Kredi kartı borcunun geç ödenmesi durumunda, 2023 yılı 1 Eylül tarihinden itibaren asgari ödeme tutarına kadar olan kısmı için en fazla aylık %3,11 gecikme faizi, dönem borcunun asgari ödeme tutarı dışında kalan kısmı için ise en fazla aylık %2,81 akdi faiz (alışveriş faizi) uygulanabiliyor.
Banka, borçlunun ödeme yapmadığı 90 gün sonrasında doğrudan iletişime geçerek gecikmiş borcun faizi ile birlikte ödenmesini talep edebilir. Ayrıca, ihtar ücreti de borçluya yüklenir. Bu aşamada, borçlu tüm borcu, faizi ve ihtar ücretini öderse yasal takip durdurulabilir veya yapılandırma talebinde bulunabilir.
Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin 18. Maddesine göre, yapılan kredi sözleşmelerinde kredi borcu taksitinin iki defa üst üste ödenmemesi halinde banka tarafından verilen kredi iptal olur. Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir.
Kredi borcu ödemesi en fazla 3 gün geciktiği müddetçe herhangi bir şey olmaz. Ancak kredi borcu 3 ay art arda ödenmemiş ise yasal takip işlemleri devreye sokulur. Bankalar anlaştıkları avukatlara dosyaları verir ve bu avukatlar ilk olarak kredi sahibini ararlar.
Bankalar, taksitlerin ödenmemesi durumunda 30. ve 60. günlerde sizinle iletişime geçer. Genellikle art arda iki taksit ödenmediğinde ihtarname gönderir. Ardından borcun ödenmesi için 30 günlük bir süre daha tanır. Kredi borcu yasal takip süreci, 90 günün ardından başlar.
İlgili 26 soru bulundu
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
Bir takvim yılı içinde kredi kartı borcunun asgari tutarı üç kez ödenmezse kredi kartı nakit avans çekimine kapatılır. Üç dönem üst üste borç ödenmediğinde kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır.
İlgili yönetmeliğin 18. Maddesinde ifade edildiği gibi, birbirini takip eden iki taksitin ödenmemesi durumunda yasal işlemler başlatılır. Borçluya verilen 30 gün içerisinde kredi taksitlerinin ödenmesi talep edilir. Fakat banka prosedürlerine dahilinde borcun tümünün ödenmesi de talep edilebilir.
Kara listeye giren kişilerin ödenmeyen borçlarını ödeyip borçsuz olduklarına dair evrakları bankalara teslim ettikten sonra 5 yıl boyunca kara listede kalmaları söz konusudur.
Bütün bu farklılıkların ise çizgilerinin çizildiği bazı yasal mevduatlar bulunmaktadır. Bankalar kredi borcunu ödeyemeyen kişilere karşı bu sınırlar içinde davranmak durumundadırlar. Yasalara göre borcunu 90 gün boyunca yani 3 ödeme ayı boyunca aksatan kişiler hakkında yasal takip başlatabilir.
İnsan Haklarına İlişkin Amerikan Sözleşmesi 7. maddesinin 7. paragrafında borç nedeniyle kimsenin hapsedilmeyeceğini belirtmektedir. Bununla birlikte bu hükmün nafaka borçlarının yerine getirilmesi için adli mahkemelerce verilen tutuklama emirleri bakımından uygulanmayacağı öngörülmüştür.
Yasal takibe düşen borç ödenmezse borçlu tarafa ihtarname çekilir. İhtarname borçlu tarafın eline ulaştıktan sonra borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Bu sürenin sonunda da borç ödenmezse icra takibi başlatılarak borçların icra yoluyla tahsili sağlanır.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Kredi Yapılandırma Vadesi. Kredi yapılandırma vadelerinin 36 ay ile sınırlandırılmış olması ülkemizin gerçeklerinden ne kadar uzak olduğunuzun göstergesi.
Kredi kartı yapılandırması en fazla 12 aylık vadeyle yapılabilir. Ancak bu durum, banka faizlerine ve kişinin bankayla ilişkisine göre değişebilir.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Kredi Kartı Borcu Ne Kadar Ertelenebilir? Bankaya olan kredi kartı borçlarınızın ne kadar erteleneceği ile ilgili yasal bir düzenleme yoktur. İlgili süreler bankalar tarafından düzenlenir. Bu bağlamda borçları bir sonraki döneme ya da 3 ay sonrasına erteleyebilmek mümkündür.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Kredi borcu, yaklaşık 90 gün boyunca ödenmediği takdirde icra gelme ihtimali yüksektir. Bu süre içerisinde banka birçok kez, müşterilerle iletişime geçer. Ancak borç banka tarafından belirlenen süre içinde dahi ödenmiyorsa maaşa haciz koyulabilir ya da eve icra gelebilir.
Bankalar, ödemelerinizin gecikmesi halinde size bunu gecikme faizi olarak yansıtacaktır. Gecikme faizi ise yasal olarak krediyi kullanmış olduğunuz faiz oranının en fazla %30 fazlası olabiliyor. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanmanız durumda, aylık gecikme faiziniz en fazla %1,30 olacaktır.
Kişinin yasal takibe düşen borçlarını tamamen kapatmasının ardından sicilinin temizlenmesi için 5 yıl geçmesi gerekir. Sonrasında da hemen yüksek meblağlarda kredi çekemeyebilir veya yüksek bir limite sahip kredi kartı talebinde bulunamayabilirsin.
Mevcut ödeme planından farklı taksit sayısı ve ödeme tarihleri belirlenebilmesi ise yönetmelikte tarafların mutabakatına bırakılıyor. Yani, tüketicinin taksit sayısı ve ödeme tarihi değişikliği talebine, kredi veren kurumun onay vermesi gerekiyor.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Vergi borcu sorgulama E devlet sistemi üzerinden sağlanır. TC kimlik numarasını ve PTT aracılığı ile ile giriş sağlandıktan sonra doğrudan 'Vergi borcu sorgulama' arama butonuna yazıldıktan sonra öğrenilebilmektedir.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri