Yasemin ve basmati pirinci ile pilav yapılırken pirinçler önceden suda bekletilmez ve kavrularak pişirilmez. Çünkü bu iki türün nişasta oranları baldo pirince kıyasla çok daha düşüktür ve suda bekletilmeye ihtiyaç duymazlar.
Kavurma pilav yapmak için, pirinç yağda kavrulur ve üzerine sıcak su dökülür. Salma usulünde ise pirinç hiç kavrulmadan doğruca yağlı sıcak su içine boca edilir. Pilav pişirirken asıl nokta kapağının iyice kapatılmış olup kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte pişirilmesidir.
Dr. Funda Elmacıoğlu, "Pirinci veya bulguru önce kuru ısıda kavuruyorsunuz, ondan sonra suyunu koyarak kendi tekniğinize göre pişirip tüketime hazır hale getiriyorsunuz. Ancak pirinç ve bulgurun kavrulmadan pişirilmesi gerekiyor. Kavurma işlemi tahıl grubundaki bütün B grubu vitaminlerini tahrip ediyor.
Pirinçlerin temizliğinden eminseniz pirinçleri suda yıkamanız veya bekletmenize gerek olmadan çok nefis pilavlar yapmanız mümkün. Pirinçleri saydamlaşana kadar kavurup suyunu ilave ederek pilavı pişirebilirsiniz. Burada en önemli püf noktası çok iyi kavurmak ve nişastasının açığa çıkmasını sağlamak.
Önce yüksek ateşte 3-4 dakika, daha sonra orta ateşte 3-4 dakika, en son da kısık ateşte tane tane olup, suyunu çeken kadar pişirin. Suyunu çekince ocaktan alın ve 20 dakika boyunca demlenmeye bırakın. Sonrasında dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
İlgili 15 soru bulundu
Kavururken ne az ne de çok kavrulmalı. Çünkü az kavrulursa beyaz kalır ve aromasını pilava vermez. Çok kavrulursa da iyice kararır hatta yanar ve pilavınızın hem rengini hem de tadını bozar.
Tencerede tereyağını eritip suyu süzülmüş pirinci ekleyin ve 4-5 dakika kadar kavurun. Pirinçlerin yeteri kadar kavrulduğunu pirinler tane tane dökülmeye başladığında anlayabilirsiniz. Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya sıcak et suyunu ekleyelim. İsterseniz yarım tavuk suyu yarım sıcak su kullanabilirsiniz.
Yıkamazsak ne olur? Pirinçleri yıkamamızdaki esas amaç ne? Pirinçleri yıkamamızın en temel sebebi, pirinç granüllerindeki ekstra nişastadan kurtulabilmek. Yıkanmayan pirinçler tane tane değil topak topak olur, birbirlerine yapışmaya başlarlar.
Basmati pirincini kavurularak değil de kaynayan yağlı suya bırakılarak yani salma yöntemi kullanılarak hatta farklı yörelerde direk haşlandıktan sonra yağlanıp demlenmeye bırakılan bir pirinç türü.
Son olarak bir gece önceden ıslatılan pirinçte ise arseniğin yüzde 80 oranında azaldığı ortaya çıktı. En güvenli pilav yapma yöntemi pirinci bir gece önceden ıslatmak, ertesi gün iyice yıkamak ve durulamak ardından bir ölçek pirinci beş ölçek suda pişirmek.
Kullanmanız gereken malzemeler 2 su bardağı pirinç, 4 su bardağı su, 2 yemek kaşığı tereyağı ya da zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz. Pirinci bir süzgeçte yıkayın ve süzgeçte 20-30 dakika kadar bekletin. Bu işlem, pirincin fazla nişastasının gitmesine ve pilavın taneli olmasına yardımcı olur.
Pilavın dayanıklılığı bulunduğu ortam koşullarına bağlıdır. Şayet pilav buzdolabında saklanacaksa 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gereklidir. 6 günden sonra bozulmaya başlayacaktır. Dışarıda ise 1 günden sonra pilavınızın tüketilmesini tavsiye etmeyiz.
Diğer taraftan 1 su bardağı pirinci yıkayıp, 20 dakika tuzlu ılık suda bekletin. Daha sonra derin bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağ koyup, eritin. Üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağ ve suyu süzülmüş pirinçleri ekleyin. Tuz ve şekeri koyun. 2-3 dakika kavurun.
Pirinçlerin suyunu süzüp güzelce yıkayıp tavaya ilave edelim. Tuzunu atıp 10 dk kadar kavuralım. 1,5 su bardağı sıcak suyu pirinçlere döküp kaynayınca kapağını kapatalım. Ocağın en küçük gözüne alıp en kısık ateşte yarım saat pişirelim.
Birçok insan sıcak suda yıkayarak ya da bekleterek pişirme işlemine geçiyor. Sıcak suyun içerisinde pirinçler şişer ve pilavınızın lapa olmasına neden olabilir. Dilerseniz öncesinde pirinçlerinizi soğuk suda bekleterek de pişirme işlemine geçebilirsiniz.
“Pirinç sıcak suda bekletilmez, kırılır” diyorlar. Birkaç dakika kavurduktan sonra tuzu ekliyorlar, tuzun pirinci sertleştirip kırılmasını engellediğini söylüyorlar.
Bu yüzden pilav yapmadan evvel yarım saat kadar pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz. Pirinç pilavının kıvamının güzel olmasının bir diğer sırrı da pirinci bol suyla iyice yıkamaktır. Sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri bir süzgece alıp, akan suyun altında iyice yıkamalısınız.
Deneylere göre yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince bu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları pirinç ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Pirinç yağda iyice kavrulmazsa da lapa olabilir. Yağla iyice kavrulmalı yağ tencerede gözle görülünce kaynar suyu ilave edilmelidir. Pilava eklenecek yağ ve tuz oranı gerektiğinden az olursa lapa olma ihtimali fazla olur. Pilav yağ ve tuz kaldıran bir yemektir.
Pilavın tane tane olması için, pirincin suyunu içine iyice çekmesi gerekiyor. Pilav yapımı için en uygun pirinç, aşçılara göre baldo pirincidir. Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırmak pilavınızın lapa olmasını önleyecektir.
Yasemin ve basmati pirinci ile pilav yapılırken pirinçler önceden suda bekletilmez ve kavrularak pişirilmez. Çünkü bu iki türün nişasta oranları baldo pirince kıyasla çok daha düşüktür ve suda bekletilmeye ihtiyaç duymazlar.
1 su bardağı pirinci ılık suda 10 dakika kadar bekletip iyice yıkıyoruz. Yağı ve pirinci tenceremize alıp orta ateşte kavuruyoruz. Pirinç kavrula kavrula sakızlaşacak.
Sporcuların yemesi gereken pilavın malzemeleri üç su bardağı su, bir su bardağı pirinç, yarım limon suyu, bit tutam tuz, bir yemek kaşığı zeytinyağıdır. Tencereye önce su ve limonun suyu eklenmelidir. Su kaynayana kadar beklendikten sonra iyice yıkanmış pirinç ve tuz eklenerek ağzı kapatılmalıdır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri