Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Deneylere göre yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanmaktadır. Profesör Meharg'e göre; en güvenli pilav yapma yöntemi pirinci bir gece önceden ıslatmak, ertesi gün iyice yıkamaktır.
Son yönteme göreyse bir gece önceden ıslatılan pirinç pişirildiğinde zehrin yüzde 80 oranında azaldığı ortaya çıktı. Meharg'a göre en güvenli pilav yapma yöntemi pirinci bir gece önceden ıslatmak, ertesi gün iyice yıkamak ve durulamak ardından bir ölçek pirinci beş ölçek suda pişirmek.
“Pirinç sıcak suda bekletilmez, kırılır” diyorlar. Birkaç dakika kavurduktan sonra tuzu ekliyorlar, tuzun pirinci sertleştirip kırılmasını engellediğini söylüyorlar. Genellikle sıvıyağ ve tereyağını birlikte kullanıyorlar. Sıvıyağ parlaklık, tereyağı lezzet veriyor.
Pirinç, pişirilmediği takdirde yaklaşık 4-5 yıl boyunca taze bir şekilde muhafaza edilebilir. Üstelik bunun için buzdolabına koymanıza bile gerek yoktur.
İlgili 29 soru bulundu
Pirinç suda yetişir ve suda ARSENİK vardır. yani suda bekletme nedenimiz nişastasının ayrılmasından çok bu az miktardarki kimyasaldan kurtulmak. Bu yüzden mümkünse bir gece önceden suya koyarım. Bir kaç defa suyunu değiştiririm.
Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Şurada Paylaş! Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Bu yüzden pilav yapmadan evvel yarım saat kadar pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz. Pirinç pilavının kıvamının güzel olmasının bir diğer sırrı da pirinci bol suyla iyice yıkamaktır. Sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri bir süzgece alıp, akan suyun altında iyice yıkamalısınız.
Püf 2: Pirinci ıslatın
Pirinç ıslatmadan da pilav yapabilirsiniz, evet bu da bir seçenek. 1-2 saat öncesinden ılık suda ıslatmaya bırakırabilirsiniz. Ancak bir önemli nokta daha var ki pirinci isterseniz ıslatın isterseniz ıslatmayın, duru su çıkana kadar pişirme işlemi öncesinde yıkamalı ve süzdürmelisiniz.
Bir ölçek kaya tuzu ile sıcak su dolu kapta 45 dakika ila 1 saat bekletiyoruz. Bekleme süresi bittiğinde pirinci akan suyun altında duru su akana kadar iyice yıkıyoruz.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir.
Yıkanmayan pirinçler tane tane değil topak topak olur, birbirlerine yapışmaya başlarlar. Bir diğer hedef ise pirinçleri paketleme işlemi süresince gözden kaçmış olabilecek tozdan ve kirden arındırabilmektir. Pis pirinç yemek istemeyiz sonuçta; tedbirli davranıp pirinci önce bir yıkamak kulağa mantıklı geliyor.
Eğer pirinci ıslattıysanız ve ayın gün pişirme şansınız yoksa suyunu süzerek buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu işlem için suyu süzülmüş pirinci ister ağzı kapaklı bir kaba koyarak isterseniz de streç film ile sararak buzdolabına koyabilirsiniz. Bu şekilde ıslatılmış pirinç buzdolabında 4 gün boyunca bekleyebilir.
Bu suyu tek başına kullanabilirsiniz. Sabahları ya da akşam yatmadan önce bir pamuğa dökün ve yüzünüzü dairesel hareketlerle silin. Ardından birkaç dakika bekleyin ve soğuk su ile durulayın.
Aromasının ana sebebi nedir? Aromatik tadın ana nedeni, tüm pirinçlerde 0.04-0.06 ppm (milyonda bir) seviyesinde olan ama aromatik bir pirinç olan Basmati'de on kat daha yüksek konsantrasyonda bulunan 2-asetil-1-pirolin kimyasal bileşiğinden kaynaklanır.
Nemli ortamlar küf oluşumunun en önemli sebebidir. Bu besinler tüketildiğinde sindirim sisteminde birikir ve uzun vadede toksin etkisi yapabilir. Küflü taneler atılsa bile, diğer pirinçlere bulaşmış olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden böcek, kurt ve küf görülen pirinçlerin tüketilmesi önerilmez.
Öncelikle pirinçleri derin bir kaba koyup, üzerine tuz serpeleyin ve sıcak su döküp 15-20 dk bekletin. Bu işlem, pirinçlerin nişastasının çıkmasını sağlıyor. Sıcak suda beklediğiniz pirinçleri bol suda nişastası çıkana kadar yıkayın ve süzgeçte suyun süzülmesini sağlayın.
Öncelikle, pirinci ayıklayın süzgece koyun, nişastası akana kadar 2 -3 kere suyla yıkayın. Sonra Ilık suda ıslatıp 10 dakika bekletin,tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün.
4 Kişilik Pilava Kaç Bardak Pirinç Gider? 4 kişilik pilav için gerekli olan malzemeler şöyledir: 2 su bardağı baldo veya pilavlık pirinç 3 su bardağı sıcak su.
Ölçülü su yani 1 su bardağına 1,5 su bardağı su olacak şekilde su konulur ve kaynamaya bırakılır. İstenirse su yerine et suyu veya tavuk suyu da kullanılabilir, yalnız tavuk suyu kullanılacak ise 1,5 su bardağından biraz az tavuk suyu konulur aksi takdirde pilav yumuşak olur.
Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
Pirinç pilavının kaç kişi için hazırlanacağı düşünülürken bu tarifte kullanılan pirinç miktarı dikkate alınır. Yani temelde 1 su bardağı pirinçle yapılan pilavın 2-3 kişilik olduğu söylenebilir. Bu bağlamda 2 su bardağı pirinç kullanılarak hazırlanan bir pilavın ise en az 6 kişiye yeterli geldiği belirtilmelidir.
Üste çıkan taneleri mutlaka çöpe atın. Çünkü böcek biti, pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu yüzden üstteki pirinç taneleri tüketilmesi sakıncalıdır.
Buradan yola çıkılarak 5 kilo pirinçten kaç porsiyon pilav hazırlanabileceği belirlenebilir. 4 kişilik bir pilav hazırlamak için 1 su bardağı pirince ihtiyaç vardır. Doğal olarak 5 kg pirinçten 20 su bardağı pirinç çıkar. 5 kilo pirinç de 80 porsiyon pilav hazırlamanızı sağlayacaktır.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri