Piştikten sonra ise pilav, buzdolabında yine hava geçirmeyen bir kapta saklanmalıdır. 2 saatten uzun oda sıcaklığında bırakmamaya özen gösterin.
Öncelikle pilavı pişer pişmez servis etmek ve yemek ilk tercihiniz olsun. Kalan pilavı ise olabildiğince çabuk soğutmalı ve buzdolabına kaldırmalısınız. NHS, bu süre için 1 saati ideal olarak gösteriyor. Yani 1 saatten fazla oda sıcaklığında bekleyen pilav direkt olarak riskli kategorisine giriyor.
24 saat kuralı Uzmanlar bayat pilavın sağlık sorunlarına yol açmaması için buzdolabında maksimum 24 saat bekletilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca pilav tekrar tekrar kesinlikle ısıtılmamalı.
Yapılan bilimsel çalışmalar buzdolabına giren pirinç pilavının besin zehirlenmelerine yol açabileceğini belirtiyor. Ancak pirinç pilavı pişirildikten sonra soğuyunca buzdolabına atılabilir. Bu şekilde pilavı 1 gün saklayabilirsiniz.
Yapılan pilav aynı gün içerisinde tüketilmeli ve ertesi gün tüketilmemeli. Ayrıca uzmanlar tekrar ısıtılması sakıncalı olan besinleri de açıkladılar. Mantar yemeğini de tekrar ısıtmamak gerekiyor.
İlgili 22 soru bulundu
Pilav piştikten sonra ateşten alınıp yirmi dakika kadar dinlendirmeniz gerekir, bu işlem oldukça önemlidir.
Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler. Bu yüzden pilav yapmadan evvel yarım saat kadar pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz.
Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini ancak tadarak anlayabilirsiniz. Taze, yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte olmalıdır. Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin.
Pirinç ya da bulgur pilavı arttığında, bir saklama kabına veya bir buzdolabı poşetine konarak, buzluğa kaldırılabilir. Bu şekilde saklanan pilav, çıkarılarak çözüldüğünde, fazla karıştırmadan ısıtılarak servis edilmelidir. Pilavlar, 30 günden önce tüketilmelidir. -Her tür kızartma, buzlukta saklamaya uygundur.
Son olarak hem kuru hem de pişmiş pirinçte koku, tat veya dokuda herhangi bir değişiklik, küf oluşumu veya böcek belirtileri fark ederseniz, derhal çöpe atın ve sakın tüketmeyin.
Pilav zamanla sertleşmeye ve yüzeyinde küf oluşmaya başlar. Küfü görmeseniz bile kokudan rahatça anlayabilirsiniz. Taze pişmiş pilav kokusundan uzaklaştıkça küflenmiş olma ihtimali artar. Doku olarak da yüzeyinde yapış yapış bir katman olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.
Pişirme esnasında ölmeyen bu bakteri oda sıcaklığında bekletildiğinde gelişmeye ve üremeye başlıyor. Pilavda bulunan su ve diğer maddeler de bakterinin gelişmesine uygun ortamı sağlıyor. Gelişen bu bakteriler sıcağa dayanıklı toksin oluşturuyor. Bu toksinler ise mide bulantısına, ishale ve zehirlenmeye yol açıyor.
Deneylere göre, yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Pilav ise oda sıcaklığında 1 günden kısa sürede gıda zehirlenmesine yol açabilecek kadar bozulabileceğinden, kesinlikle piştikten sonraki bir kaç saat içinde buzdolabına konulması gereken bir yiyecektir.
Pilavdan kaynaklı besin zehirlenmesini önlemek istiyorsanız kalan pilavı buzdolabında saklamalısınız. Pilav pişirildikten sonra 2 saat içinde buzdolabına koyulmalı. Bir araştırmaya göre pilav ya 63 derecenin üstünde olmalı ya da buzdolabında.
Deneylere göre, yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
24 saat kuralı Uzmanlar bayat pilavın sağlık sorunlarına yol açmaması için buzdolabında maksimum 24 saat bekletilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca pilav tekrar tekrar kesinlikle ısıtılmamalı. Piştikten sonra dolaba kaldırılan pilav 24 saat içinde bir kez ısıtılabilir.
Bazı besinlerde ve toprakta bulunan bu bakteri yiyecek kaynaklı hastalıklara ve gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. Pilavı pişirme esnasında ölmeyen bakteriler, pilav oda sıcaklığında beklediği süre boyunca üremeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu nedenle pilavı yiyeceğimiz kadar yapmak ve tekrar ısıtmamak gerekiyor.
Soğuk pilav yemenin riskleri nelerdir? Eğer pilavınızı soğuk veya tekrar tekrar ısıtarak tüketiyorsanız Bacillus cereus isimli bakteriden kaynaklı gıda zehirlenmesi riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Bu da yenildikten sonra 15-30 dakika içinde karın kramplarına, ishale ve kusmaya neden olur.
Sıcak havalarda bu süre daha uzun sürebilir. Soğuk havalarda yemek tezgahta birkaç saat kaldığında bozulmaz ancak sıcak havalarda pişirdiğiniz yemeğin bozulmaması için saatlerce bekletmemeniz çok önemli.
Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar. Bu süre aşıldığında gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterilerin sayısı hızla çoğalıyor.
Pirinçli yemeklerde risk daha fazladır. Çünkü pirinç Bacillus cereus adlı bakterinin çoğalması için uygun bir ortam oluşturur. Bu bakterinin ürettiği toksinler ishal ve kusmaya yol açar. Pirinci gerektiği şekilde ısıtsanız bile bu bakteriler ölür ama toksinler zarar vermeye devam eder ve gıda zehirlenmesi baş gösterir.
Pirinç, nemli bölgelerde durdukça yapısını kaybeder. Bu yüzden serin, kuru ve güneş görmeyen ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri