Yakalıklar, kedilerin yaralarını yalamamasına, ısırmamasına ya da çizmemelerine ve bandajı çiğnememesine yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır. Mümkünse, yakalığı her koşulda kedinizin üzerinde tutmak çok önemlidir, özellikle de geceleri yalnız kaldıkları zamanlarda.
Hatta sürekli yüksek sese maruz kalmak kedilerde işitme problemlerine yol açabilir. Boyun ve gezdirme tasmaları, doğru seçilmedikleri ve takılmadıkları takdirde kedilere zarar verebilir.
Elizabeth Yakalık Kaç Gün Kullanılmalı? Koruyucu yakalığın kaç gün kullanılacağı yaranın türüne göre değişir. Eğer basit bir deri yaralanması ise iki üç gün ile 1 hafta arası bir sürede iyileşecektir. Ama bir ameliyat yarası ise en az 10 gün de dikiş yaraları kaynayacaktır.
Bazı kedi Elizabeth yakalıkları, sert plastikten yapılmış olabiliyor bunlar, kedilerin boyunlarına zarar vermesine neden olabilir ya da mamasını yemesine bile engel olabilir. Bu tip durumlar, kedinizin sağlığını koruyayım derken başka bir tehlike ile karşılaşmanıza neden olabilir.
Kedinizin, yarasını yalamasını veya tırmalamasını önlemek üzere koruyucu yakalık takması gerekebilir. Yakalığın kedinin yeme içmesini engellemediğinden emin olun. Engelliyorsa yemek zamanlarında yakalığı çıkarın. Kediniz, geçirdiği cerrahi işleme bağlı olarak besleme tüpüyle beslenmeye ihtiyaç duyabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Elizabeth Yakasının Tanımı
Elizabeth yakalığı, yaranın enfeksiyon kapmasının ya da büyümesinin önlenmesi için kedilerin ve köpeklerin boynuna takılan kesik koni şeklindeki bir yakalıktır. Farklı boyutlarda, yüksekliklerde olabilir ve yapısal olarak değişiklik gösteren malzemelerden üretilebilir.
Yumuşak dokulu köpek yakalığı dır. Elizabeth yakalığı olarak tabir edilen Yakalık yerine kullanılabilecek, çok daha konforlu ve kullanışlı bir Yakalıktır. Kedinizin Egzama, operasyon vb sebeplerle vücudunun bazı bölgelerine ağzı ile ulaşmasının istenmediği durumlarda kullanılmaktadır.
Kısırlaştırma ameliyatı sonrası ameliyat dikişlerinin patlamaması veya zarar görmemesi için kedinin ani hareketler yapmasına, koşmasına, hoplayıp zıplamasına engel olunması gerekiyor. Ameliyattan sonra kedinin ameliyat dikişini yalamasına engel olmak gerekiyor. Bunun için de yakalık kullanmak öneriliyor.
Elizabeth yakası, genellikle kedi ve köpeklere ameliyat sonrası giydirilen boyunluk. Kesik koni şeklindedir. En yaygın olarak, hayvanın ameliyatlı bölgeyi dişlemesini veya yalamasını önlemek için takılır.
Kedinizin boynunun arka tarafındaki derisinden tutarak, Elizabeth Yakalığın dar kısmını kafasından geçirin ve Elizabeth tasmayı sabitleyin. Boynunu fazla sıkmadığından, rahat nefes aldığından emin olun.
Mümkünse, yakalığı her koşulda kedinizin üzerinde tutmak çok önemlidir, özellikle de geceleri yalnız kaldıkları zamanlarda. Evcil hayvanınız kısa süre içinde onu giymeye alışacak, ancak yeme ve içmeyi engelleyebilecek, bu durumda yemek zamanlarında onu çıkartabilirsiniz.
Şekli itibari ile Elizabet yaka takılan hayvanın boynundan aşağıda kalan bölgelerine ağzıyla ulaşmasını engeller, bu durumda hayvan dikişlerine yahut yarasına zarar veremez. Dikişli veya yaralı bölge boyundan yukarıda ise hayvan patileri ile Elizabeth yaka sayesinde ulaşamaz böylelikle kaşıyıp yarasına zarar veremez.
Elizabet yakalığı ameliyat sonrası köpeğin dikişlerine ulaşmasını önlemek içinde kullanılır. Yakalık takılmaz ise dikişlerini açabilir ve üzücü sonuçlar yaşanabilir. Koruyucu köpek Elizabet yakalığı sayesinde operasyon yarasına ulaşmasını engellemiş olursunuz.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
✓ Kazazedenin başı kesinlikle hareket ettirilmemelidir. ✓ Kazazedenin başı yukarıda belirtildiği gibi desteklenmelidir, baş ve boyun havayolu açık olacak şekilde tutulmalıdır. ✓ Boyunluk takımı sonrası hasta solunumsal ve dolaşımsal açıdan kontrol edilmelidir.
Boyunluk Ne Kadar Süre Kullanılmalı? Bu durum genellikle boynun aldığı hasara göre değişecektir. Hafif incinme vakalarında 3 – 4 gün boyunluk kullanımı yeterli olabilirken, daha ciddi vakalarda bu süre çok daha uzayabilmektedir.
Eğer ameliyat sırasında iki omurun birbirine kaynaması için omurlar arasına bir kafes yerleştirilmiş ise, hastanın boyun hareketlerinin kısıtlanması için 4 ile 6 hafta arasında boyunluk kullanması önerilir.
Boyun ortezleri (Servikal Ortezler- Boyunluklar); boynun ağrılı durumları, boyun fıtıkları, boyun travmaları ve ameliyatlar sonrası kullanılan destekleyici ürünlerdir.
Boyunluk, boynunuza rahatça oturmalı ve çeneyi destekleyecek kadar uzun olmalıdır. Yalnız bir önemli konu da boyunluk kullanmanın boynu tembelleştireceği gerçeğidir. Bu yüzden kafanıza göre boyunluk takmamalı, doktorunuz önerdiyse takmalısınız.
Ağrıları gidermek ve o bölgeyi dinlendirmek için uzmanlar tarafından hastalara önerilen medikal bir üründür. Basit boyun ağrılarında boynu dinlendirmek amacıyla takılan medikal bir sünger olarak da bilinen medikal boyunluk, boyun fıtığı hastalarının da sıklıkla kullandığı bir üründür.
Kısacası, dişi kediler kısırlaştırıldıktan sonra daha az şefkatli davranışlar sergileyebilir. Ancak, bu değişiklikler kedinizin bireysel kişiliğine ve yaşam koşullarına bağlı olarak değişebilir.
9- Operasyon süresi 30-60 dakika arası sürebilir. ( Operasyon komplikasyonları ve beklenmedik durumlar harici olarak ) 10- Operasyona hazırlık zamanı süresi ve dişi kedinin uyanma evresi kullanılan sedasyon ve anesteziye göre değişkenlik gösterebilir.
Sahibinin, huzursuzluğunu, endişesini, tedirginliğini hisseder ve kendisine yansıtır. Bu sebepten, sahibin rahat ve bilinçli olması operasyonun başarısına ve iyileşme sürecine doğrudan katkı sağlayacaktır. Operasyon sonrasında hasta; ağrılar ve mide bulantıları ile anesteziden uyanacaktır.
Kısırlaştırma ameliyatı yaklaşık 4 saat sürer. Kediye cerrahi işlem uygulanacak olan bölgeler traşlanır. Daha sonra kedinin karın bölgesine kesik atılarak rahmi ve yumurtalıkları alınır.
Dişi kedi kısırlaştırma iğnesi olarak bilinen uygulama ise hormon uygulamasıdır. Her hangi bir sağlık sorunu gibi durumlarda ve veteriner hekim kontrolünde uygulanmalıdır. Kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir uygulama değildir. Uyarı: dişi kedi kısırlaştırma iğnesi dediğimiz hormon uygulaması KEDİNİZİ KISIRLAŞTIRMAZ!
Yakalığın takılması için uygun pozisyon alındıktan sonra sol el ile yakalığın geniş kısmından tutulmalı. Sağ el ile kedinin çenesinin altından tutarken sol el ile yakalık geçirilmeli ve sabitlenmelidir. Kedi yakalığı takıldıktan sonra veteriner hekimin önerdiği süre boyunca takılı kalmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri