Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır, köy tavuğunun rengi biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor. Üstelik diğer baharatların ve malzemelerin tavuğa daha nefis bir şekilde geçmesine de yardımcı oluyor.
- Düdüklü tencere üzerinden haşlama yapılacaksa, kapağının dikkatli bir şekilde kapandığını özen gösterilmelidir. - Tencerenin üzerine tavuğu örtecek kadar su ilave edilmelidir. - Ardından orta ateşte 40 ile 60 dakika kadar pişirmek gerekir. Bu aşamaları takip ederek kolayca köy tavuğunu pişirmek mümkündür.
Fırına vereceğiniz tavuğun kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde tavuğunuz çıtır çıtır olmayacaktır. Çünkü ıslak ya da nemli kalmış bir tavuk fırında nemden dolayı yumuşayacak ve çıtır olmayacaktır. Siz siz olun fırına vermeden önce tavuğun içini ve dışını iyice kurulayın.
İlgili 36 soru bulundu
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır ve köy tavuğunun rengi sadece biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Termometre tavuğun eti yoğun ve dolgun yerine sokularak iç sıcaklık ölçülebilir. İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir. - Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Bazı ülkelerde tavuk etini yumuşatmak için sirke ve limon suyu kullanırlar. Özellikle doğal ortamlarda yetişen tavukları kısa sürede pişirmek çok zordur. Sirke ve limon suyu, tavuk etini yumuşatır, pişirme süresini kısaltır ve tavuğu hemen tüketmeyip buzdolabında saklayacaksanız, saklama süresini de uzatır.
- Düdüklü tencere üzerinden haşlama yapılacaksa, kapağının dikkatli bir şekilde kapandığını özen gösterilmelidir. - Tencerenin üzerine tavuğu örtecek kadar su ilave edilmelidir. - Ardından orta ateşte 40 ile 60 dakika kadar pişirmek gerekir. Bu aşamaları takip ederek kolayca köy tavuğunu pişirmek mümkündür.
Tavuk nasıl haşlanır düdüklüde bunu hızlandırmak mümkün mü diyorsanız cevap evettir. Düdüklü tencerede haşlama tavuk yapacaksanız, düdüklü tencerenin kapağının güvenli bir şekilde kapanması gereklidir. Bu amaçla tavuğu parçalara bölerek haşlayabilirsiniz. Her iki tencerede de net bir süre vermek doğru olmayacaktır.
Tavuk kanat pişirirken, etlerinizi yağa atmadan önce tuz ve karbonata güzelce bulayın. Bu tavuğun fazlalık nemini alır, kabuğunun çıtır çıtır olmasını sağlar.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
Tuzu henüz marinasyon aşamasında ya da daha yeni pişirmeye başlamışken atmak etinizi sertleştirir.
Uzmanlar, etleri yumuşatmak için de limon suyunu tavsiye ediyor. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse, hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer. Dana eti alırken yağına bakmak lazım. Yağı hem beyaz olmalı hem de dokununca sımsıkı olduğu hissedilmeli.
Hayvanın dışkısıyla temas eden her ürün risklidir. Ayrıca çiğ et de salmonella bulaştırma riski taşır. Bu bakteriyle karşılaşmamak için tavuk ve tavuk ürünlerini iyice pişmiş olarak tüketmelisiniz.
Fırında tavuk göğsünü kolay ve zahmetsiz olarak ortalama 35 dakika kadar pişirmek mümkündür. Tavuk göğsünü tavada pişirme süresi ise yaklaşık olarak 10 ile 15 dakika aralığındadır.
Diyet yoluyle alınan ve karkasta biriken nitrat, doğal olarak bulunan bakteriler veya mitokondri enzimleri tarafından nitrite dönüştürülür. Nitrit ise arzu edilmeyen pembe renk oluşumuna neden olur (MAGA, 1994).
Oturmuş ateşte yavaş pişen her et çok daha lezzetli olur. Önce uzun pişen tavuk kanat ve tavuk butları pişirin. Tavuk diğer et çeşitlerine göre çok daha geç pişer. Daha sonra antrikot, pirzola, bonfile gibi et çeşitlerini pişirin.
Tavuk haşlama kaç dakika sürer sorusuna gelirsek, bu soru kullanacağınız tavuk etinin cinsinden tutun da ocak ısısına, hatta tencere türüne göre değişiklik gösterecektir ama bir bütün tavuğun ortalama 40-50 dakikada rahatlıkla haşlanabileceğini söyleyebiliriz.
Tavuğunuzu kızartmadan önce karbonat ve tuza batırın. Bu tavuğunuzun ekstra çıtır olmasını sağlar. Karbonat ve tuz karışımı ph seviyesini arttırarak tavuğun fazla nemini alır ve ona güzel bir çıtırlık verir...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri