bilgiler: Pide Hamuru Mayalı Mı Mayasız Mı? Gerçek bir pide hamuru hazırlamak istiyorsanız mayalı hamur ile yapmak daha doğru olur. Dışarıda yediğimiz pidelerin lezzetini veren de hamurunun mayalı olmasıdır zaten.
İlgili 44 soru bulundu
Kuru halde olan bu minik hücreler, hamur içine ekleyeceğiniz şeker veya tuz ile tepkimeye giriyor. Hamurun içerisine eklenen maya, ılık bir ortamda bekletilerek hamuru kabartması sağlanır.
Instant kuru hamur mayasıdır. Suda eritmeye gerek kalmadan doğrudan una karıştırılarak kullanılır. Garantili mayalama işlemleri için idealdir. Poşetin tamamı 500 g - 1 kg un içindir.
1 su bardağı ilık süt içinde maya eritilir. ( ben şeker kullanmıyorum) İçine diğer bardak süt, sıvı yağ, tuz ve un ilave edilip, iyice yoğrulur. ( olabildiğince yumuşak bir hamur olmalıdır, bunu sağlamak için son bardak unu yavaş yavaş katmanızı öneririm. ) Üzeri kapatılıp sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakılır.
Hamuru mayalamaya bırakırken, streç veya nemli bez ile örtün. Bu sayede kurumasını önleyebilirsiniz. Hazır satılan pidelerin şeklinden yapmak için, pidenin ortasını ince kenarlarını ise daha kalın bırakın. Daha yumuşak ve kabuksuz bir hamur istiyorsanız fazla yoğurmaktan kaçının.
Hamurun sürekli üzerini açarak gözlemlemeye ya da dokunmamaya özen gösterin. Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Pide hamuru için:
1 su bardağı süt. 2 su bardağı un. 1 paket kabartma tozu. 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı
Kıymalı Pide Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
2 yemek kaşığı yoğurt. 100 gram tereyağ (eritilmiş) 1 yumurta beyazı – sarısı kenarlarına.
Azar azar un ilavesiyle yoğrulur ve yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hazırlanan pide hamurunun üzeri örtülerek, sıcak bir ortamda mayalanması için 1-2 saat kadar bekletilir.
Pide Tarifi Nasıl Yapılır? Maya, ılık su ve şekeri kaba alıp çırpalım. Üzerine sıvı yağ, yoğurt, tuz ve unu ekleyip ele yapışmayacak hamur elde edelim ve 1-2 saat mayalanmaya bırakalım.
Kullanacağınız kuru maya miktarının üç katı kadar 40 derece su veya süt ve maya miktarının yarısı kadar şeker bir kapta karıştırılır ve eritilir. Sonrasında bu karışım, hamura eklenerek mayalanması beklenir. Mayasında süt kullanılan hamur, daha yumuşak bir yapıya sahip olacaktır.
Tepsiye koyup üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz afiyet şeker olsun 😋İsterseniz akşam dolaba koymadan hemen yapabilirsiniz.Bence dolapta beklemesi hamuru daha yumuşak fos fos yapıyor .
Fırından çıkararak, üzerine yani tam orta yerine her birine birer adet yumurtaları kırın. Tekrar fırına koyarak, 5 dakika daha pişirin. Fırından çıkardığınız pidelerin kenarlarına, fırça yardımıyla tereyağını eritip sıvı yağ ile beraber sürün. Dilimleyip, sıcak servis yapın.
Üzerini kapatıp, 15 dakika dinlendirin. Önceden 240-250°C'de ısıtılmış fırında, kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Pidelerin daha yumuşak olması için, fırının içine yanmaz bir kap ile su bırakabilirsiniz.
Fırından alır almaz, kenarlarına tereyağı sürün ve daha yumuşak bir pide istiyorsanız üstlerini temiz bir bezle örtün. Pideleriniz hazır! Afiyetler olsun!
Hamur yoğurma ile uğraşmadan, fırından aldığınız ekmek hamuru ile enfes bir pide hazırlamak mümkün.
Isıtılmış 220 derecelik fırına vermeden önce üzerine çörek otu serpin. Fırına verip üzeri kızarana kadar pişirin.
Instant Maya (Instant Dry Yeast)
Kuru maya daha çok ev kullanıma uygun ve en çok tercih edilen maya çeşididir. Hamuru iyi kabartır ve bunu uzun süre korur. Serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek gerekir. Önceden suda eritmeye gerek yoktur.
Kuru mayanın aksine instant mayalar çok ince granül yapılarına sahiptir. Yüksek teknoloji ürünü olan bu mayalar 12 aya kadar kabartma özelliğini koruyabiliyor. Onu kuru mayadan ayıran en önemli özelliği ise hamurun içerisine hiçbir eritme işlemi olmaksızın doğrudan ilave edilerek kullanılabiliyor olması.
Eğer 40 gram yaş maya kullanmanız gereken bir tarif varsa ve elinizde yaş maya kalmadıysa; 20 gramlık kuru mayayı tercih edebilirsiniz. Yaş mayanın kullanılması gereken yerlerde, 14 gramlık instant mayayı da ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri