Sivil Havacılık Yüksekokulu Pilotaj Bölümü lisans düzeyi eğitim süresi (4 yıl) 8 yarıyıldır. Üniversitemiz 2022-2023 Akademik yılında, YKS-AYT Sınavı, sayısal (SAY) puan türünde, Pilotaj Programına 20 kontenjan ile öğrenci kabul edecektir.
Geçtiğimiz yıllarda sadece üniversitelerin 4 yıllık sayısal ve eşit ağırlık puan türlerinden öğrenci kabul eden bölümlerden mezun adayların başvurularını kabul eden THY Uçuş Akademisi, bu yıldan itibaren sözel bölümlerden mezun olanlara da kapılarını açtı.
En az lise veya denge mezunu olunması ile beraber 4 yıllık lisans üzerinden pilot olmak mümkün. Bu bağlamda Pilotaj bölümü ile birlikte Sivil Havacılık Yüksekokulu ön plana çıkar. Bu bölümlerden mezun olunması doğrultusunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kapsamında bir eğitim daha almak gerekmektedir.
2) Pilotaj Bölümü hangi puan türünden öğrenci talep etmektedir? Sayısal Puan Türünden öğrenciler bölüme kabul edilmektedir.
Dolayısı ile eşit ağırlıktan pilot olunamamaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Tabi ki ayt şart hocam.
Pilot Olmak İçin Boy/Kilo Sınırı Var MI? Hem kadınlarda hem de erkeklerde pilot olabilmek için belirlenmiş bir boy ve kilo sınırı bulunmaktadır. Pilot olmak isteyen erkek ve kadın adayların boylarının en az 1.57 en fazla ise 1.95 olması gerekmekte; beden kitle indekslerinin ise 20 ila 30 arasında olması istenmektedir.
Pilotlar, genellikle havayolu şirketleri, özel jet sahipleri ve hava kargo şirketleri gibi kurumlarda çalışırlar. Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ortalama bir pilot maaşı 80.000 TL ile 150.000 TL arasında değişebilir.
eleman.net verilerine göre, Pilot 2023 yılında ortalama 112.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Pilot , Temmuz 2023 yılında ortalama 112.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 96.800 TL maaş alıyordu.
Öncelikle sınavlarda birçok zorlu İngilizce testten geçmeniz gerekecek. Pilot olmaya karar verdiğiniz ve eğitim almaya başladığınız anda İngilizce seviyenizin gayet iyi olması şart. Eğitim esnasında dil öğrenmek gibi bir alternatif maalesef bu meslek için geçerli değil.
Hususi pilot olma yaşı 18, Ticari pilot olma yaşı 21 dir. 60 yaş üzeri havayollarında 3 pilot uçmak gerekir. Maksimum 65 yaşına kadar uçabilirsiniz.
Boy uzunluğunun 157 cm'den kısa, 195 cm'den uzun olmaması ve beden-kitle endeksine (20-30 aralığında) uygun olmak, Askerlik hizmetini tamamlamış veya eğitim başlangıç tarihi itibari ile en az 2 yıl tecil ettirebilmeyi taahhüt etmek, Adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydı bulunmamak, Daha önce THY A.O.
Pilot olmak için sayısalcı olmanız şart değil. Eşit ağırlık yada sözel bölümlerinden mezun olan herkes pilot olmak için yeterli matematik ve fizik bilgisine sahip olacaktır.
Erkek adaylar için boy 1 metre 65 santimetre, kadınlarda ise 1 metre 60 santimetreden kısa olmaması şartı yapılan değişiklikle 1 metre 57 santimetreye indirildi. Boy uzunluğununda üst limit olan 1 metre 95 santimetre ve beden-kitle endeksindeki (BMI) 20-30 aralığındaki değere uygun olması şartı ise korundu.
Erkek adaylarda 165 cm boyunda olan alt sınır 52 kg üst sınır 72, 175 cm boyunda olan alt sınır 58 kg, üst sınır ise 80 kg olması gerekmektedir. 180 cm boyunda olan alt sınır 62 kg, üst sınır 84 kg olması, 190 cm olanlarda ise alt sınır 69 kg, üst sınırın 94 kg olması gerekmektedir.
Bir low cost havayolu şirketinde maliyet oldukça ön planda olduğundan dolayı yaz aylarında ortalama 20 gün, kış aylarında ise bu günler biraz azalır. Charter firmalarında ise, herşey örneğin uçuş satılan tur şirketlerine bağlı olduğu için kış aylarında bazen 3 gün, yaz aylarında ise 26 gün çalıştığınız da olabilir.
Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi'nde ücretli pilot yetiştirme programında ücret netleşti. THY için yetiştirilen pilotlar dışında ücretli pilot adayı da almaya başlayacak olan THY Akademi'den pilot eğitimi almak isteyenler 85 bin euro'yu (yaklaşık 850 bin TL) gözden çıkaracak.
Pilot adayları bu eğitimlerde, matematik ve fizik derslerinin yanı sıra, SMS (Safety Management System), Hava Hukuku, Genel Uçak Bilgisi, Uçuş Prensipleri, Uçuş Performansı ve Planlama, Meteoroloji, Navigasyon, İnsan Performansı, İletişim, Operasyon Prosedürleri, Genel Uçak Emniyeti gibi dersleri alıyor.
Cevap: Programın puan türü TYT'tir. Konu ile ilgili bilgiye ÖSYM kılavuzlarından ulaşılabilir. Soru: Hangi dersler verilmektedir? Soru: 4 yıllık programlara geçiş olanakları nelerdir?
Pilotlar, gerek yerli gerekse de yabancı havayolları başta olmak üzere birçok genel havacılık sektöründe çalışma imkanı bulabilirler. Ayrıca havacılık eğitimi sektöründe de istihdamları söz konusudur. Pilotlar talep durumunda orduda da belirli yeterlilikler sağlandığı takdirde görev alabilirler.
a) En az 18 yaşında olmak. b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak. c) SHGM tarafından düzenlenmiş geçerli 1. sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak. ç) SHGM tarafından yetkili kılınmış uçuş eğitim organizasyonlarında gerekli teorik bilgi ve uçuş eğitimini başarıyla tamamlamış olmak.
Pilotaj öğrencileri üniversiteye girişte herhangi bir burs elde edememiş olsa dahi, YÖK tarafından belirlenmiş olan şartları sağlamaları halinde ikinci bir anadal programına ücretsiz kayıt olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri