Siyah pirinç ve yabani pirinç de sağlıklı türler arasında değerlendirilen seçenekler. Çünkü her iki türün de içerdiği antioksidan oranı yüksek. Beyaz pirinç ise yüksek oranda karbonhidrat içermesi ve glisemik indeksinin fazla olması nedeniyle daha az sağlıklı olarak değerlendiriliyor.
Pirinç, özellikle de cilalanmış beyaz pirinç posa oranı düşük, nişastası bol, glisemik yükü fazla bir besin. Kan şekerini hızla ve fazlaca yükseltip ani insülin artışı yaratarak insülin-şeker dengesinde iniş çıkışlara, hoplayıp zıplamalara yol açıyor ve bundan en çok da beynimiz etkileniyor.
Antioksidan düzeylerinizin artırılması müthiş bir fikirdir ve daha fazla pirinç yemek bunu yapmak için harika bir yoldur. Enerji kaynağı Pirinçte karbonhidrat miktarı bol olduğu için, vücuda yakıt sağlar ve beynin normal işleyişine yardımcı olur.
Pirinç pilavı, haliyle karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek bir yemektir. Yüksek oranda karbonhidrat içeren pirinci diyettekilerin ve diyabet gibi bazı kronik hastalığı olanların dikkatli şekilde tüketmesi gerekir. Kan şekerinde ani oynamalara ve daha çabuk acıkılmasına sebep olabilir.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
İlgili 41 soru bulundu
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Pirincin ülkemizde çoğu ana yemeğin yanında sıkça tercih edilen bir besin olduğunu ifade eden Diyetisyen Yaprak, "İçeriği bulgur kadar zengin olmasa da nişasta, B vitaminleri, kalsiyum, demir, fosfor ve çözünmez diyet lifi açısından zengindir. Sporcuların sıklıkla tercih ettiği bir karbonhidrat kaynağıdır.
Pirincin bu yönü vücudun su tutmamasına, dolayısıyla şişkinliklerin önlenmesine yardımcı olur. Yani, haşlanmış pirinç, kilo almak istemeyenler için ideal bir besindir. Belki de Çinlilerin zayıf olmalarının sırrı da budur.
TAVUK & PİLAV
Çünkü bunlar, spor esnasında size güç, dayanıklılık ve ekstra performans sağlar. Spor yaparken kesilmenizi önler. Ayrıca kas büyümesini büyük ölçüde destekler. Tavuk pilav kombinasyonunu spordan en az 1-2 saat öncesinde almalısınız.
Dünya üzerinde milyonlarca insanın yediği pirinç pilavı büyük tehlike taşıyor. Yapılan son araştırmalar doğru pişirilmeyen pirincin yüksek seviyede arsenik taşıdığını ortaya koyuyor. Bilim insanları, pirinç pilavını yaparken pirinci ıslatmadan haşlamanın sağlığa zararlı olabileceği uyarısında bulundu.
Pirinç pişse bile hayatta kalabilen bakteriler yediğiniz pilavı riske açık hale getiriyor. Bilim insanları, pişmemiş pirincin içinde "bacillus cereus" ismi verilen bakteri sporlarının (çok çabuk üreyebilen hücreler) var olduğunu söylüyor. Ve bu bakteri gıda zehirlenmesine sebep olan bakterinin ta kendisi.
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz. Proteinin yanı sıra içerdiği demir açısından da bulgur pirincin önüne geçmeyi başarıyor.
Pirinç sindirilmemiş bir biçimde bağırsaklara ulaşan dayanıklı nişastayla doludur. Bu tür nişasta normal bağırsak hareketlerine yardımcı olan faydalı bakterilerin büyümesini tetikler. Ayrıca, bu çözünmez pirinç Arsız Bağırsak Sendromu (IBS), ve ishal gibi koşulların etkilerinin azaltılmasında çok faydalıdır.
Eğer her öğünde, yardımcı yemeklerle beraber 100 gram pilav tüketirseniz; zamanla kilo alımı gerçekleşir. 1 yemek kaşığı pirinç pilavı yaklaşık 20 kalori içerdiği için pirinç pilavını yerken yemek kaşığı ile hesap yapmanız daha sağlıklı sonuçlar verir.
Yüksek insülinin yol açtığı kan şekeri düşmesine karşı karbonhidratların yanına protein eklemek gerektiğini belirten uzmanlar, “Pilav yenilecekse menüye hemen yoğurt eklenmeli ya da pilav-et birlikte tüketilmelidir.
Muz. Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır.
Çok fazla tavuk yemek, daha yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Bunun sonucunda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir. Tavuğun yanı sıra proteine sahip diğer besinlerle birlikte tüketilmesi, bu oranı artıracak ve kalp sağlığı sorunlarıyla karşılaşma ihtimalinizi de artıracaktır.
Bulgur listede ilk sırada.
Lif içeriği beyaz pirinç ve makarnaya oranla daha yüksektir. Bulgur magnezyum ihtiyacımızı da önemli ölçüde karşılar. Magnezyum kas kasılmasını ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünü kontrol eder. Bu nedenle sporcular için de ayrı bir öneme sahiptir.
Yapılan araştırmalar, Japonların, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında dünyanın en sağlıklı bireyleri olduğunu ortaya koyuyor. Bir Japonun ortalama yaşam süresi 83,7 yıl. Kadınlarda bu ortalama 86,8 iken erkeklerde 80,5 olarak belirleniyor. Dünya üzerinde en düşük obezite oranı yine Japonlarda.
Ve tabii ki suşi yapımında gohansız iş olmaz :) Geleneksel olarak yuvarlak pirinç kullanılır. Ama yerine baldo pirinci kullanılabilir. Gohan Japon dilinde ''pirinç'' demektir. Bu şekilde pişirilmiş pirinç Japonlar ekmek yerine yerler ve çeşitli yemeklerinde kullanırlar.
DÜNYA PİRİNÇ TÜKETİMİ VE BAŞLICA TÜKETİCİ ÜLKELER Günümüzde ise üretimde olduğu gibi pirincin en çok tüketildiği ülke Çin'dir. 2014/15 sezonunda 144,5 milyon ton pirinç tüketilen Çin'de 2015/16 sezonunda yaklaşık 500 bin tonluk düşüşle tüketimin, 144 milyon tona gerileyeceği tahmin edilmektedir.
Vücut geliştirme uzmanları ve diyetisyenler cevaplıyor. Adını duyduğunuzda aklınıza sadece ayaküstü yenen bol tereyağlı pilav ve tavuk ikilisi geliyor olabilir ancak tavuklu pilav sporcuların ve özellikle vücut geliştirme yani “bodybuilding” yapan sporcuların son zamanlarda vazgeçilmez besini.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir.
Pirinçte kuvvetli kas ve kemik yapısını güçlendiren protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E, B1 ve B2 vitaminleri bolca bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri