Evde beslenen evcil hayvanların dolaştığı her yer evde pirelerin üremesi için elverişli ortam sağlar. Kedi, köpek, kuş gibi uzun tüylü hayvanlar üzerinde yaşamını sürdüren pireler, bu hayvanların yaşadığı alanlarda, yattığı yatak vb. eşyalarda kolayca çoğalır. Sıcak ortam, pire oluşumunu tetikleyen en önemli faktördür.
Ön veya arka bahçenizde çim varsa, bu küçük parazitler sizinle veya bir misafirinizle birlikte evinize girebilir. Pireler, henüz keşfedilmemiş bir pire sorunu olan bir arkadaşınızın evinden döndüğünüzde de yaşam alanlarınıza girebilir.
Pirelere karşı savaşma konusunda en etkili çözüm hiç kuşkusuz ki evi günde 2-3 kez süpürüp silmektir. Ayrıca temizlik yaptığınız suyun içerisine sirke, çay ağacı yağı, lavanta esansı ya da limon suyu ekleyerek pirelerin evinizden uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Pireler bu kokuları sevmezler.
Halınızı, güzelce süpürün ve ardından karbonat, sirke ve limon karışımından bir kova su hazırlayıp bu kovadaki su ile halınızı silin. Yaptığınız bu uygulamalar evdeki pirelere yapılabilecek müdahaleler dir. bundan sonra ilaçlama firması ile bağlantı kurarak yapılması gerekenleri görüşüp gerekirse evinizi ilaçlatın.
PİRELER HAKKINDA
Pireler, her ortamda bulunabilen ve özellikle tüyler arasında yaşayan kan emici parazitlerdir. Dişi bir pire, 1 günde 50 adet yumurta yumurtlayabilir. Bir pire tüm yaşamı boyunca yaklaşık 1.500 adet yumurta yumurtlamaktadır1. Pireler günde 10 kez ısırır, vücut ağırlığının 15 katı kan emebilirler!
İlgili 44 soru bulundu
Pire ısırığının iyileşmesinin daha kolay olması için duş alınarak o bölgenin rahatlamasını sağlamak gerekmektedir. Pire ısırığı kendiliğinden geçebilmektedir.
1 ölçü sirke ve 1 ölçü su karışımıyla bir sprey şişesi hazırlayarak evinize ve evcil hayvanlarınıza püskürtebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise limon kullanmaktır. Limon karışımını evcil hayvanınızı temizlemek için kullanabilirsiniz. Doğal pire ilacı sayılabilecek ürünler arasında diatom toprağı yer alır.
Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir. Bu nedenle kedi piresini siz anlamadan eşyalarınız üzerinde eve taşıyabilirsiniz de. Pire kedinize ulaştığı takdirde hızla çoğalıp vücudu üzerindeki nüfusunu artırabilir.
Evini Böcek İlacıyla İlaçlamak
Boratlar, ahşap koruyucu, deterjan ve böcek ilacı olarak yaygın biçimde kullanılır ve pirelerin midesini zehirler. Yetişkin bir pire, konağından kan emmeden ortalama iki ila üç ay, hatta 100 güne kadar yaşar.
Pireler sıklıkla kedi, köpek gibi hayvanların ve insanların kanıyla beslenir. İnsanlarda konaklayan 3 ana pire türü; kedi piresi (Ctenocephalides Felis), köpek piresi ( Ctenocephalides Canis) ve insan piresidir (Pulex Irritans).
Dişi pire yumurtalarını konakçının yüzey tüylerine ya da derisine bırakır.Pire yumurtaları, konakçı üzerinde değil yerde, halılarda, kilimlerde, yatak örtülerinde, döşemelerde ya da yerdeki çatlaklarda kuluçka evresini geçirirler ve çoğu pire iki gün içinde yumurtadan çıkar, 12 gün içerisinde bu yumurtalardan larvalar ...
Böyle bir durumda en büyük yardımcınız çamaşır suyu olacaktır. Çünkü çamaşır suyu, pirelerin sevmediği bir kokuya sahiptir ve pirelerin oradan uzaklaşmasında oldukça etkili bir çözümdür. Çamaşır suyu pire yumurtalarının da temizlenmesinde önemli bir fayda sağlar.
Pireleri erkenden fark etmenin en kısa yolu, küçük dostunuzun hareketlerini gözlemlemektir. Eğer evcil hayvanınız her zamankinden daha çok ve şiddetli kaşınıyorsa, buna ek olarak kaşıdığı yeri ısırıyorsa bu ne yazık ki pire sorunuyla karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir.
Evde beslenen hayvanların eşyalarını, yaşam alanlarını düzenli olarak temizlememek, ilaçlama yapmamak pire sorununu kökten çözmeyi engeller. Son derece küçük ve kan emici olan bu hayvanlar evin her ortamında kolayca üreyebilir.
Daha muhtemel durum, pire yumurtalarının, larvaların ve pupaların yatağın altında veya daha da muhtemel olarak ev hayvanlarının yatak ve yataklarında yaşamalarıdır.
Evde pire çıkması neye işarettir incelemesi maddi ve manevi açıdan değerlendirilebilir. Evcil hayvan olmasa dahi evde pire görülebilir.
Kendini üzerinde yaşadığı insanın vücut ısısına göre ayarlayan insan piresi başka yerde yaşayamaz; fakat yumurtalarını elbise dikişlerinin aralarına, yerlere, eşyaların üzerine, yatak ve yorgan aralarına, yastık içlerine, kısacası her yere bırakabilir.
Pireler yatak takımlarında, battaniyelerde ve diğer kumaş eşyalarda saklanabilir. Bu nedenle bunları pire veya yumurtaları öldürmek için sıcak suda yıkamak ve yüksek ısıda kurutmak önemlidir. Buharlı temizlik; halı, mobilya ve diğer kumaşlardaki pireleri ve pire yumurtalarını öldürmenin etkili bir yoludur.
Hayvan piresi, genellikle evcil hayvan besleyen kişilerin evlerinde bulunsa da herhangi bir evcil hayvanınız yoksa ve evinizde pire bulunuyorsa, sokakta yaşayan hayvanlardan paçanıza sıçramış olan bir hayvan piresini evinize getirmiş olabileceğinizi gösterir.
Bilinen pire türlerinin % 94'ü memelilerde, geriye kalanın % 6'sı da kuşlarda bulunmaktadır. Erginleri 1 yıl kadar yaşar.
PİRELER EN ÇOK HANGİ MEVSİMDE GÖRÜLÜR? Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül Aylarında.
Kedinize ilaç verme konusunda tecrübeli değilseniz veteriner hekimden bir yardım almanız daha uygun olacaktır. Kedinize pire damlası kullandığınızda da ortalama olarak etkisi 3 ay kadar sürer. Pireler ise, kediyi ısırdığı zaman 24 saat içinde ölür. Pireler öldükten sonra da kedinin üstünde kalanlar ve düşenler olur.
2 bardak biberiye dalını ortalama 30 dakika boyunca suda kaynatın. Ardından karışımı süzün ve sprey şişesine aktarın. Hazırladığınız karışımı pireli alanlara uygulayabilirsiniz. Pireler, lavanta kokusundan hiç hoşlanmaz.
Güneş Işığı: Pireler güneş ışığını sevmezler. Karanlık yerlerde üreyen ve geceleri ortalığa çıkan pireler için ışık alan ve havalandırılan ortamlar kabustur. Sıcak su: Sıcak su pirelerin düşmanıdır. Pire sorunu ile karşı karşıyaysanız kıyafetlerinizi, halıları, çarşafları sıcak suyla yıkayın.
Pire Isırığının Belirtileri Nelerdir? Pire ısırığı; milimetrik, kaşıntılı, birden fazla sayıda, çevresi kızarık, ciltten kabarık lezyonlar şekilde kendini gösterir. Vücudun kıvrım bölgeleri, el ve ayak bilekleri, kol ve bacak bölgeleri lezyonların en sık izlendiği yerlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri