46 yıldır pilavcılık yapan Erdem Usta yaptığı açıklamada lezzetli pilavın sırlarını paylaştı. Mutlaka baldo pirinç kullanılmalıdır. Pirinçler en az 12 saat suda bekletilmelidir. Pilav tenceresine mutlaka limon suyu damlatılmalıdır.
Baldo pirinç, türlerine göre daha iri taneli bir pirinçtir. Kendine has bir kokusu olmayan bu pirinç mat renge sahiptir. Özellikle pilav yapımında kullanılan baldo pirinç, su çekme konusunda diğer türlere göre daha fazla su ister.
Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan bir pirinç çeşididir.
Genel olarak arborio pirinci kullanılarak hazırlanır. Pilav pişerken su yerine tavuk ya da sebze suyu kullanılır.
Sokak pilavcıları kendi haşladıkları tavuğundan suyunu pilav yaparken kullanıyorlar. Böylelikle yaptıkları pilav çok daha lezzetli oluyor. Evde pilav yaparken bilmeniz gereken önemli bir sır daha var. Pilav yaparken asla ayçiçek yağı kullanmayın.
İlgili 34 soru bulundu
Limon suyu kullanın
Tereyağının hafif sarımsı rengi, ne yazık ki pilavın da sarılaşmasına yol açabiliyor. Bunu önlemek için, limon suyundan yardım alabilirsiniz. Pirinci karıştırıp suyunu ekledikten sonra, üzerine birkaç damla limon suyu ekleyin. Bu sayede bembeyaz bir pilav elde edebilirsiniz.
Günlük ortalama 50 – 60 tabak pilav satan bir seyyar satıcının, aylık ortalama 10.000 TL gibi bir gelir elde etmesi ile birlikte, bu rakam satılan pilavın tabak sayısına, bir tabak pilavın fiyatına göre de değişiklik gösterecektir.
3) Pirinç Bir Süre Islatılmalı
Bu ise pilavın lapa olmasını önler. Pirinçleri suda beklettikten sonra güzelce yıkamalısınız. Temizlenen pirinçler ile tane tane pilav lezzetini yakalayabilirsiniz. Pirinçleri ne kadar suda bekletmeliyim diyorsanız, ortalama 30 dakika ile 1 saat yeterli olacaktır.
Gökbayrak Osmancık Pirinç ile yapacağınız pilavın tadının diğerlerinden daha lezizdir.
Siyah pirinç ve yabani pirinç de sağlıklı türler arasında değerlendirilen seçenekler. Çünkü her iki türün de içerdiği antioksidan oranı yüksek. Beyaz pirinç ise yüksek oranda karbonhidrat içermesi ve glisemik indeksinin fazla olması nedeniyle daha az sağlıklı olarak değerlendiriliyor.
Baldo, 1977 yılında ıslahı tescillenmiş, İtalya'nın Piyemonte bölgesi kökenli orta taneli bir pirinç kültivarıdır.
Kepekli pirinç beyaz pirinci göre işleme tabi tutulmadığı için oldukça sağlıklı bir pirinç türüdür. Kepekli pirinç işleme sürecinden geçmediği için oldukça sağlıklıdır. Kepekli pirinç karbonhidrat, yağ, demir, protein ve kalsiyum açısından diğer pirinç türlerine oranla daha zengindir.
Ülkemizde Balıkesir, Gönen yöresinden tedarik edilen baldo pirinç tüketici tarafından en çok tercih edilen pirinç türüdür. Tat, lezzet ve pilav kalitesi olarak en üst düzeydedir ve su çekme kapasitesi yüksektir.
Yoğun bir şekilde Trakya'da ekilerek elde edilen Osmancık pirinç sulak alan olması sebebiyle Samsun'da da yetiştirilen bir gıda çeşididir. Yerli Osmancık pirinç çeşitleri yemeklere ek olarak bir de sütlaç gibi tatlıların yapımında kullanılır.
1 su bardağı pirinç için 1,5 su bardağı su ideal ölçüdür. *Su yerine tavuk ya da et suyu da kullanabilirsiniz. Bu işlem pilavın lezzetinin katlanmasını sağlayacaktır. *Pilava ekleyeceğiniz suyun sıcak su olmasına dikkat etmelisiniz.
2012 yılında Türkiye'deki pirinç üretiminin %80'ini oluşturmuş Osmancık, Baldo ile birlikte ülkede en çok tüketilen pirinç kültivarından biridir. Aslen TR-427 ıslah koduna sahip pirinç varyatesi, modern ismini Çorum'un Osmancık ilçesinden alır.
Ürün Kullanma Talimatı : Ürünü pişirmeden önce 10 dakika boyunca soğuk suda bekletiniz. 1 bardak pirince 2 su bardağı kaynar su ilave ediniz.
Baldo pirinci diğer pirinç türlerinden ayıran en önemli özelliği iri ve şişkin olmasıdır, pilav yapımı esnasında diğer türlere göre daha çok su çeken bu pirinç türü tabaklarda görsel olarak daha büyüktür ve lezzetlidir ayrıca yüksek oranda karbonhidrat içerir.
İlk iş pirincin dikkatli bir şekilde içindeki taş gibi yabancı maddelerden ayıklanmasıdır. Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az 1-2 saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur.
7. Pilavın suyunu çektikten sonra, tencerenin kapağını açmadan 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın. 8. Pilavın üstüne kağıt havlu veya temiz bir bez kapatın ve tencerenin kapağını kapatın. Bu, pilavın buharının kağıt havlu veya bez tarafından emilmesini sağlar ve daha tane tane bir pilav elde etmenizi sağlar.
Sıcak suyun içerisinde pirinçler şişer ve pilavınızın lapa olmasına neden olur. Bu sorunu önlemeniz için öncesinde pirinçlerinizi soğuk suda bekleterek de pişirme işlemine geçebilirsiniz. Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmıyor olmanızdır.
1- Kavurmalı Pilav (100 kişilik)
- Hazırlanan pilav yaklaşık 27 kg ve kavurma yaklaşık 6 kg civarında olacaktır. Gıdaya uygun, kapalı thermobox kaplarda ve paslanmaz gastronom küvetler içerisinde sıcak olarak teslim edilir.
1 kilo pirinçten kaç kişilik pilav çıkacağı, mutfakta işleri kolaylaştıran bir bilgidir. Pilavda porsiyon hesabı yapılırken su bardağından istifade edilir. 1 su bardağı pirinç 250 gramdır. 250 gram pirinçten de 4 kişilik pilav çıkar. Doğal olarak 1 kilo pirinçten 16 kişilik pilav çıkacaktır.
45.000,00TL + KDV.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri