MANGAL YASAK MI? Kabine toplantısında 'Kontrollü Normalleşme' ile ilgili belli olmuş, İçişleri Bakanlığı da genel çerçeveyi açıklamıştı. Ancak Bakanlık tarafından açıklanan ve uyulması gereken kuralları kapsayan son genelgede piknik alanları ile mangal yakma konusunda yasak bulunmuyor.
Madde-1) Her türlü ormanlık alanlarda; mangal, semaver vb. ateşli piknik yapılması, dilek feneri, meşale, havai fişek vb. yangın çıkmasına sebep olabilecek malzemeler sokulması, kullanılması yasaktır. Ancak Resmi Tescilli korunan alanlar ve piknik/mesire alanlarında kontrollü piknik yapılması serbesttir.
Maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi kanununun 9. ve 66. Maddeleri, İç İşleri Bakanlığının 2023/5 sayılı genelgesi uyarınca 31 Ekim 2023 tarihine kadar ormanlara giriş yasaklanmıştır" denildi.
Önümüzdeki günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle yangınların artabileceği değerlendirilerek mangal, semaver, ateş yakılabilecek mesire ve piknik alanları dışındaki ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır.
Alınan karara göre İstanbul İl sınırları dahilinde yer alan piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve ekoturizm alanlarında ateşsiz piknik yapmak, spor, yürüyüş vb. faaliyetlerde bulunmak serbest.
İlgili 36 soru bulundu
İstanbul Valiliği orman yangınlarının önlenmesi amacıyla, bazı piknik ve mesire alanları dışında ormanlık alanlara girişlerin 24 Haziran -15 Ekim 2023 tarihleri arasında yasaklandığını duyurdu.
SAHİLLERDE MANGAL YAKMAK YASAK MI? İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı karar doğrultusunda sahillerde mangal yakmak yasaktır.
Yine 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 76. maddesinde yer alan hüküm uyarınca, orman alanları içerisinde 05.07.2023 tarihinden 30.09.2023 tarihine kadar mangal, semaver, ateş yakılması yasaktır.
Aydın Valiliği'nin 2023/1 sayılı “Orman Yangınlarının Önleyici Tedbirler” konulu komisyon kararı çerçevesinde yasaklama kararlarına uymayan (girilmesi yasaklanan ormanlık alanlara girdiği, mangal yakarak piknik yaptığı tespit edilen) 29 kişiye 37 bin 555 TL idari yaptırım kararı uygulandı.
Genelge içerisinde yer alan Madde 2'de yazılı bu karara göre, ormanlık alanlarda “ücretsiz kamp” yani dilediğiniz gibi kamp ve piknik 31 Ekim 2023 tarihine kadar yasaklandı. Ancak, herhangi bir ormanlık saha içerisinde işletme olarak hizmet veren “kamping” tesislerinde kamp yapılablmesi serbest olduğu bildirildi.
İlgili karar doğrultusunda Gaziantep'te Dülükbaba, Burç Hayvanat Bahçesi ve Yamaçtepe Tabiat Parkları ile İbrahimli, Erikçe, Belkıs, Oğuzeli ve Kıraçtepe orman parklarına sadece mangal yapmamak ve ateş yakmamak suretiyle girişler serbest bırakıldı, diğer ormanlık alanlara giriş ise tamamen yasaklandı.
Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verme suçuna, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis verilebiliyor. Kasten orman yakmak suçundan ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1000 günden 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanabiliyor.
Komşuluk hukukunun yanında balkonda mangal yakmanın sonuçları Türk Ceza Kanunu'na göre de suç teşkil edebilecektir. Zira balkon gibi, site gibi alanlarda ateş yakmanın olumsuz neticeleri kitleleri etkileyebilir.
Apartmanda Mangal Yakmak Yasak Mıdır? İlk olarak, balkonda mangal gibi özel olarak tanımlanmış bir yasaklama bulunmamaktadır. Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi gereği, kat malikleri apartmanın bağımsız veya ortak kullanım alanlarını kullanırken birbirlerini rahatsız edemezler.
Kocaeli ili sınırlarındaki orman ve ormana bitişik alanlarda yangına sebebiyet verebilecek anız, bağ-bahçe temizliği, yer ateşi türünden her türlü ateş yakmak tüm zamanlı olarak yasaklanmıştır.
Piknik alanları olarak tahsis edilen bölümlerde mangalınızı yapabilir, dilerseniz yağmur barınaklarının olduğu yerlerdeki barbeküleri kullanabilirsiniz. Ancak bir hazırlık yapmadan gitmek isterseniz restoranlardan ve büfelerden yiyeceklerinizi temin edebilir tüm zamanınızı dinlenerek geçirebilirsiniz.
Balıkesir İli Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonu'nun 23.05.2023 tarihli ve 2023/1 sayılı Kararının 42. maddesinde sayılan mesire alanları, tabiat parkları ve günübirlik kulla- nım alanlarına ancak kontrollü olarak girilebilecek ve bu alanlarda sadece ateşsiz olarak piknik yapılabilecektir." denildi.
Piknik yapılabiliyor ancak mangal yakmak yasak.
Çamlıca Tepesi Piknik
Hem Küçük Çamlıca Tepesi'nde hem de Büyük Çamlıca Tepesi'nde piknik alanları ve masalar bulunuyor. Fakat mangal ve semaver tarzı şeyler yasak.
Yazar Notu: Kemerburgaz Kent Ormanı D tipi mesire alanı olarak geçiyor. Bu yüzden gece konaklamalarının yasak olduğunu ve kamp yapılamayacağını belirtelim. Ayrıca ateş yakmak ve mangal yapmak da yasak.
Belgrad ormanında mangal yakmak, orman statüsünde yer aldığı için yasak olacak.
Gürpınar Sahil (Piri Reis Parkı) ayrıca sahilde mangal tabiki yasak...
Çatalca'da bulunan Çiftlikköy Tabiat ve Mesire Alanı ücretli piknik alanlarından. Mangal yapmak istersen de ücretsiz mangallar bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri