Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Pirinci kapaklı ve cam kavanozlarda da muhafaza edebilirsiniz. Ancak böceklenme ihtimalini düşürmek için, kavanozun içerisine bir miktar tuz serpebilirsiniz. Pirinci cam kavanozda saklayacaksanız, ağzını kapatmaya özen gösterin. Ayrıca kavanozun ıslak veya nemli olmadığından emin olun.
Rutubet nedeniyle pirinç, sık sık kurtlanabilir. Bunu önlemek için, pirincin içerisine 1 adet defne yaprağı veya birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Böylece pirinçte nem oluşma ihtimali azalacaktır. Eğer pirinçte kurtlanma meydana geldiyse, pirinç tanelerini kullanmamanızı öneriyoruz.
Tam taneli pirinç (esmer, kırmızı veya siyah):
Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir.
Pirinç Pilav nasıl saklanır? Pirinci evde saklamanın en iyi yolu hava almayan bir kapta kiler veya erzak dolabınıza koymaktır. Bu mekanın kuru, serin ve karanlık olmasına dikkat ediniz. Pirinci ilk aldığınızda eğer kapalı pakette ise bu şekilde saklayın fakat açtıktan sonra hava geçirmez bir kaba aktarmakta fayda var.
İlgili 29 soru bulundu
Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur. Ayıklama işleminden sonra pirinçler, su dolu bir kapta bekletilir. Üste çıkan taneler mutlaka çöpe atılmalıdır.
Pirinçte küf mantarlardan kaynaklanır. Nemli ortamda mantar gelişince küf oluşumuna yol açar. Sindirim sisteminde birikir. Uzun vadede toksin etkisi yapabilir.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Makarna, kuru fasulye, nohut, mercimek, pirinç ve bulgur gibi uzun süre fakat oda sıcaklığında saklanabilecek gıdalar için en iyi tercih yine plastik kaplardır.
Bu sorunun yanıtı evettir. Bakliyat çeşitleri buzdolabında uzun sürelerce saklanabilmektedir. Bakliyatı açtıktan sonra cam kavanoz veya bez torbalara aktararak buzdolabında saklanabilmektedir. Bakliyatları cam kavanoza aktardıktan sonra ağzını sıkıca kapatarak hava almasını engellemek gerekmektedir.
Bütün bakliyatlar için bez torbanın en iyi saklama yöntemi olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bakliyatın cam kavanozlarda saklanması önerilmez. Pirinç, evde bez torbada saklanmalıdır.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Unu steril ve ağzı sıkı bir şekilde kapanan cam kavanoz içerisinde, son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Eğer plastik kapları tercih ediyorsanız kapalı bir dolapta, kabın ağzı açık şekilde ununuzu saklayabilirsiniz. Böylelikle ununuz hava alacak rutubet yapmayacaktır.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Mısır bitleri, tarlalardaki mısırların üzerinde ürer; ancak Pirinç bitleri yalnızca depolanmış pirinç üzerinde üremektedir. Her iki böcek de sıcaklığı düşük ortamlarda ya da normal sıcaklıkta depolanan tahılların bulunduğu ortamlarda kışı geçiremez. Buğday bitleri uçamaz.
Pirinç ya da bulgur pilavı arttığında, bir saklama kabına veya bir buzdolabı poşetine konarak, buzluğa kaldırılabilir. Bu şekilde saklanan pilav, çıkarılarak çözüldüğünde, fazla karıştırmadan ısıtılarak servis edilmelidir. Pilavlar, 30 günden önce tüketilmelidir. -Her tür kızartma, buzlukta saklamaya uygundur.
Bakliyatların ömrünü takip edebilmeniz açısından kavanozların üzerlerine, stoklamaya başladığınız tarihi yazmanızda fayda olacaktır. Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Konforlu Kullanım Sunan Saklama Kabı Modelleri. Kuru bakliyatlar, kurabiye, kek, meyve, sebze ve ekmek gibi ürünler plastik kutularda saklanabilir. Ancak süt ürünleri, turşu ya da salça gibi asidik, hava almaması gereken ürünler porselen ya da cam malzemeler ile muhafaza edilirse sağlıklı olur.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Pirinç biti insanı ısırmaz. İnsana herhangi bir zararı yoktur. İnsanlara, evcil hayvanlara veya ev yapılarına zarar vermemekle birlikte, iç mekanlarda bulunan birçok bitki türü, tipik olarak kiler ve dolaplarda bulunan depolanmış gıda ürünlerine zarar verdiği bilinmektedir.
Fasulye, nohut, mercimek, bulgur, pirinç veya barbunya gibi kuru gıdaların tümü Baklagillerin lezzetini ve besin değerlerini kaybetmemesi için en önemli detay ise nem oranının korunmasıdır. Baklagiller eğer nemli ortama veya ısıya maruz kalırlarsa mikroorganizmalar artarak küflenmesine hatta çürümesine neden olur.
Küflü gıdalar kesinlikle tüketilmemeli
Küflü gıdaların kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini belirten Oğuz, "Küflü bir gıda havalandırılsa ve güneşte bekletilse sadece dış yüzeyindeki ipliksi görünüm yok olur. Ancak içinde oluşan zehir etkisi hâlâ devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri