Pişmanlık matrisi, getiri matrisinin her sütununun en büyük değeri, bulunduğu sütundaki her elemandan çıkarıldıktan sonra her satırın en büyüğü bulunur ve bu en büyüklerden en küçüğü seçilerek oluşturulur.
Karar verme sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında, fayda/maliyet analizi, alternatif seçim, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümleri, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuçları değerlendirme sayılabilir.
Tam bilginin beklenen değeri ise olasılıkların net bir şekilde bilindiği duruma ulaşılmak için yapılan araştırmalara ödenebilecek maksimum ücret olmaktadır. Tam bilginin beklenen değeri, tam bilgi durumunda beklenen değerden beklenen değerin çıkarılması ile hesaplanmaktadır [31].
Hurwicz kriteri, karar vericinin 0 ile 1 arasında α ile gösterilen bir risk katsayısı belirlediği ve bu katsayı oranında iyimserlik (1-α) oranında kötümserlik kriterlerini uyguladığı kriterdir.
Önde gelen karar verme yaklaşımları, rasyonel karar verme modeli, sınırlı rasyonellik modeli, içgüdüsel karar verme modeli ve yaratıcı karar verme modeli olarak sıralanabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Verildiği ortama göre kararlar; belirlilik ortamında karar, belirsizlik ortamında karar, risk ortamında karar olarak ayrılıyor. Yönetim kademesine göre karar türleri; stratejik karar, taktiksel karar, operasyonel karar başlıkları altında inceleniyor.
TOPSİS, Hwang ve Yoon tarafından 1980 yılında ortaya konmuş ve çok yaygın bir alanda uygulanan çoklu karar verme yöntemlerinden bir diğeridir. #TOPSIS yöntemi, alternatiflerin pozitif ideal çözüme en kısa ve negatif ideal çözüme en uzak mesafesinin belirlenmesini esas alır.
Bu model, karar verme sürecinin belirli aşamalardan oluştuğunu söyler. Carnegie modelinin aksine örgüt içindeki politik ve sosyal faktörler üzerinde daha az durur. Aşamalı model, karar verme sürecinin dinamik olduğunu vurgular. Örgüt sürekli olarak önerilen çözümün uygulanmasını zorlayan engellerle karşılaşır.
Bayes kuralı (teoremi), diğer karar alma yöntemlerinden farklı olarak karar alıcının herhangi bir olayla ilgili öznel (subjektif) olasılıklarını dikkate alan ve sonuçta belirsizlik koşullarını riske dönüştürmeye yardımcı bir araçtır.
Karar teorisi (ing.:Decision theory) matematik ve istatistikte; değerlerin, belirsizlikler ve diğer konularla ilgili tespiti ile bir karar verme ve elde edilen optimum karar ile ilgilenir. Kararları birbirini etkileyen, çıkar çatışması içinde olan oyuncu etkileşimleri hasebiyle oyun kuramı ile yakından ilgilidir.
Karar ağacı, bir hedefe ulaşma olasılığı en yüksek olan stratejiyi belirlemeye yardımcı olmak için kullanılan bir yöntemdir. Özellikle karar analizinde olmak üzere karmaşık sorunların araştırmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca makine öğrenmesinde kullanılan yaygın bir araçtır.
Bir Şeytanın Avukatını Tayin Etmek Tekniği Nedir? Şeytanın avukatı olan kişi grup tarafından verilen belirleyici kararlarda meydan okuyucu alternatifler belirler. Amaç sorunun çözümü belirlenmeden önce grubu meydana gelebilecek durumlar hakkında yeniden düşünmeye sevk etmektir.
En yaygın kullanılan problem çözme teknikleri arasında beyin fırtınası, balık kılçığı diyagramı, Pareto analizi, akış diyagramları, altı şapka Düşünme Tekniği, Veri Toplamak ve Analiz, Karar Diyagramı bulunmaktadır.
Karar matrisinin her bir ölçütüne ait değerlerin kareleri toplamının (sütun değerlerinin kareleri toplamının) karekökü alınarak, sütunun ilgili elemanının bu çıkan değere bölünmesi ile standart karar matrisi elde edilir.
PROMETHEE yöntemi alternatiflerin seçilen kriterler vasıtasıyla tercih fonksiyonlarına dayanarak ikili karĢılaĢtırmalar yapılmak suretiyle değerlendirildiği bir ÇKKV yöntemidir. Bu değerlendirme, alternatiflerin kriterler bazındaki üstünlük durumlarını birleĢtirme yöntemi ile gerçekleĢtirmektedir.
SWARA yöntemi, karar vericiye öncelikliklerini seçme şansı veren uzman odaklı bir yöntem olarak bilinmektedir. Bu yöntemin temel özelliği, kriter ağırlıklarının belirlenmesi aşamasında kriterlerin önem oranlarına ilişkin uzman görüşlerini tahmin edebilme yeteneğidir.
Karar vermeyi etkileyen faktörler, bireysel, yapısal ve çevresel faktörlerdir. Yapısal faktörler kapsamında organizasyonların, hiyerarşik yapıları, formelleşme dereceleri, otorite, işbölümü, uzmanlaşma, merkezcilik, yetki devri, katılımcılık ve eşgüdüm gibi unsurlar yer almaktadır.
Hâkim, verdiği kararla yürütmekte olduğu yargısal faaliyeti sonlandırıyorsa bu tür karar “nihai karar” ya da “kısa karar”, buna karşılık hâkim, karar verdikten sonra uyuşmazlığın çözümü için yargılama faaliyetine devam ederek o yargılamadan veya davadan elini çekmiyorsa bu kararlar “ara karar” olarak isimlendirilirler.
Stratejik kararlar değişimin ve rekabetin yoğun yaşandığı, risk, karmaşıklık ve belirsizliğin çok olduğu ve rakip faaliyetlerden daha avantajlı durum/konum elde etmek amacıyla yapılan uzak/uzun geleceğe yönelik ve sonuç odaklı kararlardır (bkz. Ülgen ve Mirze, 2010: 35).
Çok Amaçlı Karar Verme (ÇAKV), alternatiflerin bir matematik programlama modeli aracılığıyla analiz edildiği sürekli durumda karar vermedir. ÇNKV yöntemlerinden farklı olarak adından da anlaşılacağı üzere birden çok amacı sağlanmaya çalışan, bu doğrultuda bir karar vericiye çözüm sunan yaklaşımlardır.
Radikal karar, belli bir konu hakkında tamamen sıra dışı ve kimsenin beklemediği yönde verilen karar demektir. Bu tür kararlar genellikle onaylanmaz ve tepki çeker.
Genel olarak belirsizlik ne kadar çoksa, seçim yapmak da o kadar zor olur. Farklı seçeneklerinizin hangi olası sonuçlara yol açabileceğini bilememek veya bundan emin olamamak, bir karara varmanızı zorlaştırabilir. Benzer şekilde kararın sonuçları ne kadar ciddi ise karar vermek o denli zorlaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri