Pirinçler kavrulduktan sonra bir buçuk tatlı kaşığı tuz ilave edip iki buçuk su bardağı kaynar suyu ekliyoruz, pilav altını kısıp pişiriyoruz, afiyet olsun.
Kavurma aşamasında pirinçlerin dibini tutmaması için sürekli karıştırmaya devam edin. Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin.
Pirincin birbirinden ayrılmaya başladığı aşamada 3 bardak sıcak su ekliyoruz. Suya tuzu ve limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz ve tencerenin kapağını kapatarak ocağın en küçük bölümünde 22 dakika kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
“Pirinç sıcak suda bekletilmez, kırılır” diyorlar. Birkaç dakika kavurduktan sonra tuzu ekliyorlar, tuzun pirinci sertleştirip kırılmasını engellediğini söylüyorlar. Genellikle sıvıyağ ve tereyağını birlikte kullanıyorlar.
Uygun bir pilav tenceresinin içerisine tereyağı ekleyin. Tereyağı eridikten sonra pirinçleri ekleyip kavurmaya başlayın. Pirinçler tane tane dökülmeye başlayana kadar yaklaşık 5 dakika kavurun. Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya tavuk suyu ekleyin. Tavuk suyu ile pilavınız daha lezzetli olacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Pirincin iyice kavrulduğu renginden anlaşılabilir. Eğer pirinçlerin göbekleri şeffaflaşmışsa kavrulmuş demektir. Bu noktada tencereye suyunuzu ilave edebilirsiniz. Pilavın kıvamı açısından, su-pirinç oranı çok önemlidir.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
Pirinçler kavrulduktan sonra bir buçuk tatlı kaşığı tuz ilave edip iki buçuk su bardağı kaynar suyu ekliyoruz, pilav altını kısıp pişiriyoruz, afiyet olsun.
HAŞLAMA PİLAV TEKNİĞİ
En önemli fark yağın ekleme aşamasıdır. Tencerede kaynatılan tuzlu suya eklenen pirinç suyunu çekene kadar pişirilir. Ardından bir tavada eritilen yağ ile pilav haşlanır. Çok kısık ateşte 30 dakika demlendirilen pilav servise hazır hale gelir.
Tencerede tereyağını eritip suyu süzülmüş pirinci ekleyin ve 4-5 dakika kadar kavurun. Pirinçlerin yeteri kadar kavrulduğunu pirinler tane tane dökülmeye başladığında anlayabilirsiniz. Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya sıcak et suyunu ekleyelim.
Bu yemeklerdeki fazla tuz miktarına karşı kesme şeker ile savaş açabilirsiniz. Pilav ve zeytinyağlı yemeklere ekleyeceğiniz bir miktar kesme şeker ile tuz miktarını dengeleyebilir, hatta özellikle zeytinyağlılar için daha hoş bir tat elde edebilirsiniz.
Pilavın beyaz olmasını sağlamak için, pirinçleri yağı yakmadan kısık ateşte kavurmak gerekir. Rengi hafif saydamlaşınca suyu eklenir, fazla kavrulan pirincin rengi sararır ve su çekmez.
Çünkü pirinçler karıştırıldıkça nişastaları ortaya çıkar ve bu da onun tam kıvamında olmasını değil, lapa olmasına neden olur. İçerisine tuzu en son ilave etmeye de gayret edin. Daha sonradan kapağını açıp ekstra tuz eklentisinde de bulunmayın.
Tane tane pirinç pilavı için pirinçleri bir süre yağ içerisine kavurabilirsiniz. Pirinci pişirmeden önce iyice yıkamak ve bir süre sıcak su içerisinde bekletmek, pirincin içerisindeki nişastayı atmasını sağlar. Akan nişasta, pilavın lapa olmasını önleyerek tane tane kıvama gelmesini kolaylaştırır.
SALMA PİLAV TEKNİĞİ:
Pirinç son olarak eklenir ve suyu çekmesi beklenir. Ardından yeniden yağ eklenerek demleme yapılabilir. Bu tür pilavlarda kullanılacak pirincin cinsi ve kalitesi büyük önem taşır. Su çekme özelliği çok iyi olmayan pirinçlerle salma pilav yapılmaz.
Pirinçlerin temizliğinden eminseniz pirinçleri suda yıkamanız veya bekletmenize gerek olmadan çok nefis pilavlar yapmanız mümkün. Pirinçleri saydamlaşana kadar kavurup suyunu ilave ederek pilavı pişirebilirsiniz. Burada en önemli püf noktası çok iyi kavurmak ve nişastasının açığa çıkmasını sağlamak.
Salma tekniği aslında haşlama tekniğiyle oldukça benzer. İki teknik arasındaki tek fark, salma tekniğinde tereyağının kaynayan tuzlu suya, pirinçlerden önce ilave edilmesi. Tereyağı suyun içinde eridiğinde tencereye pirinçler ekleniyor ve suyunu çekene dek pişiriliyor.
pilavın altını kapattıktan sonra kapağı kapalı şekilde bekletirken yoğun bir şekilde buharlaşma ve akabinde yoğunlaşma başlar. yoğunlaşan buhar damlalar halinde pilavın üzerine damlar. peçetenin amacı da buhar halinde bulunan haş iki o'yu yoğunlaşmadan tutabilmek.
Pirinç yağda iyice kavrulmazsa da lapa olabilir. Yağla iyice kavrulmalı yağ tencerede gözle görülünce kaynar suyu ilave edilmelidir. Pilava eklenecek yağ ve tuz oranı gerektiğinden az olursa lapa olma ihtimali fazla olur.
Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
Pilavınızın tane tane olması ve pirinç tanelerinin kırılmaması için kavururken tuzunu ilave etmeyi unutmayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri