Hasat elle veya mekanik olarak yapılabilir. Elle yapılan hasatta, işçiler keskin bıçaklar kullanarak çelik bitkilerini toplarlar. Bunun devamında, onları dikkatlice temizler ve hasarlı olanları ayırırlar. Mekanik hasat, kesme, harman ve temizleme gibi tüm işlemleri bir arada yapan makinelerle yapılır.
Türkiye'de çeltik üretiminin önemli merkezlerinden olan iki ilçede, Gönen ve Manyas ovalarındaki arazilerde mayıs ayında ekilen çeltik, biçerdöverlerle hasat ediliyor. Gönen'de ekim yapılan 85 bin dekar alanda yılda 60 bin ton çeltik, 30 bin ton da pirinç elde ediliyor.
100 kg çeltiğin işlenmesi ile ortalama;
7-8 kg kırık pirinç, 8-10 kg kepek, 2-3 kg fotosel iadesi (kırmızı çizgili, hasarlı, tebeşiri olan pirinç taneleri), ü 2 kg ham tane, 15-20 kg kavuz elde edilir.
Çeltik hasat ve harmanı; elle veya motorlu makine ile kesip kuruttuktan sonra harman makinesi ile harman ve biçerdöverle hasat şeklinde yapılmaktadır. Elle veya makine ile kesip kurutulduktan sonra harman yönteminde; kurutma süresinin hava sıcaklığı göz önüne alınarak fazla tutulmaması gerekir.
Su geçirgenliği az, derin, tınlı ve besin maddelerince zengin topraklarda daha iyi yetişir. Çeltik tarımı için optimum pH 5.5-7.5 arasıdır. pH'sı 3-8 arasında değişen topraklara da uyum sağlayabilir. Tuzlu toprakların ıslahında en ideal bitkilerden biridir.
İlgili 27 soru bulundu
Bir dönümden ortalama 750 kilogram çeltik verimi bekliyoruz.
Sofralarda ve besin zincirinde önemli bir yer tutan çeltiğin pirinç olma yolculuğunda başka formlardan da bahsediliyor. 100 kilogram çeltiğin işlenmesi sonucu ortalama 55-60 kilogram pirinç, 7-8 kilogram kırık pirinç, 8-10 kg pirinç kepeği , 2-3 kilogram fotosel iadesi, 2 kilogram ham tane, 15-20 kilogram kavuz elde ...
Hasat için şu yöntemler uygulanır: Orak kullanarak elle biçilebilir. Motorla çalışan makinalar yoluyla toplanır. Son toplama yöntemi ise biçerdöver kullanmaktır. Biçerdöver pirinç toplamada maliyeti en düşük olanıdır ve zamandan çok büyük tasarruf sağlar.
Çeltikte kesik ve sürekli sulama olmak üzere iki şekilde sulama yapılmaktadır. Daha çok sivrisinek mücadelesi için uygulanan kesik sulamada her 8-10 günde bir 2-3 gün süreli olmak üzere tavaların suyu kesilir ve kurutulur. Kesik sulamada sulama sayısı 8–15 arasında değişmektedir.
ÇELTİK TARIMI
Dünya çeltik verimi 410 kg/da'dır. Ülkemizin dekara çeltik verimi ise ortalama 780 kg dır. Pirinç üretimimiz 2009 Yıllı için 450 bin ton, tüketimimiz ise 550-600 bin ton arasında değişmektedir.
7000'den fazla pirinç türünün olduğunu düşünürseniz hepsinin birbirinden güzel olduğunu ifade edebiliriz. Ancak ülkemizde en iyi pirinç Balıkesir'in Gönen ilçesinde yetişen pirinç çok sık tüketilmektedir. İri ve kaliteli olan baldo türü, milyonlarca kişi tarafından sevilerek tüketiliyor.
Pirinç üretimi 3 şekilde yapılır, bunlar: Sulanarak yapılan üretim (dünya çapında ticari çeltik tarlalarının çoğu bu kategoridedir). Pirinç, yağmurla sulanan veya sulama uygulamaları ile sulanan, kısacası su ile kaplanmış alanlarda pirinç yetiştirilir.
Çeltik Türkiye'nin bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir, fakat en fazla ekiliş alanı ve üretim miktarına sırasıyla Marmara ve Karadeniz Bölgeleri sahiptir. Buna karşılık Ege ve Doğu Anadolu Bölgelerinde ekiliş çok azdır.
Çeltik tarlası, özellikle pirinç ve taro olmak üzere yarı suda yaşayan mahsulleri yetiştirmek için kullanılan, su basmış bir ekilebilir arazi alanıdır.
Türkiye'de pirinç Trakya ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Karadeniz'de en fazla Kastamonu'da ve batı Karadeniz'de pirinç yetiştirilir.
Türkiye'de 900 bin ton çeltik üretildiğini, bundan 450-500 bin ton civarında pirinç elde edildiğini anlatan Özkurt, uygun iklim şartları ve hastalık oluşmamasının da etkisiyle dekar başına ortalama hasat veriminin 650-700 kilograma çıktığını, kilogramı 4 liradan satıldığında dekardan 2 bin 800 lira civarında gelir ...
Madde 27- Çeltikliklerde kullanılan işçilerin sıhhatlerinin korunması için konulan hükümlere aykırı gidenlerden veya mükellef oldukları vazifeleri yapmayanlardan ilk defasında elli Liradan yüz Liraya kadar hafif para cezası alınır.Tekrarlayanlardan bu ceza alınmakla beraber komisyonca bunlara çeltik ekimi yasak edilir.
Pirinç, pişirilmediği takdirde yaklaşık 4-5 yıl boyunca taze bir şekilde muhafaza edilebilir.
Pirinç pilavı için demleme kuralı büyük önem taşır. Demlenen pilavlar, suyunu daha iyi çeker ve tane tane bir kıvam alır. Bu nedenle pişen pilavı en az 10 dakika kadar dinlendirmeniz gereklidir.
Pirinç, buğdaygiller (Poaceae) familyasına ait olan mısır ve buğday sonrasında en yüksek ekime sahip olan otsu bir bitkidir. Pirinç suda yetişmekte olan tek tahıldır ve besin içeriği bakımından yüksektir. Pirinç genellikle zengin toprakları sever ve eğer ılık suda yetişir ise bu olay ürüne yansımaktadır.
Pirinç yetiştirmek ve yerleşim yerlerine yakınlığı:
Pirinç bitkisi suyun içerisinde büyür. Su dolu alanlar ise sivrisineklerin bölgesi olur. Bu nedenle sivrisineklerden sıtma hastalığı ortaya çıkar. Bu sebepten dolayı yerleşim bölgelerine yakın yerlerde pirinç bitkisi üretimi yasaktır.
Pirinç zaten suda beklerken suyu çekeceği için pişirme aşamasında fazlaca su ilave etmek tane tane kıvamda pilavlar elde etmemize engel olabilir. Pirinçlerin temizliğinden eminseniz pirinçleri suda yıkamanız veya bekletmenize gerek olmadan çok nefis pilavlar yapmanız mümkün.
Çeltik ekimi yapılması için su sıcaklığının en az 12 derece olması gerekir. Bölgemizde Mayıs ayının 1.haftasından sonra ekim yapılması uygundur.
Baldo pirinç ülkemizde yetişen en iri taneli ve en kaliteli pirinç çeşididir. Balıkesir Gönen bölgesinde yetişen baldo pirinç ağırlıklı olarak pilavlarda kullanılmaktadır.
Hasat edildikten sonra, çeltik kurutulur ve kabuğundan ayrılır. Türlerine göre 100 kilo çeltikten 60-65 kilo pirinç elde edilir. Pirinç, dünyada en az buğday kadar önemli bir ürün. Özellikle de Uzakdoğu ve Güney Asya ülkeleri için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri