Kavrulmuş pirincin üzerine ilave ettiğiniz su da sıcak olmalı. Soğuk su koyarsanız tencerenizin sıcaklığını bir anda düşürür ve pilavınızın pişme süresini uzatarak kıvamının bozulmasına neden olursunuz.
Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir. Bu şekilde suya nişastasını da çok fazla bırakmaz.
Bazı besinlerde ve toprakta bulunan bu bakteri yiyecek kaynaklı hastalıklara ve gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. Pilavı pişirme esnasında ölmeyen bakteriler, pilav oda sıcaklığında beklediği süre boyunca üremeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu nedenle pilavı yiyeceğimiz kadar yapmak ve tekrar ısıtmamak gerekiyor.
İyi bir pilav yapmak istiyorsanız ölçünüz 1'e 1,5 olsun. Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz.
Pilav tavasına zeytinyağını ve şehriyeleri alıp biraz rengi dönene kadar karıştırıyoruz. Üzerine pirinci alıp biraz kavuruyoruz. Üzerine oda ısısında suyu ekleyip kapağını kapatıyoruz. Su kaynayana kadar harlı ateşte sonrasında kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
İlgili 42 soru bulundu
Kavrulmuş pirincin üzerine ilave ettiğiniz su da sıcak olmalı. Soğuk su koyarsanız tencerenizin sıcaklığını bir anda düşürür ve pilavınızın pişme süresini uzatarak kıvamının bozulmasına neden olursunuz.
Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya sıcak et suyunu ekleyelim. İsterseniz yarım tavuk suyu yarım sıcak su kullanabilirsiniz. Tavuk suyunuz yağlı ise bu şekilde su ile karıştırmanızı tavsiye ederim ancak yağlı değilse tamamı tavuk suyu ile çok daha lezzetli olacaktır. Son olarak tuzu ekleyin.
Pilav pişirirken asıl nokta kapağının iyice kapatılmış olup kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte pişirilmesidir. Pişme esnasında karıştırılmaması tercih edilir.
Pilavı daha kalabalık topluluklar için yapacaksanız eğer malzemeleri her zaman aynı oranda artırabilirsiniz. Örneğin: Bu durumda pilav ölçüsü 8 kişilik pilav için 2 su bardağı pirinç ve 3 su bardağı su olacaktır.
Bir ya da iki gün önceden pişirdiğiniz pilavı tekrar ısıtıp yiyecekseniz, ilk günkü gibi tane tane olması için kısık ateşte, 1-2 yemek kaşığı su ekleyerek, karıştırmadan ısıtın. Karıştırmak, pirinç tanelerini kıracağı için tencereyi arada bir sallayarak pilavı alt-üst etmeniz yeterli olacaktır.
Pilav Nasıl Pişirilmelidir? Öncelikle pirinçleri terayağında, yağı yakmadan, kısık ateşte kavurmalısınız. Ardından sıcak su ilave edip, ocağın altını açıp, kaynamaya başlayınca kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı bir şekilde, hiç karıştırmadan pişirmelisiniz.
Pilav düşük ısıda, yavaş yavaş ve fazla karıştırılmadan ısıtılmalıdır. Pilav tenceresi düşük ısıdaki ocağın üzerine konulduktan kısa bir süre sonra hafif tıkırtı sesleri gelir. İşte o zaman yarım çay bardağı kaynar su pilavın içine dökülmelidir. Pilav az miktarda kaldıysa 1 kaşık su bile yeterli olabilir.
Birincisi pirinci önceden ılık su ile ıslatarak 30-40 dakika suda bekletmektir. İkinci teknik ise pirinci ıslatmadan direk yıkayarak pişirmektir. - Uygulanan tekniğe göre de pirincin pişme süresi değişiklik göstermektedir.
Artan pilavı tekrar ısıtıp yemek gıda zehirlenmesine yol açabilir. NHS (National Health Service), kalan pilavı yeniden ısıtıp yemenin insan sağlığı için tehlikeli olduğunu söylüyor. Zira artan pilavı yeniden ısıtmak gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
“Pirinç sıcak suda bekletilmez, kırılır” diyorlar. Birkaç dakika kavurduktan sonra tuzu ekliyorlar, tuzun pirinci sertleştirip kırılmasını engellediğini söylüyorlar. Genellikle sıvıyağ ve tereyağını birlikte kullanıyorlar.
pilavın altını kapattıktan sonra kapağı kapalı şekilde bekletirken yoğun bir şekilde buharlaşma ve akabinde yoğunlaşma başlar. yoğunlaşan buhar damlalar halinde pilavın üzerine damlar. peçetenin amacı da buhar halinde bulunan haş iki o'yu yoğunlaşmadan tutabilmek.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin.
Tuz, beyaz biber ve suyunu ekleyip kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin. Pilavınız pişince ince kıyılmış dereotunu ilave edip bir tur karıştırarak havalandırın ve havlu kağıt serin. Tencerenizin kapağını kapatın ve demlenmeye bırakın.
Pilav yaparken kapağını açmamaya ve sürekli olarak karıştırmamaya özen gösterin. Aksi takdirde pilavınızın lapa olma olasılığı %120 diyebiliriz. Çünkü pirinçler karıştırıldıkça nişastaları ortaya çıkar ve bu da onun tam kıvamında olmasını değil, lapa olmasına neden olur.
Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
şeker pirinçin rengini korumasını ve pirinçin tane tane olmasını sağlar.
Pilav kısık ateşte kapağı kapalı şekilde yaklaşık 20 dakika pişirilmelidir. Pişerken pilavı karıştırmamaya dikkat edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri