Bakır alaşımı olan pirinç pahalı bir metaldir, yumuşak dokusuyla işlemesi kolaydır. Sanayide, hırdavat ürünlerinde, takı mücevheratta ve dekor ürünlerinde kullanımı yaygındır. Bununla birlikte kararmaya eğilimlidir. Oksijenle temas ettiği süre boyunca oksitlenerek zaman içinde parlak yüzeyini kaybeder.
Pirinç üzeri altın kaplamalar, tıpkı diğer metallerde olduğu gibi belirli süre sonra kararma yapmaktadır.
Altından farklı olarak, pirinç yüzeyi zamanla kararır.
Eğer ki ürün pirinç yani bijuteri üzerine altın kaplama ise kararma yapar çoğu firma kesinlikle HAVUZ, DENİZ, ÇAMAŞIR SUYU, DUŞ, PARFÜME karşı garanti vermez.
- Yaklaşık üç litre civarında suyun içerisine yaklaşık otuz gram sitrik asiti karıştırınız. Eşyanın büyüklüğüne göre karışımı artırınız. Beş dakika boyunca yumuşak diş fırçası ile ovalayınız. Sonra soğuk su ile yıkayınız.
İlgili 31 soru bulundu
Limon ve tuz cilası: Bir limonu ikiye bölün ve kesilen kısmı bir çay kaşığı sofra tuzu ile kaplayın. Limonu kararmış pirincin üzerine sürterken aynı zamanda limonu sıkarak suyunu salmasını sağlayın. Ilık su ile durulayın ve kurulayın.
Sarı pirinçten yapılmış olan stress çarkı zamanla oksitlenmiş. Elimizde bulunan ter ve yalın halde olmasından dolayı oksitlenme sonucu kararmaya başlamış. Yani korozyona uğramış. OK-159 Pirinç Parlatıcı ürün kullanarak stress çarkını temizledik.
Kararmaz rodyum ve çelik takılar;
Çelik ve rodyum bileklik. Çelik ve rodyum yüzük. Çelik ve rodyum küpe. Çelik ve rodyum piercing.
Ürün parçasını küçük bir paslanmaz çelik kaba koyunuz. Ürünün üstüne bir damla nitrik asit damlatıp asitte bir tepkime gerçekleşip gerçekleşmediğine bakınız. Asit yeşile döndüyse bu nesne ya bir baz metaldir ya da altın kaplamadır. Altın rengine dönerse nesne altınla kaplanmış pirinç alaşımıdır.
Pirinç üzeri altın kaplama, 1805 yılında İtalyan kimyager Luigi Brugnatelli tarafından keşfedilmiş, o günden bu yana kadınların vazgeçilmezi olarak nitelendirilmiştir. Genel olarak belirtilen bijuteri, bakır ve çinko alaşımı kapsamında oluşan pirincin üzerine, belirli miktar altının kaplama yapılmasıyla oluşmaktadır.
Pirinçten daha pahalı bir seçenek olsa da çelik çok dayanıklı ve esnek bir metaldir. Pirinç bir bakır alaşımı iken, paslanmaz çelik krom ve nikel ile karıştırılmış bir demir alaşımıdır.
Paslanmaz çelik kolye modelleri, dayanıklı ve uzun ömürlü olması sebebiyle sıklıkla tercih edilir. 316L kalite çelikten imal edilen ürünler, çeşitli kimyasallara ya da deniz suyu gibi kararmaya yol açabilecek etkenlere karşı oldukça sağlam ve dayanıklıdır.
Pirinç malzemeler sonsuza dek atmosfer korozyonundan etkilenmeden kalabilir. Çünkü pirinçler demir ve çelikler gibi paslanmaz. Uygun pirinç alaşımının seçilmesi durumunda deniz suyunda da korozyona uğramadan rahatlıkla kullanılabilir.
Çelik Takı Kararma Yapar mı? Paslanmaz çelik malzemeden üretimi yapılan küpe, kolye, yüzük, bileklik, alyans gibi takılar içeriğinde tercih edilen maddeler sayesinde kararmayan yapıya sahiptir.
Pirinç eşyaların asıl rengi altına benzer bir sarı olması ile bilinmektedir. Çinko oranı fazla olan pirinç ise beyaz rengine dönüşmektedir. Metal gibi bir yapıya sahip olması ve kolay şekil alabilir olması da yine bu alaşımın özelliklerindendir.
Krom ürünler ise asit, alkali ve korozyona karşı oldukça dayanıklıdır. Zararlı maddeleri içerisinde barındırmadığından çok daha sağlıklıdır. Krom musluklar pirinç musluklara göre çok daha fazla dayanıklıdır.
Su testi: Çiğ pirinci (yaklaşık bir yemek kaşığı) bir bardak suya ilave edin. Pirincin tamamı suyun dibine gömülürse, aldığınız pirinç sahte değildir. Pirinç suyun yüzeyine çıkarsa, dikkatli olun bu pirinç büyük ihtimalle sahte. Ateş testi: Biraz pirinci çakmak ya da kibritle yakmayı deneyin.
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Pirincin gerçekliğini kontrol etmek için mıknatısı yaklaştırın. Mıknatıs söz konusu eşyaya yapıştıysa pirinç kaplamalı demektir. Ancak mıknatıs değerli eşyanıza yapışmazsa o zaman gerçek pirinçtir.
1. Wittelsbach-Graff Pırlantası (80 milyon dolar)
Bu nedenle insanlar altın ve gümüş madenlerinden yapılan takılar dışında, kararma yapmaz çelik takılar kullanmaktadır. Bu çelik takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelik kullanılmaktadır. Bu çeliklerin en kalitelisi ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikler olmayan 316L kalite çeliktir.
Özellikle nem oranı yüksek olan koşullar, gümüşün kararmasına neden olur. Bu nedenle gümüş takılarınızın saklama koşulları, nem ve rutubetten uzak yerler olmalıdır. Hava ile temas etmesi durumunda da kararabilen gümüş takılar, kendi kutusu içerisinde kapalı bir şekilde saklanmalıdır.
Hem güneşten koruyan hem de cilt renginin açılmasını sağlayan pirinç; etkisini düzenli kullanıldığı takdirde göstermektedir. Pirinç suyu ile cilde uygulanan bakım sadece cilt tonu açmayı ve güneşten koruma sağlamamaktadır.
Pirincin su ile teması sonucunda fitik asit meydana gelir. Bu asit yani pirinç suyu, cilt tonunun açılmasını ve cildin beyazlamasını sağlar. Bundan dolayı pirincin cildi beyazlattığı bilinmektedir.
Kavururken ne az ne de çok kavrulmalı. Çünkü az kavrulursa beyaz kalır ve aromasını pilava vermez. Çok kavrulursa da iyice kararır hatta yanar ve pilavınızın hem rengini hem de tadını bozar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri