Sırasıyla soğanı, biberleri, domates kullanacaksanız domatesi çok inceltmeden rondodan geçirin ve kıymanın içine ekleyin. Ardından maydanozu ince ince kıyın, sarımsakları ezin; kıymaya ekleyin. Sıvı yağı, salçayı ve baharatları da ekleyip elinizle iyice yoğurun, malzemeler birbirine karışsın.
Kıyma, biber, rendelenmiş soğan, doğranmış domates, maydanoz, tuz, karabiber ve pulbiberi uygun bir kapta yoğuralım. Yaklaşık 1 çay bardağı kadar su ile kıvamını açalım. Pide içimiz hazır. Pidelerinizi kendi yoğuracağınız hamurla evinizde hazırlayabileceğiniz gibi dilerseniz, mahalle fırınına da verebilirsiniz.
Kıymayı bir tavada kendi yağı ile kavurun. Rengi değişen kıymanıza küp doğranmış kuru soğanları ekleyin. Soğanlarınız yumuşayana kadar kavurmaya devam edin. Kavrulan kıymalı soğanı tuz, karabiber ve pul biberle tatlandırın.
Yine fırına verilen pidelerin kurumadan pişmesi için içerisinde soğan kullanmak şart. Soğanı çok minicik bir şekilde doğramak ya da rendelemek gerekiyor. Soğanın suyu harca hem lezzet veriyor hem de pişerken kurumamasını sağlıyor. Bir diğer lezzet unsuru ise sarımsak.
İlgili 41 soru bulundu
Soğan, domates ve sivri biberi hafif iri kalacak şekilde robottan geçirip, derin bir kaba alın. İçine salça, ince kıyılmış maydanoz, sıvıyağ ve baharatları ilave edin. En son kıymayı katın ve tüm malzemeyi iyice karıştırın.
Hamuru mayalamaya bırakırken, streç veya nemli bez ile örtün. Bu sayede kurumasını önleyebilirsiniz. Hazır satılan pidelerin şeklinden yapmak için, pidenin ortasını ince kenarlarını ise daha kalın bırakın. Daha yumuşak ve kabuksuz bir hamur istiyorsanız fazla yoğurmaktan kaçının.
Fırından alır almaz, kenarlarına tereyağı sürün ve daha yumuşak bir pide istiyorsanız üstlerini temiz bir bezle örtün. Pideleriniz hazır! Afiyetler olsun!
Pidenin lezzetli olabilmesi fırının ısısından, pidenin servise sunulmasına kadar geçen sürede verilen emeğe bağlıdır. Malzemeler : (6 kişilik) 700 ml su, 750 gr un, 1 tatlı kaşığı yaş maya, 1 çay kasığı şeker, 1 yemek kasığı tuz (kıymalı pide iç malzemeleri) 300 gr kıyma, 2-3 baş soğan, yeteri kadar tuz.
Önceden ısıtılmış olan fırında 220 derecede 20-25 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra arzunuza göre pide kenarlarına tereyağ sürebilirsiniz. Afiyet olsun.
Pide hamuru için
Kenarlara tuz serpiştirin, yoğurt, yağ ve maya karışımını ortasındaki havuza ekleyin. Kenardaki unları ortaya doğru atarak hamuru yoğurmaya başlayın. Yoğurma işlemini, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar devam ettirin. İhtiyaç halinde un ekleyerek yoğurmaya devam edebilirsiniz.
Yumurta, küçük bir kasede çırpılır ve pidelerin kenarlarına sürülür. Önceden ısıtılmış 180° fırında üzerileri kızarıncaya kadar pişirilir.
Kabarınca un katılıp yoğrulur ve yarım saat bekletilir. Sonra bir başka kaba kıyma konur. İçine rondodan geçen soğan, maydanoz, domates, biberden koyulup elinizle karıştırın. Baharatlar, salça ve sarımsak ilave edip tekrar karıştırın.
Hatta bazen 'o talaş 'mı diye soranlar da olur. ) Kısaca izah edeyim: Pidenin altına serdiğimiz buğday kepeğidir. Hamurun altına serilme nedeni ise pide hamurunun diğer ekmek hamuruna göre daha sulu(cıvık) bir hamur olmasından dolayı fırına atılırken hem küreğe hem de fırın tabanına yapışmasını önlemektir.
NOT: Ramazanda pişen pide kokusunun püf noktası bu şifa suyu dediğimiz bulamaç üzerine sürdüğümüzde oluyor arkadaşlar. Pide yumurtalı isterseniz tırnaklayarak yaptığımız işlemi yumurta sarısı sürerek yapabilirsiniz. En önemli püf noktası da un tercihi mutlaka ekmek için un alın pasta, böreklik veya baklavalık değil.
Mayalanma için nemli, ılık ve kapalı bir ortam gerekir. Doğru mayalanan ve mümkünse buhar verilerek pişirilen hamur demek, iyi kabarmış bir Ramazan pidesi anlamına gelir. Pişirirken kullandığınız fırın buhar vermiyorsa, fırının içine yanmaz bir kap ile su bırakabilirsiniz.
1 Kg Kıymadan Kaç Adet Pide Çıkar :
Yukardaki Bu karışımdan ortalama 25 ile 30 adet arası pide çıkmaktadır.
İç harcı için: 500 gram orta yağlı kıyma.
Yağlı kağıt serilmiş tepsinin üzerine konulur. Diğer bezelerde aynı şekilde yapılıp tepsiye dizilir ve açık hamur yerlerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında kızarana kadar pişirilir. (eğer üstüne kaşar kullanırsanız, pideler fırından çıkmadan 10 dakika önce üzerlerine serpilir).
Fırından çıkararak, üzerine yani tam orta yerine her birine birer adet yumurtaları kırın. Tekrar fırına koyarak, 5 dakika daha pişirin. Fırından çıkardığınız pidelerin kenarlarına, fırça yardımıyla tereyağını eritip sıvı yağ ile beraber sürün. Dilimleyip, sıcak servis yapın.
Bafra pidesi olarak da bilinen kapalı kıymalı pideyi hazırlamak 45, pişirmek ise yaklaşık 25 dakikadır. üzerine sürülen yumurta sayesinde, dışı çıtır çıtırdır.
Kuşbaşı eti ince bir şekilde minik minik doğrayalım. Domatesi, soğanı rendeleyip karıştırma kabına alalım. Üzerine ince kıyılmış biberi, baharatları, tuzu, salça ve sıvı yağı ilave edelim, karıştıralım. İçimiz hazır.
Pide hamuru mayalı bir hamurdur. Yaş mayayla kolayca yoğurabilirsiniz. Ancak eğer ekşi mayanız varsa, ekşi mayalı bir hamur yoğurarak da pide yapabilirsiniz. Öncelikle tuz, şeker ve mayayı yarım su bardağı ılık suyla karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri