Yüzyıllardır bilinen pika sendromunun nedeni tam olarak aydınlatılamamış olsa da, oluşumunda psikososyal ve biyokimyasal birçok faktörün etkili olduğu düşünülmektedir. Çocuklarda demir, çinko ve kalsiyum eksikliği ile pika sendromu arasındaki ilişki net olarak tanımlanmıştır.
Pika Sendromu İçin Hangi Doktora Gidilir? Pika sendromu yeme bozukluklarının arasında bulunan bir psikiyatrik hastalıktır. Pika sendromu tedavi aşamasında bireylerin psikolojik destek alması tedavi için önemlidir. Pika sendromu gerekli protokoller uygulandığında tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Çoğu zaman yeme bozuklukları düzeltildiği ve eksik olan mineral ve besinler yerine konulduğu zaman bu durum ortadan kalkar. Demir eksikliği tespit edildiği zaman karaciğer, kırmızı et, pekmez, yumurta, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.
Pika sendromu olanlarda cıva zehirlenmesi, ağır nörolojik bozukluklar, bağırsaklarda parazit ve yetişkinlerde libido kaybının görülebildiğini belirten Uzm. Dr. Timur, sözlerine şöyle devam etti: "Toprakla birlikte parazitleri, parazit yumurtalarını alabiliyorsun, cıva ya da kurşun zehirlenmesine maruz kalabiliyorsun.
İlgili 23 soru bulundu
Pika sendromu çocuk sağlığını ciddi olarak tehdit eder. Özellikle 1-4 yaş arasındaki çocuklar birçok nesneyi denemek ve ağzına götürmek dürtüsüyle zararlı olabilecek tehlikeli maddeleri yiyebilirler. Yenilen maddeye göre tehlikeleri değişebilir. Özellikle kurşun, civa gibi ağır metal zehirlenmeleri olabilir.
Pika sendromu (yabancı madde yeme alışkanlığı) olarak adlandırılan bu rahatsızlık, kimi zaman gerçekten vücuttaki bir vitamin eksikliğinden kimi zaman da psikolojik sorunlardan kaynaklanıyor. Ancak nörolojik şikayetler de pika sendromunun sebepleri arasında yer alıyor.
Pika hastalığı, çocukluk çağında daha fazla olmakla be- raber tüm toplumlarda ve yaş gruplarında rastlanabilen, sıklıkla demir ve diğer eser elementlerin eksikliğine bağlı olarak gelişen, yine kısırdöngü olarak demir ve çinko eksik- liğinin derinleşmesine sebep olan bir hastalıktır.
Pika sendromunda, özellikle demir eksikliğinin sık görüldüğü çocuk yaş grubunda, yenilen kil ve toprak gibi maddeler yiyeceklerin içindeki çinko ve demiri bağlar. Bunun sonucunda demir eksikliği anemisi ve çinko eksikliği gelişebilir veya mevcut eksiklikler belirginleşebilir.
Besin niteliği ve besleyiciliği olmayan maddelerin yenilmesi durumunu ifade eden pika sendromunda yenilen maddeler genellikle sabun, toprak, kil, metal, buz, kum, plastik, bez, kireç, kâğıt, saç, kibrit ucu, tebeşir, boya, para gibi maddelerdir.
Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistin oluşumu şeklinde gelişen polikistik over, adet düzenliği ile birlikte kendini belli eden, buna ek olarak kilo artışı, vücut genelinde tüylenme, sivilce oluşumu gibi pek çok şikayetin oluşumuna neden olan bir kadın hastalığıdır.
Gebelik döneminde görüle- bilen pika; besin olarak tanımlanmayan maddelerin tüketilmesi ile karakte- rize bir yeme bozukluğudur. Pika davranışının varlığı, perinatal ve yaşamı tehdit eden sonuçların olasılığının arttığı, fetüs ve anne için istenmeyen sonuçları içeren yüksek riskli gebelikle sonuçlanabilir.
Demir eksikliğinin neden olduğu en yaygın isteklerden biri, geçmek bilmeyen bir buz yeme ya da çiğneme isteğidir. Düzenli olarak buz çiğnemek diş ve diş etlerinize zarar verebilir. Bu sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız doktorunuzun yanı sıra diş hekiminizle de görüşmelisiniz. Rabel A, Leitman S, Miller J.
Toprak, kil, tebeşir, kömür gibi nesneleri yeme alışkanlığı tıpta pika sendromu olarak adlandırılıyor. Pika sendromunun ismi halk arasında fazla bilinmese de demir, çinko, kalsiyum eksikliği gibi nedenler ile kişiler bu maddeleri yeme eğilimine giriyor.
Eğer canınız bol peynirli bir pizza ya da börek veya pide çekiyorsa ve bunları düşündüğünüz anda ağzınız sulanıyorsa bilin ki sağlıklı yağ asidi eksikliği yaşıyorsunuz. Vücutta sağlıklı yağ asitleri azaldığında yani Omega-3 değeriniz azaldığında aşırı peynir tüketme isteğiniz artar.
Bu da besin aşermesi gibi anne adayının besin ihtiyaçları nedeniyle olduğu açıklanmaktadır. Pika sendromunda bazı anne adayları toprak, kil, deterjan, kireç hatta saç aşerebilir. Bu durumda toprak aşeren anne adayının demir eksikliği olduğu tespit edilmekte ve ona göre takviye alması tavsiye edilmektedir.
Pika sendromunun tedavisinde öncelikle hastalık tanımlanmalıdır. Vücutta demir bakır, çinko selenyum B1 ve B6 vitamini gibi eser elementlerin eksikliği varsa öncelikle bunlar tespit edilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Bu elementlerin eksiklikleri ilaç tedavisi yanında doğal gıdalarla da takviye edilmelidir.
Pik hastalığı, nörodejeneratif bir hastalıktır. Beyinde etkilenen nöronların (sinir hücreleri) yavaş yavaş çalışmayı bırakması olarak ifade edilir. Beyin hücrelerinin kendini yenileme veya onarma özelliği yoktur. Görevlerini yapamayan beyin hücreleri zamanla körelir ve büzülür.
Çocuklarda demir eksikliği anemisi, vücutta yeterli demir olmadığında ortaya çıkan anemidir. Anemisi olan bir çocuğun normalden daha az sayıda kırmızı kan hücresi vardır. Kırmızı kan hücreleri yani eritrositler vücutta oksijen taşıyan bir protein olan hemoglobin içerir.
Demir eksikliği sonucunda demir eksikliği anemisi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar.
Susam, tahin, fındık, antep fıstığı, kaju fıstığı, yulaf, kuru kayısı, kuru üzüm demir oranı yüksek bitkisel besinler arasında yer alır. Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır.
Nefes darlığı, Göğüs ağrısı, Huzursuz bacak sendromu, Pica yani toprak, buz gibi gıda olmayan maddeleri yeme isteği demir eksikliği anemisinin belirtileri olarak gösterilir.
Hastalık, psikolojik problemleri olan kişilerin bahsedilen davranışı istemsiz bir şekilde tekrar tekrar yapmasıyla psikolojik tatmin hissi elde etmesinden kaynaklanır. Trikofaji, yenilen saç ve kıl artıklarının mide-bağırsak sistemini tıkaması sonucu ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Ruminasyon bozukluğu (Geri çıkarma bozukluğu) sıklıkla istem dışı veya alışkanlık olarak tanımlanan yineleyici tekrarlayan gıda regürjitasyonu ile karak- terize bir yeme bozukluğudur. “Ruminasyon” kelimesi, “geviş getirmek” anlamına gelen Latince “ruminare” sözcüğünden türetilmiştir.
Stockholm sendromu, rehin alınma, cinsel tacize ve şiddete uğrama gibi psikolojik ve duygusal baskıya maruz kalınmasında ortaya çıkan, kişi ile empati ve duygusal bağ kurulması ile sonuçlanan psikolojik esaret olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri