Fasulye, nohut, mercimek, bulgur, pirinç veya barbunya gibi kuru gıdaların tümü Baklagillerin lezzetini ve besin değerlerini kaybetmemesi için en önemli detay ise nem oranının korunmasıdır. Baklagiller eğer nemli ortama veya ısıya maruz kalırlarsa mikroorganizmalar artarak küflenmesine hatta çürümesine neden olur.
Kaloriferden veya pişen yemeklerin sıcaklığından dolayı bakliyatlar her mevsimde bozulabilir. Bakliyatların saklama koşullarına depolama alanında dikkat edilmezse de bakliyatlar bozulabilmektedir. Bakliyatlar alındığında da bozuk olabilmektedirler. Bakliyat alırken mutlaka paket kontrol edilmelidir.
Pirinç, nemli bölgelerde durdukça yapısını kaybeder. Bu yüzden serin, kuru ve güneş görmeyen ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz.
Bakliyatların ömrünü takip edebilmeniz açısından kavanozların üzerlerine, stoklamaya başladığınız tarihi yazmanızda fayda olacaktır. Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Bakliyatları Sudan Uzak Tutun
Aksi takdirde yemek buharından etkilenen bakliyatlar kolayca nemlenip bozulabilir. Ayrıca, balkon veya terasta saklama yapıyorsanız, buralarda da bakliyatların yağmur ve kar sularına maruz kalmamasına dikkat etmelisiniz.
İlgili 40 soru bulundu
* Bakliyat paketini açtığınızda ilk olarak koklayın. Hoş olmayan şekilde kokuyorsa, rutubetli, bayat bir kokusu varsa, hemen aldığımız yere iade etmeli, firmasına da tepkimizi bildirmeliyiz.
Defne yaprağı hoş kokusu ve yiyeceklere verdiği aroması ile harika bir bitkidir fakat bakliyat böcekleri için bu söz konusu bile değildir. Defne yaprağının kokusundan hiç hoşlanmayan bakliyat böcekleri defne yaprağının bulunduğu ortamda oluşmazlar.
Makarna veya pirinç gibi çok düşük nem içeriğine sahip gıdalar bozulmaz ve sağlık açısından risk oluşturmazlar. Aynı şey şeker içeriği yüksek gıdalar için de geçerlidir. Şeker veya bal zamanla kristalleşebilse de, yine de yenilebilirler.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
İşte o zaman hemen ÇÖKME testi için boş bir plastik kap çıkarın. Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Tozlanma, ürünlerdeki kurtlanma ve pirinç bitinin bir göstergesidir. Tozlanmış ürünler kesinlikle tüketilmemelidir. Pirinçte küf oluşumu ise, mantarlardan kaynaklanır.
Pilav zamanla sertleşmeye ve yüzeyinde küf oluşmaya başlar. Küfü görmeseniz bile kokudan rahatça anlayabilirsiniz. Taze pişmiş pilav kokusundan uzaklaştıkça küflenmiş olma ihtimali artar. Doku olarak da yüzeyinde yapış yapış bir katman olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.
Çoğumuzun evinde mutlaka baklagiller vardır. Pirinç, bulgur, fasülye, mercimek gibi bu gıdalar zamanla böceklenme göstermektedir.
Başında da söylediğimiz gibi aslında birçoğumuz zaten bakliyatları cam kavanozlara koyuveriyoruz. Ama bundan daha doğru olan aslında bakliyatları pamuklu bez torbalarda saklamak. Çünkü bez torbalar hem onların ışık almamasını sağlıyor hem de oluşabilecek nem sorununun dengelenmesine yardımcı oluyor.
Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız. Defne yaprağı kendine has aromasıyla, fasulye ve buğday gibi bakiyatların daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Defne yaprağının kuru olmasına önem vermelisiniz.
Susam böcekleri evlerimizde en fazla hayvan mamalarını, bakliyatları istila ederler. Yetişkin susam böceği özellikle serin ve bulutlu ve kapalı günlerde uçarlar.
Bu yırtıcı kokulu böcekler aslında mahsulleri yıkıcı zararlılara karşı korumaya yardımcı olabilir. Tırtılları, böcekleri ve hatta bitki beslenen yaprak biti böceklerini yerler. Kokulu böcekler, evleri ısınmak için istila ettiklerinde evdeki zararlılara dönüşebilirler. Evlerine yaz sonunda veya sonbaharda girerler.
Bakliyat ve özellikle pirinç paketlerinin alt kısımlarında görülen tozlanma, ürünlerdeki kurtlanmanın ve pirinç biti oluşumunun göstergesidir. Tozlanmış ürünler tüketilmemelidir. Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Son olarak hem kuru hem de pişmiş pirinçte koku, tat veya dokuda herhangi bir değişiklik, küf oluşumu veya böcek belirtileri fark ederseniz, derhal çöpe atın ve sakın tüketmeyin.
Yaklaşık 10.000 yıl önce, Çin'in Yangtze Nehri kenarında yaşayan avcı toplayıcılar, yaşam biçimlerini değiştirecek bir hamle yaparak üretime geçtiler ve pirinç yetiştirmeye başladılar.
Pirinç biti ya da bakliyat bitleri uçarak evinize girebilse de çoğunlukla paketlenmiş ürünlerin içinde gelirler. Olgun bitler henüz satışa sunulmadan önce bakliyatlara yumurta bırakmış olur. Bu yumurta ve larvalar, küçük boyutları ve açık renkleri nedeniyle rahatlıkla görünmezler.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir.
Genel itibarıyla 10 tane bakliyat saklama kabı kullanılması yeterli olur. Saklama kapları mutfakta düzen sevenler için olmazsa olmazlardan biridir. Aynı zamanda saklama kapları bakliyatların nem kapmadan ve böceklenmeden korunmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri