Pirinç zaten suda beklerken suyu çekeceği için pişirme aşamasında fazlaca su ilave etmek tane tane kıvamda pilavlar elde etmemize engel olabilir. Pirinçlerin temizliğinden eminseniz pirinçleri suda yıkamanız veya bekletmenize gerek olmadan çok nefis pilavlar yapmanız mümkün.
Pirinç yıkanmazsa üzerindeki toz ve kirli olabilecek maddelerden arınamaz. Hijyen nedeniyle yıkamadan kullanmanızı önermiyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz yöntem ile pirinci pratik bir şekilde yıkayabilirsiniz. Ayrıca yıkanmayan pirincin nişastası üzerinde kalır, bu da pilavın kıvamını bozacaktır.
Pirinç pilavının kıvamının güzel olmasının bir diğer sırrı da pirinci bol suyla iyice yıkamaktır. Sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri bir süzgece alıp, akan suyun altında iyice yıkamalısınız. Böylece kalan nişastası güzelce arınacak ve pilavınızın tel tel olması kolaylaşacaktır.
Pirinç pilavı yaparken ilk aşama çok önemlidir. Öncelikle, pirinci ayıklayın süzgece koyun, nişastası akana kadar 2 -3 kere suyla yıkayın. Sonra Ilık suda ıslatıp 10 dakika bekletin,tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün.
Deneylere göre, yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
İlgili 32 soru bulundu
Kavrulmuş pirincin üzerine ilave ettiğiniz su da sıcak olmalı. Soğuk su koyarsanız tencerenizin sıcaklığını bir anda düşürür ve pilavınızın pişme süresini uzatarak kıvamının bozulmasına neden olursunuz. Pilavınızda pirinç tanelerinin daha beyaz olması için içine birkaç damla limon suyu ekleyin.
Pilav yapmak için pirinç kaç saat suda bekletilir? Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az 1-2 saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur.
Pirinci pişirmeden önce yıkanması yeterlidir. Basmati pirinç yıkanır mı sorusunun cevabı evettir ama çok yıkama bile yeterlidir. Çünkü diğer pirinçler nişastalardan arındırmak için yıkanırken nişasta içermeyen basmati pirinci suda uzun uzadığa yıkamaya gerek yoktur.
Pirincimizi yıkıyoruz. Bir ölçek kaya tuzu ile sıcak su dolu kapta 45 dakika ila 1 saat bekletiyoruz. Bekleme süresi bittiğinde pirinci akan suyun altında duru su akana kadar iyice yıkıyoruz.
Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin.
Pirinç yıkanmazsa üzerindeki toz ve kirli olabilecek maddelerden arınamaz. Hijyen nedeniyle yıkamadan kullanmanızı önermiyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz yöntem ile pirinci pratik bir şekilde yıkayabilirsiniz. Ayrıca yıkanmayan pirincin nişastası üzerinde kalır, bu da pilavın kıvamını bozacaktır.
Piştiği Nasıl Anlaşılır? Pirincin suyunu çekmesinden, üzerinin göz göz olmasından ve karıştırırken tane tane oluşundan rahatlıkla anlaşılır.
Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini ancak tadarak anlayabilirsiniz. Taze, yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte olmalıdır. Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin.
3) Pirinç Bir Süre Islatılmalı
Pirinç, nişasta içeren bir bakliyattır. Bu nedenle pilav yapmadan önce bir süre suda bekletilmesi önerilir. Suda bekleyen pirinçler, suya nişastasını bırakır. Bu ise pilavın lapa olmasını önler.
Yapılan son araştırmalar doğru pişirilmeyen pirincin yüksek seviyede arsenik taşıdığını ortaya koyuyor. Bilim insanları, pirinç pilavını yaparken pirinci ıslatmadan haşlamanın sağlığa zararlı olabileceği uyarısında bulundu.
Pirinçte çok düşük miktarda sodyum bulunuyor, bu sayede yüksek kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olabiliyor. Yabani pirinç mükemmel bir sağlıklı lif kaynağıdır. Bunlar, sindirimi iyileştiren ve bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı yararlı bakterilerin gelişmesine yardımcı olabiliyor.
Pirinç zaten suda beklerken suyu çekeceği için pişirme aşamasında fazlaca su ilave etmek tane tane kıvamda pilavlar elde etmemize engel olabilir. Pirinçlerin temizliğinden eminseniz pirinçleri suda yıkamanız veya bekletmenize gerek olmadan çok nefis pilavlar yapmanız mümkün.
Pilav piştikten sonra bir sofra bezine sarıp yarım saat kadar demlendirmeniz, pilavınızın dinlenmesini sağlayacaktır. Pilav kısık ateşte kapağı kapalı şekilde yaklaşık 20 dakika pişirilmelidir.
Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
Ocağı kapattıktan sonra pilavın diri olduğunu gördüyseniz tencerenin kapağını kapatarak bekletin. Kendi buharıyla bir miktar daha yumuşayacaktır... Ekstra lezzet isterseniz veya yağı az geldiyse küçük bir tavaya biraz tereyağını alın. Isıtıp köpük köpük olana kadar kaynatın, pilavın üzerine gezdirin...
Basit karbonhidratlar yerine daha sağlıklı olan kompleks karbonhidratlardan oluştuğu için vücuda daha hızlı ve uzun süreli enerji sağlar. Bu yüzden sporcu beslenmesinde tercih edilir. İçeriğindeki magnezyum ve demir mineralleri kalp sağlığının korunmasını sağlar.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
1 su bardağı pirinç, 3-4 kişi için yeterlidir.
Peki ne yapmalı? Öncelikle pilavı pişer pişmez servis etmek ve yemek ilk tercihiniz olsun. Kalan pilavı ise olabildiğince çabuk soğutmalı ve buzdolabına kaldırmalısınız. NHS, bu süre için 1 saati ideal olarak gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri