Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Terekenin tespiti nasıl yapılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Terekenin tespiti nasıl yapılır?

Terekenin Tespiti davasına ilk olarak mirasçıların beyanlarıyla başlanır. Mirasçılar, miras bırakanın malvarlıkları bildikleri kadarıyla mahkemeye bildirirler. Bununla birlikte mahkeme gerekli gördüğü kurum ve kuruluşlara müzekkere yazarak miras bırakanın malvarlığını tespit etmeye devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Tereke alacaklıları nasıl tespit edilir?

Terekenin tespit edilebilmesi için, vefat etmiş olan murisin ölüm anında mülkiyetinde bulunan malvarlığı değerleri ile 3. kişiler nezdinde bulunan borçları, hak ve alacakları hesaplanmalı ve bu hesaplanan tüm değerler üzerinden mirasa konu olabilecek olan mal ve haklar saptanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Tereke neye göre belirlenir?

Bu kapsamda kişinin ölümünden sonra ardında bıraktığı aktif ve pasif malvarlığı değerlerinin tümü terekeyi oluşturacaktır. Murisin vefati anındaki malvarlığı ve alacakları terekenin aktif malvarlığını, borçları ise pasif malvarlığını oluşturmaktadır. Dolayısıyla tereke, ölen kişinin mirasının tamamıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Tereke nereden öğrenilir?

Terekenin tespiti davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise TMK m.589 uyarınca miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesidir. Terekenin tespiti davasını mirasçılardan herhangi birisi açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Terekenin tespiti ne kadar sürer?

Ortalama bir süre vermek gerekirse yaklaşık 1-1,5 yıl kadar sürmektedir. Ancak konusunda uzman olan bir avukattan vekillik hizmeti almanız halinde dava süreci hızlanacak, tebligat takibi, dosyaya gelen giden evrakları kontrol etme ve talepte bulunarak dava sürecini hızlandıracaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

TEREKE TESPİT DAVASI (Bilinmeyen Bulunamayan Mirası Araştırmak Bulmak)

İlgili 36 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Murisin terekesi nasıl öğrenilir?

Terekede yer alan malvarlığı değerlerinin öğrenilmesi için öncelikle mirasçıların bilgisine başvurulmalıdır. Ardından taşınmazlar için tapu sicil müdürlüğüne, taşınır arabalar için trafik siciline, bankada bulunan para ve mevduat için ilgili bankalara müzekkere yazılmasıyla tereke malvarlığı öğrenilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Hizmet tespit davası Geriye dönük kaç yıl?

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2020/9977 Esas, 2023/9701 Karar “ 506 Sayılı Kanun'un 79/10. maddesi hükmüne göre; Kuruma bildirilmeyen hizmetlerin sigortalı hizmet olarak değerlendirilmesine ilişkin davanın, tespiti istenen hizmetin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde açılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Terekenin tespiti Hasımsız mı?

Mirasçılardan yalnızca birinin terekenin tespiti davası açması durumunda diğer mirasçıların ayrıca dava açması gerekmemekte olup dava sonucunda tereke tüm mirasçılar için geçerli olacak şekilde tespit edilir. Ayrıca tereke tespiti davası çekişmesiz yargı işlerinden olduğu için hasımsız olarak açılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Terekeye hangi mallar girer?

Tereke sözcük anlamı itibariyle ölen bir kimseden kalan her şeydir. Bu kapsamda kişinin ölümünden sonra ardında kalan aktif ve pasif değerlerinin tümü terekeyi oluşturacaktır. Aktif değerlerden kasıt kişinin mevcut malları ve alacakları iken pasif değerlerden kasıt ise ölenin borçlarıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Tereke tespit davası nerede açılır?

Terekenin tespiti davası mirasçılardan biri tarafından açılabilir. Bunun yanı sıra tüm mirasçılar birlikte de bu davayı açabilmektedir. Terekenin tespiti davasında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi olurken yetkili mahkeme de miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesi olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

Miras bırakanın malları nasıl tespit edilir?

Mahkeme miras bırakanın malvarlığının tespitine ilk olarak mirasçıların beyanlarıyla başlar. Mirasçılar bilgileri dahilinde miras bırakanın malvarlıklarını mahkeme huzurunda belirtir. Daha sonra mahkeme gerekli gördüğü kurum ve kuruluşlara müzekkere yazarak miras bırakanın malvarlığını tespit etmeye devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Bilinmeyen miras nasıl öğrenilir?

Tapu müdürlüklerinden yahut belediyelerden bir takım sorgular yapılarak miras bırakan adına kayıtlı taşınmazların tespit edilmesi mümkün olabilmektedir. Ancak tapu müdürlüklerinde yapılan araştırma işleminin ancak bir avukat tarafından yürütülmesi söz konusu olabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Geçmişe dönük miras davası açılabilir mi?

Geçmişe dönük miras davası ancak miras bırakanın ölümünden sonra açılabilir. Çünkü miras bırakan hayatta iken mirasçının miras hakkı ve saklı pay ihlali söz konusu değildir. Miras bırakan hayatta iken mirasçı, miras hakkı bakımından sadece bekleme durumunu içerisindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Terekenin borca batık olduğu nasıl tespit edilir?

Mirasın hükmen reddine ilişkin olarak açılan davalarda, terekenin açıkça borca batık olup olmadığının araştırılması gerekmektedir. İcra takibi sonunda aciz vesikası düzenlenmesi halinde terekenin borca batık olduğu kabul edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Terekeye karşı icra takibi nasıl yapılır?

Mirası reddeden mirasçılara karşı da icra takibi yapılamaz. Ancak mirasçılara karşı devam edilebilecek icra takibi türleri rehnin paraya çevrilmesi(ipoteğin paraya çevrilmesi) yoluyla takipler, genel haciz yoluyla takip, kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla takiplerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: solmazlaw.com

Tereke borçlarından kim sorumludur?

Türk Medeni Kanunu'nun 641/I. maddesinde mirasçıların tereke borçlarından müteselsilen sorumlu oldukları düzenlenmiştir. Müteselsil sorumlulukta, birden çok borçlunun her biri alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olup borçlulardan birinin borcu ifa etmesiyle diğerleri de borçtan kurtulmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tereke mirasçıya ne zaman geçer?

Ölenin terekesi teorik olarak hiçbir işlem yapılmasına gerek kalmadan aktif ve pasifi ile birlikte bir bütün halinde mirasçılara geçer. Bunun için mirasçıların mirası kabul ettiklerini söylemelerine gerek yoktur. Tüm hak ve borçlar kendiliğinden mirasçılara geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulhukuk.com

Terekeye haciz konulur mu?

İcra ve İflâs Kanunu'na göre hisse hacizleri madde 94 hükmüne göre gerçekleştirilmektedir. Bu anlamda tereke de bir alacak hakkı olduğundan alacaklının borçluya intikal edecek miras hissesi üzerinden haciz talep etme hakkı bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulhukukdanismanlik.net

Mirasçılardan biri payını satabilir mi?

İster mirasın açılmasından sonra olsun ister önce olsun, miras payının devrinin bir diğer mirasçıya ya da üçüncü bir kişiye yapılması mümkündür. Terekedeki bütün miras payının devri de şart değildir. Mirasçı dilerse terekenin bir kısmı üzerindeki miras payını devredebilir (TMK. m. 677/f.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Yasal mirasçılar nasıl tespit edilir?

Mirasçı olduğunu düşünen herkes mirasçılık belgesi verilmesi için Notere veya Sulh Hukuk Mahkemelerine başvurabilir. Noterler mirasçılık belgesi için yapılan başvuru üzerine sistem üzerinden gerekli incelemeleri yaparak, mirasbırakanı ve mirasçılarını tespit edip, mirasçılık belgesi vermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tolgaymingan.av.tr

Geriye dönük miras hakkı nasıl alınır?

Geriye dönük miras davası açmak mümkündür. Çünkü miras davalarında zamanaşımı bulunmamaktadır. Dava süreci miras avukatının yazdığı dilekçeyle başlamaktadır. Dilekçe içerisinde yer alan deliller, miras payının en iyi şekilde yapılmasını sağlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: celikhukukburosu.av.tr

Tereke temsilcisinin ücretini kim öder?

Tereke temsilcisinin talebi üzerine mahkeme temsilciye uygun bir ücret ödenmesine karar verebilir. Ücret sulh hukuk mahkemesi hakimliğince takdir edilir. Tereke temsilcisinin ücreti terekeden karşılanır. Bu mümkün değilse ücreti tereke temsilcisi atanması için mahkemeye başvuran mirasçı karşılar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzkara.av.tr

Hizmet tespit davası ile EYT li olunur mu?

İşçi sigortasız çalıştığı günlere ilişkin hizmet tespit davası açıp kazanırsa EYT düzenlemesinden faydalanabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Geçmişte sigortasız çalıştığımı nasıl ispat ederim?

Hizmet Tespiti davasında işçinin geçmişte sigortasız çalıştığını ispatlamak için en sık kullanılan yol, tanık göstermektir. Buna yönelik olarak işçi kendisiyle aynı dönemde çalıştığı işçileri tanık gösterilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

EYT hizmet tespit davası ne kadar sürer?

EYT hizmet tespit davaları 2 ay ile birkaç yıl içinde sonuçlanabilir. Mahkemenin iş yüküne göre değişmekle beraber çalışılan iş yerinden bir sigortalı çalışanın şahitliğiyle beraber EYT hizmet tespit davaları 2 ayda sonuçlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: celikpartners.com
Önceki makale
Piri Sani ne demek?
Sonraki makale
Togg teslim tarihinde fiyat değişir mi?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT