Piraye, 1930 yılında Bursa'da tanışmış olduğu Nâzım Hikmet ile 1932 yılında nişanlandı ve 31 Ocak 1935 tarihinde evlendi. Nazım Hikmet'in 1938-1950 yılları arasında hapiste kaldığı süre boyunca kocasına dışarıdan destek verdi. Fakat Nazım hapisten çıktıktan sonra Piraye'ye dönmedi ve Münevver Hanım'la evlendi.
Nâzım 1930 yılında kız kardeşinin arkadaşı Piraye (Altınoğlu) ile tanıştı, 1932 yılında nişanlandı.
nazım'ın karısı piraye hanım'ı, başka bir evli barklı kişi olan dayısının kızı münevver berk ile aldatması olayıdır.
Başına buyruk, çapkın ama romantik. Onu yıllarca bekleyen kızıl saçlı Hatçe'si, Piraye ile başlayan aşk yolculuğu… Nazım Hikmet; Münevver'e olan sevgisi, Galina'ya olan bağlılığı, Vera'ya karşı olan tutkusu ve Piraye'ye olan aşkıyla yüzlerce mektup yazmış, aşka aşık bir devrimci.
Nazım'ın Piraye ile evlendiği günlerde Fransa'dan dönen Münevver ile aralarında kısa bir yakınlaşma yaşansa da Münevver ressam Nurullah Berk'le evleniyor ve bir kızı oluyor. Ancak Nazım, Münevver'i tekrar görmesiyle birlikte kendisinden 16 yaş küçük, kumral, yeşil gözlü bu kadına aşık oluyor...
İlgili 16 soru bulundu
Haşim tekrar evlendi yine bir kız çocuğu oldu herkes üzgün tabi böyle bir şey yaptıklarına sonra Piraye'nin erkek çocuğu oluyor Haşim yaptığı hatayı geç olsa da anladı ve kitabın sonunda Haşim ölüyor.
1938'de “orduyu isyana teşvik” suçuyla tutuklanıp 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Nâzım Hikmet, 1950'de çıkarılan af yasasıyla yeniden serbest kalana dek geçen yaklaşık 13 yıl boyunca şiirini en üst düzeye çıkaran, dünya çapında tanınmasını sağlayan başyapıtlarını verdi.
Sırasıyla Nüzhet, Piraye, Münevver ve Vera... Elbette bu kadar değildir Nâzım Hikmet'in kadınlara olan aşkları...
835 Satır – Nazım Hikmet Ran
Yazarın 835 Satır adlı şiir kitabı, bir zümrenin başka zümreler üzerinde hâkimiyetini temin etmek gayesiyle halkı suça teşvik ettiği gerekçesiyle yasaklanmıştır. Nazım Hikmet Ran'ın Jokond ile Si-Ya-U, Varan 3, 1+1=2 ve Sesini Kaybeden Şehir kitapları da aynı gerekçeyle yasaklanmıştır.
Nâzım daha önce de Sovyetler Birliği'nde iki kez evlenmişti : Birincisi orada görevli bir Türk ailesinin kızı olan Nüzhet Hanım ile kısa bir evlilikti, ikincisi ise bir Rus kızı olan Dr. Lena ile memleket hasreti yüzünden sona eren bir evlilik... Piraye Altınoğlu'nun ise ilk kocasından iki çocuğu vardı.
Celile'si, Nüzhet'i, Piraye'si, Münevver'i, Galina'sı ve son eşi Vera'sıyla Nazım Hikmet'in yaşamına yön veren, onun sanatını besleyen, şiirlerine konu olan kadınlardır.
Piraye, ya da tam adıyla Hatice Piraye Altınoğlu (23 Aralık 1906, Bursa - 21 Mart 1995, İstanbul), Türk şair Nâzım Hikmet'le 1935-1951 yılları arasında evli kalmasıyla bilinen kadındır.
Bakanlar Kurulu, 25 Temmuz 1951 gün ve 3/13401 Sayılı Kararıyla, Nâzım Hikmet'i, komünist düşüncelere sahip olduğu ve bu amaçla Türkiye'deki hükümet biçimini ve hükümet edenleri eleştirmesi nedeniyle yurttaşlıktan çıkarılmasına karar vermiştir.
Piraye, Türk yazar Canan Tan'ın yazdığı 2011'de basılan bir dram romanıdır. Piraye, adını Nâzım Hikmet'in eşinden almıştır. Roman, genç bir kızın aile, okul, aşk ve evlilik yaşantısına odaklanan bir biyografi özelliğindedir. Genç kızın evliliği ve evlilik sonrası yaşantısındaki dramı konu alınmıştır.
Canan Tan gerçekle kurguyu harmanladığı bir sentez romanı olduğunu ifade ediyor.
25 Temmuz 1951 yılında da 'vatan haini' ilan edilerek Türk vatandaşlığından çıkarılan edebiyatımızın ulu çınarı Nazım Hikmet hep hasretini çektiği vatanından uzakta 3 Haziran 1963'te hayata veda etti.
Hapisliği 28 yıl 4 aya bağlandı. ULAŞMAYAN MEKTUP İşte bu süreçte Nazım Hikmet, Atatürk'e bir mektup yazdı. 'Askeri isyana teşvik' suçlamasının iftira olduğunu söyleyerek Atatürk'ten adalet istedi. Annesi Celile Hanım da Atatürk'e hitaben bir mektup yazdı.
Sabahattin Ali'nin ölümünden önceki son öykü kitabı olan Sırça Köşk dönemin devlet yönetimini eleştiren, direnmenin gücünden söz eden bir eser. 1947 yılında yayınlanan ve yönetime başkaldırı olduğu gerekçesiyle yasaklandı.
Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve Çağdaş Türk şiirinin en önemli isimleri arasında yer almaktadır. 3 Haziran 1963 yılında Rusya'nın Moskova kentinde geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybeden Nazım Hikmet Ran'ın ölümü üzerinden 57 yıl geçti.
Nazım Hikmet - Gözleri siyah kadın (Səs-Emin Orucov) - YouTube.
Oktay Rifat Horozcu, 10 Haziran 1914 tarihinde Münevver Hanım ve Samih Rifat Bey'in çocuğu olarak Trabzon'da dünyaya gelmiştir. Köklü bir aileye sahiptir. Dedesi Hasan Enver Paşa, teyzesi ise Nâzım Hikmet'in annesi Ayşe Celile Hanım'dır.
Karne değerlendirmelerinde zeki, orta derecede çalışkan, elbisesine özen göstermeyen, sinirli ve ahlakî tavırları iyi bir öğrenci görülmektedir. Mezun olduğunda dönemin okul gemisi Hamidiye gemisine güverte stajyer subayı olarak atandı. 17 Mayıs 1921'de aşırıya kaçan halleri bulunduğundan ordu ile ilişiği kesildi.
Nazım´ın hayatından bir çok kadın geçti: Nüzhet, Lena, Semiha, Piraye, Münevver, Galina ve Vera. En uzun süre birlikte yaşadığı ama tek bir aşk şiiri bile yazmadığı Dr. Galina ile görüşen gazeteci Can Dündar özgün bir belgesel çıkardı.
Nazım Hikmet Ran (1902-1963)'ın mezarlığı Moskova'daki Novodevichy Mezarlığı'ndadır. Rus aydınlar ve sanatçılara ait bu mezarlıkta Nazım Hikmet'in yanı sıra Gogol, Chekhov, Stanislavski, Bulgakov, Eisenstein, Prokofiev, Shostakovich, Mayakovsky ve Tolstoy'un da mezarları bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri