Dünyanın şeklinin geoit olduğunu öne süren ilk bilim insanı, aynı zamanda bir matematikçi ve filozof olan Pisagor'dur. Gezegenimizin şeklinin geoit olduğunu bilimsel olarak ispatlayan ilk kişi ise modern fiziğin babası olarak nitelendirilen Galileo Galilei'dir.
Pisagorculuk (İngilizce: Pythagoreanism), Pisagor ve takipçileri tarafından Sicilya'da uygulamaya koyulmuş ezoterik ve metafizik inançlar içeren felsefi bir öğretidir. İlk Pisagorcuların benzeri görüşlerini benimseyen daha sonraki oluşumlar Yeni Pisagorculuk terimi altında ele alınır.
Pisagor'un kişiliği ve inançlarıyla ilgili değişik rivayetler bulunmaktadır. Çağdaşlarından bazıları onu bir peygamber olarak tanımıştı. Onun inanışına göre Tanrı evreni sayılar vasıtasıyla düzenlemiştir.
Pisagor sayıların sadece rasyonel olduğunu düşünüyordu. Bu yanlış fikri fazlaca sahiplenen Pisagor, karekök ikinin rasyonel olmadığını ispatlayan öğrencisi Hippasos'u denize attırarak öldürttü.
İrrasyonel sayıların keşfinin Pisagorcular için şok edici olduğu söylenir ve Hippasus'un, görünüşe göre bunu ifşa ettiği için tanrılar tarafından bir ceza olarak denizde boğulmuş olduğu tahmin edilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Pisagor'un en büyük başarısı müziğin 1, 2, 3, 4 sayılarının orantılı aralıklarına dayandığını keşfetmesidir. Pisagor evrenin bu sayıların toplamı olan 10 sayısına (1 + 2 + 3 + 4 = 10) dayandığını söylemiştir.
SAMOS'LU PYTHAGORAS (Pisagor) (M.Ö.
En çok tanınan önermesi, kendi ismiyle hitap edilen Pisagor teoremidir. Pisagor kimdir denilince akla gelen ilk yanıt 'sayıların babası' lakabıdır. Pisagor felsefi görüşü şudur; Pisagor ve öğrencileri her şeyin matematikle ilgili olduğuna ve matematik sayesinde her şeyde varsayımda bulunulacağına inanmışlardır.
Pisagor – Matematiğin Gizemli Dahisi. Samos Adası, antik Yunan matematiğinin doğduğu yer. Orada yaşayan bir dahi ise matematiği analitik bir yapıya kavuşturdu.
En popüler önermesi "Pisagor teoremi"dir. Pisagor ve öğrencileri her şeyin matematikle ilgili olduğuna, sayıların son gerçek olduğuna, matematik aracılığıyla her şeyin kestirilebileceğine ve ölçülebileceğine inanmışlardır.
Notalara paralel olarak sayıların da belirli bir düzene bağlı olduğunu savunan Pisagor 1'i tanrısal olarak yorumlarken 10 sayısının tanrısal olanla hiçliğin mükemmel birliği ifade ettiğini savunmuştur.
En çok tanınan önermesi, kendi ismiyle hitap edilen Pisagor teoremidir. Pisagor kimdir denilince akla gelen ilk yanıt 'sayıların babası' lakabıdır. Pisagor felsefi görüşü şudur; Pisagor ve öğrencileri her şeyin matematikle ilgili olduğuna ve matematik sayesinde her şeyde varsayımda bulunulacağına inanmışlardır.
PYTHAGORAS KİMDİR? Pythagoras, Matematik, Astronomi ve Müzik teorisinde önemli gelişmelere katkı sağlamış Yunan filozofudur.
9. Pisagor teoremi
Pisagor kendi adını taşıyan teorem fikriyle ünlüdür. Bir dik üçgende yer alan hipotenüsün karesinin, diğer iki kenarın karesinin toplamına eşit olduğunu öne sürmüştür. Her ne kadar daha önce ortaya atılan bir hipotez olsa bile Pisagor bunu ispatlamayı başarmıştır.
Asal Sayı Tablosu
2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, 97...
Felsefeyi pratik yönden inceleyen ilk filozof İyonyalı Pisagor (MÖ 582-496)'dur.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Galileo Galilei, (d. 15 Şubat 1564 – ö. 8 Ocak 1642) İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi.
Pisagor teoremine göre bir dik üçgenin iki dik kenarının uzunluklarının kareleri toplamı, "hipotenüs" olarak adlandırılan üçüncü kenarın uzunluğunun karesine eşittir. Bu teorem adını ünlü Yunan düşünür Pisagor'dan alır.
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı bir filozoftur. Dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Pisagor, ünlü bir matematikçidir. Aynı zamanda Pisagorculuk olarak bilinen akımın da kurucusudur. Pisagor genellikle 'Sayıların babası' olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri