Halvetîlik ve Mevlevîlik örneğinde olduğu gibi bazı tarikatlarda tarikat kurucusuna “pîr-i evvel”, tarikatı pîr-i evvele tâbi olarak düşünce, âdâb ve erkân açısından yenileyene “pîr-i sânî” denilir.
Hacı Mustafa Efendi başlangıçta dedesi ve babasından manevi ilimler tahsil etmiş sonra Altun Silsilenin 46. sırasında bulunan Hacı Mehmet Zaravî Hz'den feyz almış ve kemâle ermiştir. Kerametleri pek çoktur. Şabaniyye koluna yenilikler ve kolaylıklar getirdiği için Pîri Sanî diye meşhurdur.
“Passive Infrared Sensor” teriminin kısaltması olan PIR sensörler oldukça yaygın tercih edilen hareket sensörleridir.
Tarikatin ikinci kurucusu, bir nevi düzenleyicisine ise Pîr-i Sânî adı verilir. Her tarikatta ikinci pîr bulunmaz. Mevlâna Celaleddin, Mevlevîliğin; Hacı Bektaş-i, Veli Bektaşîliğin pîridir. Pîrin yattığı, türbesinin bulunduğu dergâha pîr evi, pîr makamı denir.
YORGANCILARIN PîRİ KÂMİL HİNDî
Muhammed'in (s.a.v) kızları Rukiyye, Gülsüm ve Fatımatü'z Zehra'nın çeyizlerine hizmet eden kişidir.
İlgili 18 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Sorunuzda yer aldığı gibi tasavvuf, Allah Rasülü'yle her hususta birlikte olma gayretinden ibarettir. Asla şirk değildir.
Bir kimse Allah'ın rızasını kazanırsa cennette Allah'ı görmekle de şereflenecektir. Bir mürşide tabi olmak da farz değildir. Bunlar taasupla söylenmiş aşırıya kaçan ifadelerdir. Hacet namazı kılıp Allah'a mürşidini sormak diye bir durum söz konusu dahi olamaz.
Kapı dörttür. Bunlar sırasıyla; Şeriat, Tarikât,Marifet ve Hakikât kapılarıdır.
Bu dört ana tema: “Şeriat, Tarikat, Marifet ve Sırr-ı Hakikat”kapılarıdır. Her kapının on makamı vardır. Bunun içindir ki bu algılayış Bektaşî felsefesinde dört kapı kırk makam biçiminde formüle edilmiştir. Bu düşünce ilk önce Ahmet Yesevî tarafından “Fakirname”de dile getirilmiştir.
Mürid, irade ve talep eden, isteyen, arzu eden anlamına gelir. Tasavvufta, kendisi için Allah'ın irade ettiğinden başka bir şey istemeyen, Allah'ın iradesi karşısında teslim olan; tarikate giren ve şeyhe bağlanan, derviş, bende demektir. Sözlükte anlamı, “dileyen, irade ve istek sahibi olan” diye verilmektedir.
Pir sözcüğü, ihtiyar olan kişiler için kullanılan bir kelime türüdür. Pir Kime Denir? Yaşlı ve ihtiyar olan kişiler için kullanılan kelimelerden biri de, pir kelimesidir. Pir kelimesi, yaşlı olan insanlar için tercih ediliyor.
pir / pîr / پير / پ۪يرْ
İhtiyar, öncü, şeyh.
Pir kelimesi Farsça kökenli olup Kırgızcada “1.
Halvetilik, cehri zikir adı verilen ve ilahi isimlerin yüksek sesle tekrar edilmesi anlamına gelen zikir yöntemini kullanan bir tarîkattır. Tarikat 14. yüzyılda yaşamış olan Ömer el-Halvetî'ye nisbet edilir.
Halvetî-Ramazânî şeyhi. Halvetiyye-Ramazâniyye tarikatının Cihangîriyye şubesinin kurucusu. Mutasavvıf, Halvetiyye'nin Ramazâniyye şubesinin Raûfiyye kolunun kurucusu.
Farsça ve Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) pīr پير "ihtiyar" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Avesta (Zend) dilinde parō- "eski, önce" sözcüğü ile eş kökenlidir.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Hacı Bektaş Velî'ye göre şeriat; “Bir anadan doğmaktır.” Alevî gelenek ve göreneklerini ve Alevî şeriatını incelediğimizde temelinde tasavvuf ve bilgelik yattığını görürüz.
2 Alevi-Bektaşi yazınında Dört Kapı genellikle Kırk Makam'la birlikte anılır. Ancak bazı kaynaklarda makamların sayısı yirmi sekiz olarak verilmiştir.
Semah, Alevi ve Bektaşiler tarafından inançları gereği cemlerde icra edilen semah, hizmet sahipleri olan zakirlerin çaldığı saz eşliğinde söylenen sözler ve müziğin ritmine uyarak yapılan mistik ve estetik hareketler ile Tanrı'ya ulaşma yoludur.
Bazılarına göre can, ruh demektir (Kaptan, 2014). Can kelime karşılığı olarak ruh, hayat, diride olan kudret/kuvvet gibi pek çok anlama gelir. Aleviler kendi cem/ibadet ayinlerinde, dişi-erkek, sen-ben ayrımını ortadan kaldırıp insanı öne çıkarmak için bu kavramı kullanırlar (Seyyid Hakkı, 2017).
Alevilik, Türkiye'de Sünnilik' ten sonra en fazla mensubu olan ikinci İslami inanıştır. Sünnilikteki Allah-Muhammed tamamlamasından farklı olarak, alevilikte Allah-Muhammed-Ali ile tamamlanan ve Ehl-i Beyt, Oniki İmamları esas alan bir inançtır.
En hakiki, en büyük mürşid ise Hz. Muhammed'dir (s.a.v).
Kadından şeyh, mürşit, veli (evliya), imam olabildiği gibi peygamber de (“nebiyye”) olur. Allah, Hz. Meryem'le konuşmuş, Hz. Musa'nın annesine vahiy gelmiştir; Kuran'da kayıtlıdır (Süleyman Uludağ, Sûfî Gözüyle Kadın, İnsan Yayınları, 1995, s. 19-20).
Mürşit, mürid için terbiye etmede üstlendiği rolden dolayı manevi baba sayılır. Hatta mürşide baba şeklinde de hitap edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri