Kısa devre oluşması durumunda pillerde aşırı ısınma, yanma veya patlama gibi durumlar görülebilir. Pillerin kesinlikle delinmemesi veya dışarıdan bir darbeye maruz kalmaması gerekmektedir. Pillerin delinmesi durumunda ısınabilir, yanabilir ve hatta patlayabilir.
Pil içerisinde bulunan kobalt oksit kimyasal yapı ısınmaya başladığında hızla bu ısınmayı arttırarak yanma eğilimi gösterirler. Bu ısınma pilin içerisinde bulunan negatif ve pozitif kutupları birbirinden ayıran zarda aşınmalara sebep olarak kısa devre meydana gelir. Bu durum yanma veya patlama ile sonuçlanabilir.
Bazen pil kısa devreden önce patlar, çünkü aşırı şarj işleminde elektrolit ve diğer malzemeler gazı kırarak pil kabuğunun veya basınç valfinin şişmesine neden olarak oksijenin negatif yüzeyde biriken lityum atomları ile reaksiyona girmesine neden olur ve sonra patlamak.
Pilleri suya batırmayın veya suyla temas etmelerine izin vermeyin. Pillerde kısa devre yaptırmayın. Örneğin, gevşek pilleri cebinizde veya cüzdanınızda diğer metal nesnelerle birlikte duymayın. Bu, pilin yanlışlıkla kısa devre yapmasına neden olabilir.
Uzun süre kullanılmayacak cihazların içindeki piller çıkartılmalı, artı ve eksi uçları kuru bir bezle silinmeli ve kısa devre oluşturmayacak şekilde naylon bir torbada veya karton kutuda muhafaza edilmelidir. Aksi taktirde pillerin içindeki kimyasal çözeltilerin sızıp cihaza zarar verme ihtimali oldukça yüksektir.
İlgili 31 soru bulundu
Ateşe maruz kalan pil patlayabilir, kırılabilir ve güvenlik sorunları yaratabilir.
Isıtıcı, kalorifer, soba vs. gibi ısı kaynaklarının yakınında pillerin uzun sürelerle tutulması aşırı ısınma, patlama veya yangına yol açar. Üreticinin yayınladığı Kullanım Talimatları kitapçığını muhakkak okuyunuz ve kitapçıktaki uyarılara uyunuz.
Aşırı sıcaklık pil performansını azaltır. Pilleri, kuru bir yerde, normal oda sıcaklığında saklayın. Duracell pilleri buzdolabına koymayın; bu daha uzun dayanmalarını sağlamaz; ayrıca, pilli cihazları çok sıcak yerlere koymaktan kaçının.
Kullanım ömrünü tamamlamış veya çeşitli sebeplerden dolayı kullanılmayacak duruma gelmiş piller ise atık pil olarak adlandırılmaktadır. İçerisinde cıva, kurşun, nikel gibi ağır kimyasallar bulunan piller, atık olması durumunda çevreye ve insan sağlığına birçok açıdan zarar vermektedir.
Pil, kullanım nedeniyle boşalırsa, pilin dışı olan çinko saldırıya uğrayarak sızıntıya neden olabilir. Pil sıvısı bu sızıntıdan dışarı çıkabilir. İkincisi, elektrolit, pil kullanılmadığında bile dış çeperdeki çinkoya saldırır. Pil zaten çok boşalmışsa, elektrolit boş negatif kutbu kolayca yiyebilir.
Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Ticareti Kurumu, pil atıklarının diğer atık malzemeyi de ateşe verebileceği ve yangınlara neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Li-ion pil yangınlarındaki en büyük suçlu, termal kaçak olarak bilinen kimyasal bir süreçtir. Layman'ın terimleriyle, termal kaçak, bir nedenden dolayı Li-ion pilin kasası içinde bir kıvılcıma neden olduğunda ve sonunda o kasanın patlamasına neden olan bir zincirleme reaksiyona yol açtığında meydana gelir.
Kronik zehirlenme uzun süre ağız veya solunum yolu ile alınması sonucunda oluşur. Belirtileri ise yorgunluk, zayıflık, iştahsızlık, başağrısı, sürekli kabızlık, yağ ve ağırlık kaybı şeklinde kendini gösterir.
Kullanım sırasında çok az miktarda oluşabilecek gazların tahliyesi için pillerde supap görevi yapan ve dıştan görünmeyen küçük bir delik bulunur. Pil içindeki elektrolitin çeşitli nedenlerle bu delikten dışarı sızması pilin akmasıdır.
Piller, depoladığı kimyasal enerjiyi doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren cihazlardır. Çoğunlukla elektrik enerjisi ile çalışan taşınabilir aygıtların enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılırlar.
Size en yakın Eczane, Ulusal Market Zinciri ve Araç Muayene İstasyonu, Teknoloji Marketleri ve Belediye Binalarında bulunun kutuluramıza topladığınız pilleri ulaştırabilirsiniz. 50 Kg yi geçmeyen pillerinizi anlaşmalı kargolar aracılığı ile ücret ödemeden gönderebilirsiniz.
Pillerin içinde bulunan çinko, nikel, mangan, lityum, kobalt, kadmiyum gibi ağır metaller doğa ve insan sağlığı için çok tehlikelidir. Bu nedenle piller asla çöpe ya da çevreye atılmamalı, toprağa gömülmemeli ve yakılmamalıdır.
:Elbette biterler. Bunun fiziksel açıklaması da vardır ama piller sakladıkları enerjiyi zaman içinde sürekli biçimde yavaş yavaş kaybederler. Eskimiş pillerde ise enerji kaybı zaman açısından çok daha hızlı olur.
gahi pili diş arasına sıkıştırıp ezip büzmekle,gahi sıcak bir yerde pilin ısıltılmasıyla canlandırma girişimleri mevcuttur. biten pil , 2 kaşık tuz ve 1 bardak su ,hafif ateşte kaynama derecesine kadar ısıtılır , piller sıcak sıcak çöpe atılır. önce suni tenefüs ardından da elektroşok uygulanır.
Cihaz üreticisi tarafından tersi belirtilmediği sürece normalde alkalin piller kullandığınız tüm cihazlarda şarj edilebilir pil kullanabilirsiniz. Cihaz markasından farklı şarj edilebilir pil markaları kullanımının sorun yarattığına ilişkin herhangi bir bulgu mevcut değildir.
Pilin türüne gore değişir ama genelde yuksek sıcak pil ömrünü kısaltır soğukta aynı sekilde kısaltır. LION piller için (yani gunumuzde telefonlarda kullanılanlar) oda sıcaklığı candır hoştur 20-25 derece gibi. hatta pillerin saklanması hususunda %40 dolulukta ve 20-25 derece idealdir.
Pillerin bitme süreleri; hücrelerin içindeki kimyasal reaksiyonlardan dolayı akımın büyüklüğü, akım süresi, sıcaklık ve diğer başka faktörler gibi çevresel etmenlere göre değişebilir. Sıcaklık arttıkça kimyasal tepkimelerin hızı da artar.
Li-ion Batarya Saklama Koşulları
Li-ion bataryalar çok soğuk veya çok sıcak ortamlarda saklanmayı sevmezler. Literatürde, ideal saklama koşulu 10-25 olarak derece öneriliyor. Hem uzun dönem hem de kısa dönem saklamak için bu sıcaklık aralığına dikkat edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri