Baldo pirincin aksine basmati pirincinin kendine has bir aroması var. Zaten basmati sözcüğü de Sanskritçede “kokulu, parfümlü” anlamına geliyor. Yalnızca ılıman iklimli ve yoğun yağış alan topraklarda yetişmesi, basmati pirincinin tüm dünyada oldukça değerli bir besin olarak kabul edilmesini sağlamış.
Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan bir pirinç çeşididir.
Uzun, geniş, camsı ve mat bir görünüme sahip olan Osmancık pirinç, pilav yapımında kullanabileceğiniz en iyi pirinçlerden birisidir.
"Pilavlık pirinç Baldo mu Osmancık mı olmalı?" diye düşünüyorsanız hemen yanıtlayalım: Her iki cins pirinç de pilavlık olarak kullanılıyor. İkisi arasında sadece pişirme farklı bulunuyor ve lezzet olarak birbirleri ile neredeyse aynı oluyor.
Basmati pirinci gluten içermez.
Bu yüzden diğer pirinç türlerine göre hem daha sağlıklıdır hem de alerjen etkisi bulunmaz.
İlgili 41 soru bulundu
İşte o zaman hemen ÇÖKME testi için boş bir plastik kap çıkarın. Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Su testi: Çiğ pirinci (yaklaşık bir yemek kaşığı) bir bardak suya ilave edin. Pirincin tamamı suyun dibine gömülürse, aldığınız pirinç sahte değildir. Pirinç suyun yüzeyine çıkarsa, dikkatli olun bu pirinç büyük ihtimalle sahte.
Ülkemizde Trakya bölgesinde yetişen Trakya Baldo Pirinç, pilav için en çok tercih edilen pirinç türlerindendir. Trakya Baldo, Gönen Baldo'ya göre daha ufak taneli ve daha ekonomiktir.
Osmancık Pirinç Pilavı Hazırlanışı:
Isınan tereyağı ve sıvı yağın içerisine yıkanıp süzülmüş olan pirinçleri ilave edin ve kavurun. Tavuk suyunu ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte, pirinçler göz göz oluncaya kadar pişirin. Karıştırın ve 5 dakika dinlenmeye bırakın.
Baldo Pirinç B1, B6, E ve K vitamini içerir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, çinko ve potasyum içerdiği için oldukça sağlıklı bir pirinç türüdür. Basmati pirinç oldukça yüksek lif içerdiğinden dolayı özellikle sporcular tarafından sıkça tercih edilmektedir.
Pilavın tane tane olması için, pirincin suyunu içine iyice çekmesi gerekiyor. Pilav yapımı için en uygun pirinç, aşçılara göre baldo pirincidir. Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırmak pilavınızın lapa olmasını önleyecektir.
Aslen TR-427 ıslah koduna sahip pirinç varyatesi, modern ismini Çorum'un Osmancık ilçesinden alır. Osmancık-97'nin, markaların korunması ile ilgili 556 sayılı kanun hükmündeki kararnameye göre Türk Patent Enstitüsü'nce 14.12.2005 tarihinde marka tescili yapılmıştır.
3. Üstün lezzetli: Yayla Baldo Pirinç
Markanın en popüler ürünü olan Yayla Baldo Pirinç; doğal aroması, benzersiz ince ve uzun yapısı ve üstün lezzetli olması ile ön plana çıkıyor. Pirincin kraliçesi olarak bilinen baldo, Yayla markasının eşsiz tadıyla tüketiciler tarafından sıklıkla tavsiye ediliyor.
Ülkemizde Balıkesir, Gönen yöresinden tedarik edilen baldo pirinç tüketici tarafından en çok tercih edilen pirinç türüdür. Tat, lezzet ve pilav kalitesi olarak en üst düzeydedir ve su çekme kapasitesi yüksektir.
En iyi pirinç nerenin? Baldo pirinç ülkemizde yetişen en iri taneli ve en kaliteli pirinç çeşididir. Balıkesir Gönen bölgesinde yetişen baldo pirinç ağırlıklı olarak pilavlarda kullanılmaktadır.
Bu da basmatinin düşük veya orta glisemik indekse sahip olduğunu göstermektedir. Basmatinin beyaz pirinç (baldo, osmancık vb.) ve yasemin pirince kıyasla neden daha düşük glisemik indekse sahip olduğuna bakıldığında; basmati pirincin içerdiği nişasta, yasemin ve beyaz pirince oranla daha yüksek oranda amiloz içerir.
İtalyan mutfağında Risotto yapımında kullanılan pirinçlerden biri olmakla beraber, yemek için gerekli krema benzeri dokuyu tam olarak sağlayamadığı için genellikle bu mutfakta çorbalarda ve pirinç içeren tatlılarda kullanılır.
Baldo pirincin aksine basmati pirincinin kendine has bir aroması var. Zaten basmati sözcüğü de Sanskritçede “kokulu, parfümlü” anlamına geliyor. Yalnızca ılıman iklimli ve yoğun yağış alan topraklarda yetişmesi, basmati pirincinin tüm dünyada oldukça değerli bir besin olarak kabul edilmesini sağlamış.
Pirinç, nemli bölgelerde durdukça yapısını kaybeder. Bu yüzden serin, kuru ve güneş görmeyen ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz.
Gönen Baldo pirinci Türkiye'de yetişen en kaliteli pirinç türüdür. İri taneli olması ve yapılan pilavda çok iyi sonuç vermesi nedeniyle ülkemizde yarım asırdır ekilir. Bilinen, beğenilen ve en çok tercih edilen bir pirinç çeşididir. Özellikle Türk damak tadına uygun olması nedeni ile daha fazla talep görmektedir.
İtalyan kökenli bir pirinç olan ve Balıkesir'in Gönen ilçesinde üretilen ürün, kalitesi ve lezzeti ile öne çıkar. Uzun ve iri taneleri ile parlak beyaz renge sahip olduğu için yemeklere lezzet ve hoş bir görünüm katar.
Bakır kırmızı renkli bir metaldir. Çinko katılarak rengi açılır. Pirinçteki çinko yüzdesi arttıkça renk, kırmızıdan altın sarısına doğru yaklaşır. Pirincin renginden çinko muhtevası tahmin edilebilir.
Suni pirinç, ekstruder makinesi tarafından yapılan pirinç ikamesidir. Yapay pirinç, pirinç değildir ancak pirince benzeyen bir gıdadır.
Tozlanma, ürünlerdeki kurtlanma ve pirinç bitinin bir göstergesidir. Tozlanmış ürünler kesinlikle tüketilmemelidir. Pirinçte küf oluşumu ise, mantarlardan kaynaklanır.
1- Pirincin ne kadar taze olup olmadığına dikkat etmeliyiz. 2- Eğer büyük istersek büyüklüğüne kısacası istediğimiz boyut olup olmadığına dikkat etmeliyiz. 3- Miktarına dikkat etmeliyiz. 4- Ayrıca fiyatına da dikkat etmeliyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri