5. Pilav piştikten sonra demlenmezse lapa lapa olur.
Pilava suyunu ilave ettikten sonra, kısık ateşte suyunu çekmesi beklenir. Ardından tencerenin altı kapatılır. Temiz bir mutfak bezi veya kağıt havluyla dinlendirmeye bırakılır. Böylelikle pilavın iyice yumuşaması ve suyunu çekmesi sağlanır.
10) Demlenmeden Asla!
Demlenen pilavlar, suyunu daha iyi çeker ve tane tane bir kıvam alır. Bu nedenle pişen pilavı en az 10 dakika kadar dinlendirmeniz gereklidir.
Buharlaştırmaya rağmen hala tencerede su kaldıysa, pilavı ince gözlü bir süzgecin içerisine boşaltın ve 1 dakika suyun süzülmesini bekleyin. (Bu işlem lavaboda yapılmalıdır.) Suyun süzülmesini hızlandırmak için süzgeci hafifçe sallayabilirsiniz. Pilav kurtulduysa, afiyetle yiyebilirsiniz.
Pilavı demlemeye bırakmadan önce içerisine 1-2 dilim ekmek koyun. Bu sayede yanık kokusu gidecek ve pilavın tadı güzelleşecektir. Eğer demlendikten sonra dibinin tuttuğunu fark ederseniz, yine pilavın üzerine ekmek dilimi yerleştirin ve kapağını kapatın.
İlgili 30 soru bulundu
Yeni yemek yapmaya başlayan ya da yemek yaparken başka bir işe dalan her kadın pilavın dibini tutturmuştur. Peki dibi tutan pilav kurtarılabilir mi? Dibi tutan ya da yanan pilavınızı çöpe atmak yerine ekmek kullanabilirsiniz. Ocakta unutulmuş pilavın üzerine bir dilim beyaz ekmek koyun ve tencerenin kapağını kapatın.
Ocağı kapattıktan sonra pilavın diri olduğunu gördüyseniz tencerenin kapağını kapatarak bekletin. Kendi buharıyla bir miktar daha yumuşayacaktır...
Fazla olan nişastadan arındırılan pirinç pilav yapıldığında sporcunun bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesini sağlamaktadır. İhtiyaç duyulan enerjiyi vermektedir. Pirinçte bulunan potasyumun bol miktarda olması ile tansiyonu dengelediği de bilinmektedir.
Piştiği Nasıl Anlaşılır? Pirincin suyunu çekmesinden, üzerinin göz göz olmasından ve karıştırırken tane tane oluşundan rahatlıkla anlaşılır.
Su berrak akana kadar pirinçler yıkanmalı.
Pirinç içeriğindeki nişasta sebebiyle yıkanadan pişirildiği takdirde kendinden soslu gibi yapış yapış olur.
Pirinci sürekli karıştırarak 3-4 dakika kısık ateşte kavurduktan sonra içerisine 3,5 su bardağı kaynar su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Önce yüksek ateşte 3-4 dakika, daha sonra orta ateşte 3-4 dakika, en son da kısık ateşte tane tane olup, suyunu çeken kadar pişirin.
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır.
Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler. Bu yüzden pilav yapmadan evvel yarım saat kadar pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz.
Sıcak suyun içerisinde pirinçler şişer ve pilavınızın lapa olmasına neden olabilir. Dilerseniz öncesinde pirinçlerinizi soğuk suda bekleterek de pişirme işlemine geçebilirsiniz. Bunlara dikkat ettiğinizde şahane pilavlar yapmanın ilk adımını atmış olursunuz.
Unutmayın ki en iyi aşçı tarife gerçekten uyandır :) Benim pilav ölçüm her zaman 1 su bardağı pirince, 1,5 su bardağı su ya da et suyudur.
- Pirinç güzelce kavrulduktan sonra da üzerine yeterli miktarda su eklenir ve kapağı kapatılır. - Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir.
pilav yapmayı bilmeyenlerin, lapa olan pilavın suyunu almak için kullandığı yöntemdir. zira yeni pilav tencerelerinin kapağındaki küçük delik demlenme aşamasında nemlenmeyi önler.
Antioksidan düzeylerinizin artırılması müthiş bir fikirdir ve daha fazla pirinç yemek bunu yapmak için harika bir yoldur. Enerji kaynağı Pirinçte karbonhidrat miktarı bol olduğu için, vücuda yakıt sağlar ve beynin normal işleyişine yardımcı olur.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Diyette tavuklu pilav yenir mi? Tavuk pilav gibi besinlerin spora katkısı yüksek seviyede olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Övgü Doğruyol'a göre tavuk pilav ikilisini tükettiğiniz süreçte sağlık problemi yaşamıyorsanız bir sorun yok.
Pirinç, etken maddeleri ve bol lifli olması sayesinde lapa halini aldığında yağ yakma özelliği taşımakta olduğundan kilo vermenizi hızlandırır.
Deneylere göre, yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Pilav zamanla sertleşmeye ve yüzeyinde küf oluşmaya başlar. Küfü görmeseniz bile kokudan rahatça anlayabilirsiniz. Taze pişmiş pilav kokusundan uzaklaştıkça küflenmiş olma ihtimali artar. Doku olarak da yüzeyinde yapış yapış bir katman olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri