Çiğ sucuk yemek mideye ciddi derecede zarar verir. Çiğ olarak tüketilen sucuk midede kramp, yanma gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Düzenli olarak sucuğun çiğ tüketilmesi ise midede yara oluşumuna neden olabilir. Çiğ sucuk yemek ayrıca cilt üzerinde de birçok sorunu meydana getirir.
ÇİĞ SUCUK YEMEK ZARARLI MI? Fermente edilen sucuk aslında çiğ ettir. Etin kıyma hali olan sucuk bu yüzden pişirilmesi lazım. Ancak uzun süreli kıyma haline gelmek için oldukça işlemden geçirilen sucuk hakkında halk arasında bilinen bir yanlış çiğ olarak tüketilebilir bilgisidir.
Midede parazit oluşmasına neden olur
Çiğ sucuk tüketimi en büyük zararı mideye verir. Midede kramp meydana gelir. Hatta mide yaralanmalarına bile neden olan çiğ sucuk mide parazitine de neden olur. Cilt problemlerine neden olabilen çiğ sucuk ciltte kuruma ve dökülme de meydana getirebilir.
Isıl işlem gören sucuğun olgunlaşması için gerekli süre en az 48 saattir. Seçtiğiniz sucuğu olgunlaşma sürecinden sonra rahatlıkla tüketebilirsiniz. Her bir besin öğesinden yeterli ve dengeli ölçülerle tüketilmesi insan beslenmesini sağlıklı kılar.
Sucuğun farklı muhafaza edilme yöntemleri olsa dahi en sağlıklı yöntem sucuğu taze bir şekilde çok beklemeden tüketmektir. Satın alındıktan sonra kısa süre içerisinde buzdolabında saklanarak tüketilen sucuklar, diğer yöntemlerle muhafaza edilen sucuklara kıyasla daha taze ve sağlıklıdır.
İlgili 20 soru bulundu
İsteyen arzu eden sucukları su ile beraber 2+2 toplamda 4 dakika pişirip sucukların haşlama suyunu lavaboya süzüp tavadaki sucuklara tereyağ eklemesi de yapabilir.
Doğru şekilde saklanmayan sucuklarda maya ve coclar, hızlıca ürer ve bu üreme dış tabakada beyaz bir madde oluşturur. Beyaz tabaka sucuğun bozulduğunun bir işareti değildir. Ancak sucuğun lezzetinin azalmasına neden olur.
İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
En sağlıklı sucuk katkısız sucuktur. Kaliteli bir sucukta yağ oranının yaklaşık %30 olması beklenir. Nem miktarının ortalama %40, pH değerinin de 5.4 ile 5.8 arasında olması gerekir. Sağlıklı ve doğal sucuk en güvenli şekilde doğal şarküteriden alınmalıdır, fermente olarak üretilmiş ürünler tercih edilmelidir.
Şarküteri ürünlerinin birçoğu çiğ tüketildiğinde, vücutta bakteri üremesine sebep olur. Özellikle sosisin yarı çiğ tüketilmesi ve salamın çiğ olarak yenmesi, "Listeria" bakterisinin bağırsaklara girmesine ve üremesine sebep olur. Dolayısıyla bu besinleri küçük parçalar halinde çok kızartarak tüketmek gerekir.
Uygun ateş derecesi orta derece olacaktır. Sucuğun çok fazla pişmemesi gerekir, her bir yüzünün ayrı ayrı çevrilerek pişirilmesi daha sağlıklıdır. Eğer sucukları fazla pişirirseniz, sucuklar kuruyacaktır. Sucukların rengi hafifçe değiştiğinde tavayı ocaktan almanın vakti gelmiş demektir.
çiğ sucuklarda mevcut bakteri filorası üzerine geniş araştırmalar yapmışlar, iyi kalitedeki çiğ sucuklardan muhtelif bakteri suşları izole etmişlerdir.
Şimdi, sucuk kalori değerlerini porsiyon ve gramaj cinsinden hesaplayarak sizlerle paylaşalım: 1 ince dilim (8 gram) yağlı sucuk: 26 kalori. 1 porsiyon (50 gram) yağlı sucuk: 166 kalori. 100 gram yağlı sucuk: 330 kalori.
Çiğ sucuk yemek, bağırsaklarda kurt oluşumuna neden olabilmektedir. Bağırsaklarda meydana gelen rahatsızlıklar ise kalıcı başka hastalıklara davetiye çıkarabilir ya da bağırsak geçirgenliğini bozabilir. Çiğ sucuk yemek mideye ciddi derecede zarar verir.
Kasap sucuk ürünü ısıl işlem görerek üretilen fabrikasyon sucukları gibi değildir. Tam kıvamında yağ oranı ile midenizi rahatsız etmez. Et oranı daha yoğundur. %50 dana eti ve %50 kuzu eti tercih edilerek üretilen kasap sucuk içerisinde sadece kuzu yağı kullanılmaktadır.
Eğer pişirdiğiniz zaman tavanın içinde yarım kilo kadar yağ bulunuyorsa; sucuğun kalitesiz olduğunu anlayabilirsiniz. Yağ miktarının et miktarına oranla çok daha az olması gerekmektedir. Eti dilimlere ayırdığınızda, kenarı ile orta kısmı aynı renkte olmalıdır. Eğer farklı renktelerse; etiniz kalitesizdir.
Özellikle kahvaltılarda sıkça tüketilen sucuk , salam , sosis gibi şarküteri ürünlerinde nitrat ve nitritin az olması bazı olumsuz renk değişikliğine ve mikrobiyal bozulmalara sebep olurken, fazla olması da kalıntı nitrit ve nitrat miktarının artmasına sebep olur.
Sucuğun renginde değişmeler varsa, bu durum bozulmaya başladığını gösterir. Özellikle sucuğun yüzeyinde beyaz ve yeşil tabakalar varsa, kesinlikle tüketilmemelidir. Sucuk baharatlı bir besin olduğu için, kendine has kokusu vardır. Sucuğun kokusunda keskin ve anormal kokular varsa tüketmemeniz gerekir.
Biliyorsunuz sucuk da fermante gıdalardan biri. Büyük ve küçük baş hayvan etleri ve yağlarının kıyılması, içine baharat, kırmızı biber ve lezzet verici doğal otların eklenmesinden sonra bağırsak ya da bez kılıflara doldurulup fermantasyon ve kurutma işlemlerinden sonra satışa hazırlanması ile geliştirilen bir ürün.
Sucuğun bozulma emaresi öncelikle görüntüsünden anlaşılır. Sucuğun üzerinde lekeler ya da şişmeler varsa sucuk bozuluyor demektir. Ayrıca sucuğun kendine has bir kokusu vardır. Bu koku içeriğindeki baharatlardan kaynaklıdır.
Şıranın ana maddesi kaynamış pekmez veya meyve (Üzüm veya dut) suyudur. Şeklinin sucuğa benzemesinden ötürü bu isimle anılır. İpe dizilmiş cevizin bir veya daha fazla kez kaynamakta olan şıraya batırılıp çekilmesinden sonra asılıp kurutulması ile yapılır.
Eğer siz de sucuğun dışı küflenirse yenir mi diye soruyorsanız, ben tavsiye etmiyorum çünkü ne kadar sağlıklı olur bilinmez. Sonuçta dışından küflenmeye başlamış ve içine de geçmiş olabilir. İnsanlar dışını soyup hemen pişiriyor ama içine geçtiyse sağlık açısından problemler yaşayabilirsiniz.
Orta derecede ateşte ısıtmış olduğunuz tavaya dış kabukları soyulmuş ve yaklaşık bir parmak inceliğinde doğranmış sucukları koymalı ve sucuk pişirme işlemine geçmelisiniz. Sucuğu ısıtılmış tavaya koyduktan sonra sucuğun üst tarafı pişene kadar beklemelisiniz. Bir yüzün pişmesi halinde diğer yüze geçmelisiniz.
Sucuk Neden Suyla Pişirilir Sucuklu Yumurta yapılırken,sucuklarla birlikte bir miktar su eklenerek,tava ısındıkça sucuğun yağlarını yavaş yavaş eritmesine fırsat verilir. -Su,ısınma ve buharlaşma süresince,sucuğa yağlarını eritebilme ve kendi suyunu koruma imkanı verir.
Çeşme suyunun içerisinde hafifçe ıslatılıp bir süre bekletilen sucuk yumuşar ve kabuğundan kolayca ayrılarak tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri