Pilotlar, gerek yerli gerekse de yabancı havayolları başta olmak üzere birçok genel havacılık sektöründe çalışma imkanı bulabilirler. Ayrıca havacılık eğitimi sektöründe de istihdamları söz konusudur. Pilotlar talep durumunda orduda da belirli yeterlilikler sağlandığı takdirde görev alabilirler.
Türkiye Havayolları Pilotlar Derneği'nin (TALPA) verilerine göre yaklaşık 780 Türk pilotu işsiz. Ancak bunların sadece 100 kadarı Onur Air ve Atlajet'in faaliyetlerini durdurmuş olması sebebiyle işsiz kalan tecrübeli isimlerden oluşuyor.
Askeri pilot olmak isteyenler, Milli Savunma Üniversitesi'ne bağlı olan harp okullarının birinden mezun olmak zorundadırlar. Buradan mezun olan adaylar, daha sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uçuş eğitim okullarında gerekli eğitimleri alarak askeri pilot olmaya hak kazanmaktadırlar.
Bir low cost havayolu şirketinde maliyet oldukça ön planda olduğundan dolayı yaz aylarında ortalama 20 gün, kış aylarında ise bu günler biraz azalır. Charter firmalarında ise, herşey örneğin uçuş satılan tur şirketlerine bağlı olduğu için kış aylarında bazen 3 gün, yaz aylarında ise 26 gün çalıştığınız da olabilir.
Pilotaj eğitimi için lise mezunu olmak yeterlidir. Lise mezunu bir şahıs uçuş okullarında 2-3 yılla yakın bir süre eğitim ve öğretim görerek pilot olabilirler. Ancak üniversite diplomaları olmaz. Bugün birçok hava yolu üniversite mezunlarını istihdam etmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Pilot 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 137.900 TL maaş alıyor. Pilot, 2024 yılında en düşük 111.500 TL alırken, en yüksek 191.700 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Pilot, Temmuz 2023 yılında ortalama 112.700 TL maaş alıyordu.
Pilotluk kesinlikle dikkat çekici bir meslek! Ancak pilot olmak için aslında oldukça zor eğitimlerden geçecek ve pek çok sorumluluğu üstleneceksiniz. Pek çok meslek gibi pilotluk da emek ister.
Seviye 4 dil yeterliliği 3 yıl, Seviye 5 dil yeterliliği 6 yıl, Seviye 6 dil yeterliliği süresiz olarak geçerli olacak. ICAO üyesi başka bir ülkenin sivil havacılık otoritesinden aldıkları lisansı Türk lisansına çevirecek pilotlar da, bu talimat kapsamında İngilizce dil yeterliliği sınavına girecek.
b) Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara 20 (yirmi) günden, c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 (yirmi altı) günden, ayrıca onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
Pilotluk mesleği, uzun süreli oturarak ve uzun mesafeler boyunca uçarak yapılan bir meslek olduğundan, pilotların fiziksel olarak belirli bir boy uzunluğuna sahip olmaları gereklidir. Pilot boyu, genellikle 160 ila 190 cm arasında olmalıdır.
Örneğin, PPL (Private Pilot License) hususi özel pilot lisansı almak için teorik eğitim ücreti ortalama 60 bin TL iken, ATPL (Airline Transport Pilot License) havayolu taşımacılığı pilot lisansı almak için teorik eğitim ücreti ortalama 150 bin TL'dir. Uçuş eğitim ücreti ise, genellikle saatlik olarak belirlenir.
Pilotaj eğitimi için herhangi bir ücret ödeyecek miyim? Pilotaj eğitimi almaya hak kazanan adayların eğitim masrafları Türk Hava Yolları tarafından karşılanmakta ve belirli bir süre zarfında çalışanın maaşından kesilmektedir.
Yüksek talep yoğunluğundan dolayı İHA üretiminin artması, ticari hayatta kullanım zorunluluğu ve maliyetlerdeki büyük düşüş vb. gibi önemli avantajlarından dolayı yaklaşık 27 farklı alanda İHA pilot-operatör istihdamının çok yakın bir gelecekte hızlı artış göstereceği öngörülmektedir.
Çin Halk Cumhuriyeti : 25 Bin Dolar aylık maaşla Dünyanın en yukarısını Çin çekmektedir. Hollanda: KLM havayonula sahip kuzey Avrupa ülkesindeki pilot maaşları aylık 11 Bin Euro civarında bir miktar ile başlamaktadır.
“THY'ye yılda 600 ila 800 pilot gerekiyor”
THY'nin pilot ihtiyacını biz tamamen karşılayamıyoruz. Dünyada çok ciddi pilot açığı var. Hatta Amerika'daki yıllık pilot ihtiyacı için 2022'de 17 bin rakamı telaffuz edilmişti. Bu rakam neredeyse Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca yetişmiş olan pilot sayısına tekabül ediyor.
Pilotluk mesleği havacılık tutkunları için harika bir kariyer seçeneği olarak öne çıkıyor.Türk Hava Yolları (THY) verilerine 2024 yılında bir pilot maaşı şu şekildedir: En düşük pilot maaşı: 120.000 TL. En yüksek pilot maaşı: 400.000 TL.
Pilot olmak için gerekli eğitim süresi, lisans türüne ve eğitim seçeneklerine bağlı olarak değişir. Genellikle, pilot eğitimi 2-4 yıl arasında sürer. Ancak, bazı ülkelerde, pilot eğitimi daha kısa sürebilir veya daha uzun sürebilir.
Pilotların çalışma prensibinden neredeyse hiçbir fark yok. Ayda 110 saat, 3 ayda toplam 300 saat, senede ise 1000 saati geçmemeli.
Pilotaj için ilk kaç bin girmek gerekir? Pilotaj taban puanları tablosuna baktığımızda eğer 100% burslu okumak istiyorsanız en az 18 bin içerisinde yer almanız gerekir.
Uluslarası kurallar gereği operasyonel seviyede İngilizce bilme şartı aranmaktadır. Bu şartı rakamsal olarak farklı sınavlara çevirdiğimizde ise: TOEFL IBT 60 (konuşma en az 18) IELTS 6 (konuşma en az 6)
Pilotaj Bölümü Sayısal (SAY) puan türünden öğrenci kabul etmektedir. 5. Verilecek pilotaj eğitimi neleri kapsamaktadır? Akademik dersleri, Hususi Pilot Lisansı (PPL), Havayolu Taşımacılığı Lisansı (ATP – A), Planör Lisansı (SPL), teorik yer derslerini ve uygulamalı uçuş eğitimini kapsamaktadır.
En az 17 yaşında olmak, Havacılık Tıp Merkezlerinden alınmış 2. sınıf sağlık sertifikasına sahip olmak, Adli Sicil Kaydı bulunmamak. Havayolu pilotu olmak ya da özel jetler gibi ticari uçaklarda pilot olup para kazanmak istiyorsanız ATPL, Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı kurslarına katılmanız gerekecektir.
Sivil Havacılık Yüksekokulu Pilotaj Bölümü lisans düzeyi eğitim süresi (4 yıl) 8 yarıyıldır. Üniversitemiz 2022-2023 Akademik yılında, YKS-AYT Sınavı, sayısal (SAY) puan türünde, Pilotaj Programına 20 kontenjan ile öğrenci kabul edecektir.
Örneğin ISTJ karakterli kişiler havayolu pilotu olmak için ideal kişilikli karakter. Tabii ayrıca dil ve matematik gibi sayısal alanlarda başarılı olması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri