Bataryanın tamamen bitmesini beklemek bataryanın ömrünü uzatmaz, aksine kısaltır. İdeal olan ile arasında tutabilmektir. Telefon bataryaları ile ilgili süregelen efsanelerden biri de batarya tamamen bittikten sonra şarj edilirse takılırsa ömrünün uzayacağı.
Zararlı. Pili tamamen bitirmek ve ağzına kadar doldurmak pil ömrünü oldukça kısaltıyor. %80 - %20 arasında tutmak en sağlıklısı.
Birçok kafa karıştırıcı durum var ancak bu kadar kafanıza takmanıza gerek yok. %20 ile %80 arasında kalması yeterli. %100 şarj edince herhangi bir zararı olmaz.
Bataryayı sürekli %100 şarj etmek veya sürekli düşük şarj seviyesinde kullanmak zarar verir. %20 ve %80 arasında kullanımı batarya ömrünü uzatır. Elbette eksik şarj etmek zarar vermez aksine faydalıdır.
:Elbette biterler. Bunun fiziksel açıklaması da vardır ama piller sakladıkları enerjiyi zaman içinde sürekli biçimde yavaş yavaş kaybederler. Eskimiş pillerde ise enerji kaybı zaman açısından çok daha hızlı olur.
İlgili 41 soru bulundu
Li-ion bataryalar çok soğuk veya çok sıcak ortamlarda saklanmayı sevmezler. Literatürde, ideal saklama koşulu 10-25 olarak derece öneriliyor. Hem uzun dönem hem de kısa dönem saklamak için bu sıcaklık aralığına dikkat edebilirsiniz.
Atık pillerin sebep olduğu hastalıklar başında, nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları gelir. Pillerin içindeki tüm maddelerin zararı kimi zaman öldürücü boyuta ulaşabilir.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
İyileştirilmiş pil şarjı seçeneği açık şekilde telefonunuzu kullanmaya devam etmelisiniz. %0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz. Orijinal şarj aleti ve şarj kablosu kullanmalısınız. Şarjınız tamamen dolduktan sonra, saatlerce telefonu şarjda bırakmamalısınız.
Akıllı telefonlardaki bataryalar ne kadar çok şarj edilirse o kadar çok aşınır. Yüzde 0'dan yüzde 100'e şarj etmek batarya ömründen bir döngü eksiltirken, yüzde 0'dan yüzde 80'e şarj etmek bunun çeyreğini eksiltir. Yüzde 80 sizin için yeterli değilse en azından yüzde 90'ı geçirmeyin.
Bataryaların yüzde 100 şarj edilmesi, ömrünün azalmasına neden oluyor. Bu bilgilerden hareketle akıllı telefonların şarjının, yüzde 40 ile yüzde 80 arasında bulunması ve telefonu şarja takacağımız zamanı bu aralıklara göre belirlememiz, en ideal batarya performansını ortaya koyuyor.
Terapat. %40 ve %80 arasında tutmak ideali. Gündelik kullanımda ise %20-100 arasında şarj normal.
Aksoy, "Cep telefonu kullanıcılarının telefonlarını uzun süreli olarak şarjda bırakmaları hem bataryalarının ömrünü azaltır hem de ısınıp şişmesine ve bununla birlikte de patlamasına neden olur.
Bataryanın en zararsız çalıştığı an: %65 ila %75 arası
Battery University'e göre, akıllı telefonunuzun lityum-iyon pillerini her zaman %65 ila %75 arasında tutabilirsiniz. Sürekli bu şarj süresine dikkat ederseniz, bataryanızı çok uzun süreler boyunca kullanabilirsiniz.
Telefonunuzun şarjı tamamen bittikten sonra kendiliğinden kapanması, genellikle zararlı değildir. Ancak bu sık sık yaşanıyorsa, batarya ömrünü kısaltabilir.
Akıllı telefon ilk alındığında nasıl şarj edilmeli denildiği zaman ilk olarak var olan şarjının kullanılması gerektiği bilinmelidir. Örneğin yeni alınan telefon %60 şarj oranına sahip ise yaklaşık %5 şarja kadar kullanılması gerekir. Bu orana geldikten sonra güç kaynağına takılarak tamamen şarj edilmesi tavsiye edilir.
Pili Korur Nedir? Pili Korur, One UI 4.0 (Android 12) ve daha yeni sürüme sahip Samsung Galaxy model akıllı telefonlarda yer alan bir batarya yönetim sistemidir. Bu mod, cihazınızın batarya sağlığını korumak için maksimum şarj oranını %85 ile sınırlandırır.
Bataryaların sınırlı şarj döngüleri olması açısından her tamamlanan şarj döngüsü pile zarar veriyor. Bu nedenle pil ömrünü iyileştirmek ve ideal bir seviyede tutmak için şarjın %30'a geldiğinde şarj edebilir ve bu döngüyü tamamlamadan pilin uzun süre boyunca verimliliğini korumasını destekleyebilirsin.
Günümüzde akıllı telefonlarda lityum İyon piller kullanılıyor. Bu bataryanın en verimli kullanımı, telefonların şarjını yüzde 50'nin üzerinde tutmaktan geçiyor. Pil seviyenizi mümkün olduğu kadar orta düzeyde (%30 ila %70) tutmak pil ömrünü etkili bir şekilde uzatabiliyor. En iyi yol kısmi şarj olarak görülüyor.
Şarj etmek için de şarjınızın çok azalmasını beklemenize gerek yok. 40-60-70 gibi seviyelerde gördüğünüzde sık sık şarj edebilirsiniz. 80 üstündeyken tekrar şarja takmayın.
Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz. Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Pil: 300 yıl. Karton: 2,5 ay. Peçete ve kağıt havlular: 2,5 ay. Metal: 10 - 100 yıl.
Şarj işlemlerinin her zaman oda sıcaklığında yapılmasına dikkat edilmelidir. Yüksek veya düşük sıcaklıklarda şarj veriminin çok düşeceği unutulmamalıdır. Şarjlı Ni-Cd ve Ni-MH pillerini tamamen boşalmadan önce şarj etmemeye dikkat ediniz.
Geri dönüşüm, çevreye zarar veren tüm malzemeler için önemli bir roldedir. Çevreyi ve kişileri olumsuz açıdan etkileyebilecek olan malzemeler bulunur. Bu malzemeler arasında atık piller de yer alır. Farklı çeşitleri olan pillerin tamamı geri dönüştürülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri