Yapay Zekâ teknolojisi kesinlikle etkileyici bir şekilde gelişiyor ve birçok alanda insanlara yardımcı oluyor. Ancak, Yapay Zekâ'nın gerçekten 'zeki' olduğunu söylemek yerine, onun özel görevleri yerine getirme yeteneğine sahip bir teknoloji olduğunu belirtmek daha doğru olacaktır.
Pearl'e göre yapay zekaya insan gibi düşünmeyi öğretmezsek, yapay zekanın sezgileri olmazsa, yapay zeka neden-sonuç ilişkisindeki tek yönlülüğü kavrayamazsa ve olaylara sadece matematik verisi olarak bakarsa gerçeği görebilir; ama hakikati gözden kaçırır. Asla insan kadar zeki olamaz.
2020 Nobel Fizik Ödülü sahibi Roger Penrose, yapay zekânın insan beyninin ürettiği duygu, düşünce ve bilinçli deneyimleri üretemeyeceğini, zihinsel süreçlerin klasik algoritmalarla modellenemeyeceğini belirtiyor.
Yapay zekâyı kodlarken yapılan disk bölümlemesinden ibaret soyut bir ağ. Ancak çalışması insan beynine benziyor. Benzer olmalarından dolayı da insan beyninin yapabileceği her şeyi yapabilir.
Öncelikle, kontrolsüz veya yanlış kullanıldığında, yapay zeka sistemleri insanlara zarar verebilir. Özellikle, otonom silah sistemleri veya kötü niyetli saldırılarda kullanılan zararlı yapay zeka örnekleri tehlikeli olabilir. Yapay Zeka'nın ilerlemesi, birçok mesleği etkileyebilir ve bazılarını tehdit edebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Yapay zeka strateji oluşturamaz, kavramsallaştıramaz veya planlayamaz. AI, dar bir hedef için optimizasyon yapmakta harika olsa da, kendi hedeflerini seçemez veya yaratıcı düşünemez. AI, alanlar arasında düşünemez veya sağduyu uygulayamaz. AI, empati ve şefkat gibi duyguları hissedemez veya bunlarla etkileşime giremez.
ROBOTLAR RÜYA GÖRÜYOR
Varmış olduğum noktada "Robotlar rüya görebilir mi" sorusuna ben "Evet görebilirler" cevabını veriyorum.
Çünkü Meta'nın geliştirdiği yeni yapay zeka, yalan söyleyebilir ve hakaret edebilir. Meta, BlenderBot 3 sohbet botunu duyurdu. Şirket, geliştirdiği yapay zekanın neredeyse her konu hakkında konuşabileceğini ve konuşmalardan öğrenebileceğini söylüyor. Ancak Meta, kullanıcıları chatbot hakkında uyarmayı da ihmal etmiyor.
McCarthy, Minsky, Nathaniel Rochester, -Claude E. Shannon ile birlikte "yapay zekayı" icat ettiler. McCarthy 1950'nin sonlarında Lisp dilini icat etti. Lambda kalkülüs'e dayalı olan lips 1960 yılında yayınlanmasından sonra yapay zeka uygulamaları geliştirilmesi için tercih edildi.
İnsan zekası ve insan beynini taklit eden yazılımlarla algoritmalara yapay zeka diyoruz. İnsan zekasının en büyük özelliği ise öğrenebilme yetisidir: Ya kendi başına öğrenir ya da biri gösterince öğrenir. Yapay zeka da öğrenen yazılımlardan oluşur ve bu yüzden makine öğrenmesi yapay zekanın temelidir.
Yapay zeka, makinelerin insan benzeri görevleri gerçekleştirmesini, deneyiminden öğrenmesini, yeni girdilere uyum sağlamasını mümkün kılan sistemlerdir. Yapay zeka ile temelde insan yetkinliklerinin geliştirilmesi ve bunlara katkı sağlanması amaçlanır.
Bazı araştırmacılar Yapay genel zekâyı "güçlü yapay zekâ", "tam yapay zekâ" veya bir makinenin "genel akıllı eylem" gerçekleştirme kabiliyeti olarak adlandırmaktadır; diğerleri ise sadece bilinci deneyimleyen makineler için "güçlü yapay zekâ" tabirini kullanmaktadır.
Yapay Zeka, kullanacağınız programlama diline yeterince hakimseniz öğrenmesi zor olan bir dil değildir. Bu nedenle yapay zeka ve makine öğrenmesi öğrenmeye dile tamamen hakim olduktan sonra geçilmesi gerekir.
Yapay zekanın temelini öğrenmek önemlidir. Aksi halde geliştirici değil uyarlayıcı olursunuz. Bu yüzden yapay sinir ağları (artificial neural networks), makine öğrenmesi (machine learning), işlemsel zeka (computational intelligence), derin öğrenme (deep learning) gibi temel dersleri mutlaka takip etmelisiniz.
Yapay zekanın avantajları arasında, insanlar için zahmetli veya tehlikeli işlerin yapılması, verilerin hızlı ve doğru bir şekilde analiz edilmesi, insanların karar verme süreçlerinin hızlandırılması ve daha iyi performans göstermeleri sayılabilir.
Bu sebeple, yapay zekâ; sesli asistanlar, dil çevirileri, öneri sistemleri, navigasyon, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-ticaret ve yardımcı robot uygulamalarıyla günlük hayatımızda yer almaktadır. Siber güvenlik ve savunma sanayi gibi sektöre özel stratejik çalışmalarda da kullanılmaktadır.
Normal olarak 3-5 saniye süren rüyalar en fazla 20 saniyeye kadar çıkabilmektedir. Ancak bu rüyaların saatler boyunca anlatılabildiği bilinmektedir.
Herkes Lucid rüya görebilir ama Yaş ilerledikçe Lucid rüya görme olasılığı azalır. ''İstediğiniz Zaman Lucid Dream Görebilir misiniz?'' Aslında berrak rüya, uyku sırasında ortaya çıkabilecek birçok "anormal" deneyimden biridir.
Apple'ın Siri'si ve Amazon'un Alexa'sı; tüketici odaklı, veri güdümlü ve akıllı sohbet robotlarına örnek olarak verilebilir.
Yapay zeka uygulama geliştiricisi olmak için lise seviyesindeki matematik yeterlidir. Hepimiz yapay zeka üstadı olmayacağız, normal geliştiriciler de gerekiyor.
Gelecekte Yok Olacağı Tahmin Edilen Meslekler
Uzmanlara göre gelişen yapayzeka teknolojisinin beraberinde muhasebecilik, teknik yazarlık, sekreterlik, noterlik, satış danışmanlığı, emlakçılık gibi mesleklerin yok olması ön görülüyor.
Aynı rapora göre yapay zeka kaynaklı otomasyondan en çok etkilenecek ilk üç sektör arasında ofis çalışanları, idari destek personeli ve hukuk yer alıyor. Buradan hareketle uzman görüşleri ve araştırmalar ışığında yapay zekanın yakın gelecekte otomatikleştireceği 10 alanı ele aldık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri