Kırmızı et dendiğinde akla gelen ilk parçalardan biri pirzola. Yağlı ve çok lezzetli olan pirzola, koyun veya dana etlerinin kaburga kısmına bitişik olarak kesilen parçalarından elde ediliyor. Pek çok farklı yemekte kullanılsa da en bilinen pişirme metotları; tavada, fırında ya da mangalda pişirme.
Dana Pirzola, dananın sırt kısmından elde edilir. Antrikot kaburgadan sıyrılmadan, kemiklerin tercihe göre 3 ile 5 cm arasında düzgünce kesilmesi ile pirzola halini alır. Dana etinin en yumuşak kısmıdır. Dana Pirzolayı pişirmek için döküm tava, ızgara ve fırın tercih edebilirsiniz.
Pirzola: Dana pirzola, t-bone gibi hayvanın sırt kısmından çıkartılır. Yağlı olması ve yağın damar şeklinde etin içine işlemiş olması nedeniyle tercih edilir. Antrikot kaburgadan sıyrılmadığı ve kemiklerin düzgün bir şekilde kesilmesiyle pirzola halini alır.
Kuzu kalem pirzola, kuzunun kaburga kısmından özenle hazırlanan kemikli olan ve her kuzuda az miktarda bulunan, kuzunun çok kıymetli bir bölümdür.
Öncelikle döküm tava ocağa alınarak ısıtılır. Yüksek ısıya ulaştığında içerisine pirzolalar konur ve 1'er dakika iki yüzü de mühürlenerek yüksek ısıda pişirilir. Orta dereceli bir et için, pişirme süresi 5 dakikadır. Her iki tarafta güzelce pişirildikten sonra servis tabağına alınır.
İlgili 33 soru bulundu
Pirzola eti dana, kuzu ya da koyunun sırt kısmındaki antrikot bölümünden hazırlanan bir et. Antrikotu kaburgadan sıyırmadan önce bitişik olan kemiklerinin kesilmesiyle pirzola eti elde ediliyor. Pirzola eti en yaygın olarak koyun ve kuzudan elde ediliyor.
Pirzola, koyun veya dana etlerinin kaburga kısmına bitişik olarak kesilen et parçalarına verilen addır. En yaygın pirzola çeşidi kuzu veya koyun pirzolasıdır. Tavuk pirzolası adı verilen et çeşidi aslında tavuğun kaburga kısmı değil, but kemiği kullanılarak yapılır.
Kuzu eti sayesinde vücudun var olan günlük protein ihtiyacının yaklaşık %60.3'ünü karşılamak mümkün olur. Ayrıca vücuttaki B12 vitamin gereksinimini karşılamak da kuzu pirzola tüketimiyle mümkün olur. Yoğun miktarda da bakır, mangenez ve selenyum içermesi vücudun direnç kazanması açısından büyük önem taşır.
Pirzola dana veya kuzunun sırtındaki kaburgayla birlikte kesilen ettir. En önemli özelliği kaburga gözünün derisi soyulmadan yaklaşık 35 cm kesilmesidir. Pirzola dananın en yumuşak etidir.
Protein açısından da zengin olan pirzolalar vücudun protein ihtiyacını karşılar. Protein vücudun enerjiyi geri kazanmasına yardımcı olur. B12 vitamini açısından zengin olan dana pirzola, düzenli olarak yenildiğinde hafıza kaybına iyi gelir.
Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
Kemikli et severlerin ilk tercihi olan dana pirzola fabrikamızda el değmeden paketlenerek sofralarınıza ulaşıyor.
Pençeta. Dananın karın boşluğudur. Döş etiyle kıyaslandığında daha az yağlıdır. Kıyma çektirmek isteyenler pençeta bölümünden et alabilir.
Kırmızı et, zengin bir lipoik asit kaynağıdır ve güçlü bir antioksidandır. At eti, kanguru eti, sığır eti, dana eti, domuz eti, deve eti, manda eti, geyik eti, keçi eti, koyun eti ve kuzu eti yaygın kırmızı et türüdür.
Et çeşitleri, kırmızı et ve beyaz et olarak ayrılmaktadır. Aynı zamanda kırmızı et çeşitlerinin ise antrikot, pöçük, biftek, kıyma, bonfile, tranç, kontrfile, döş, pirzola, nuar ve baget olarak bilinmektedir.
Kırmızı et besin değeri en yüksek olan gıda türlerinden birini oluşturur. 100 gram et ortalama 143 kaloridir. Diyet yapılmak isteniyorsa yağsız dana eti yemek iyi bir tercih olur. Koyun eti ise kırmızı et çeşitleri arasında en yüksek besin değerine sahip olandır.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen kırmızı et sığır, keçi ve koyun gibi hayvanlardan elde edilen et çeşitleridir. Tavuk, kaz, ördek ve hindi gibi kümes hayvanlarının etleri ise beyaz et sınıfında yer alır.
Kuzu pirzolanın 100 gramında 187 kalori bulunmaktadır. Kuzu pirzolanın 1 porsiyonu (130 gr) 242 kalori, 1 adedi (60 gr) 112 kaloridir. Kuzu pirzolanın 100 gramı 3.79 gram karbonhidrat, 10.97 gram protein, 13.82 gram yağ, 0.55 gram lif içermektedir.
Yağlı ve çok lezzetli olan pirzola, koyun veya dana etlerinin kaburga kısmına bitişik olarak kesilen parçalarından elde ediliyor.
Yaklaşık 90 gr kuzu eti, bir kişinin günlük B12 ihtiyacının neredeyse yarısını karşılamaktadır. Aynı zamanda kuzu eti; B6 vitamini, B3 vitamini, B2 vitamini ve B5 vitamini gibi diğer temel B vitaminlerini içerisinde barındırmaktadır. Kuzu eti yemek, çinko sağlayarak bağışıklık fonksiyonunu artırmaya yardımcı olur.
Derin bir kase içine pirzola etleri ekleyin. Etlerin üzerine tavsiye edilen baharatlardan taze kekik, biberiye, pul biber, tuz, kırmızı biber ve kimyondan birer çay kaşığı ölçüde serpiştirin. Etlerin miktarına göre 3 ya da 4 kaşık yoğurt eklemeyi de unutmayın. Yoğurt etin yumuşak olmasını sağlar.
Kuzu etinin en makbul olduğu zamanlar ise, ocak ve mayıs ayları arasındadır. Etin, sağlıklı bir kırmızı renkte olması gerekir. Rengi soluk olmamalıdır ve aynı zamanda üzerinden kan damlamaması gerekir. Ayrıca, etin kas içi yağları ne kadar fazla olursa, tadı da o kadar lezzetli olacaktır.
Kırmızı etin en lezzetli kısımlarından pirzola; bir de kuzu etinden ise tadına doyum olmaz. Kuzu pirzola, hem yağlı hem yumuşak yapısıyla mutfak acemilerinin bile en lezzetli şekilde pişirebileceği bir ettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri