Büyük, ağır tabanlı bir tavayı orta-yüksek ısıda ısıtın, ardından birkaç yemek kaşığı yağ dökün, kızartmalarınızı ekleyin. Ve yeniden çıtır patatesleriniz hazır! Fırınınızı 200 dereceye getirin, patatesleri bir fırın tepsisine yayın ve yeniden kızarmalarına izin verin.
Fırını 230 derecede ısıtın. Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek patatesleri üzerlerine dizin. Isınmış fırında 5 dakika kadar arada karıştırarak bekleyin. Patatesleriniz eski dokusuna kavuştuğunda fırından çıkartarak tüketebilirsiniz.
- Patates kızartmalarının yeniden taze bir biçimde tüketilebilmesi için bu sefer normal sıvı yağ kullanımı yerine Hindistan cevizi yağı kullanımı yapılmalıdır. Bu şekilde kızartacağınız patatesler ilk günkü kadar taze ve çıtır çıtır olacaktır. - Ekmeğin içerisine patatesleri koyarak sandviç hazırlayabilirsiniz.
Patates piştikten sonra tekrar ısıtıldığında yada oda sıcaklığında uzun süre bırakıldığında, toksit etki yaratıp besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Besin değerlerini yüksek ısıda kaybeden patatesi bekletmeden tüketmenizi tavsiye ederiz.
Soğuk yağın içine atılan patatesler yağ kızana kadar çok yağ çekerler içlerine. Ama patateslerin içinin iyi pişmiş olması için de sürekli yüksek ısıda tutmayın. Yağı kızdırdıktan sonra altını orta ısıya getirebilirsiniz. Aksi takdirde dışı hemen pişip içi çiğ kalır.
İlgili 23 soru bulundu
Patatesleri doğrarken elinizde hafif yumuşadığını ve içerisindeki nişastasını saldığını fark etmişsinizdir. Bu durum patatesleri kızartırken kıtır olmasını engelleyen en önemli etkendir. Bu durumu engellemek istiyorsanız doğradığınız patatesleri buz gibi suyun içine atın ve içerisine bir iki damla sirke damlatın.
Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Suyu süzülen ve yeterince soğuyan patateslerimizi fermuarlı poşetimize alalım. Bu aşamada patatesleriniz sıcak ve ıslak olursa donunca buzlanma yapabilir. Eğer vaktiniz varsa patateslerinizi buharı çıkana kadar bekletmeniz daha iyi olacaktır. Poşetlerimizin fermuarlarını kapatalım ve dondurucuya kaldıralım.
Eğer yoğurdunuz sarımsaklıysa, dolabınızda koku oluşmaması için bu noktaya özellikle dikkat etmelisiniz. Kızartmanın içindeki yoğurt dolapta beklediği süre içerisinde su salacaktır. Kızartmanızı tekrar yemeden önce bu salınan fazla suyu alın ve kızartmanızı en geç iki gün içinde tüketin.
Püre ya da kızartmayı değerlendirmenin bir yolu da patates köftesi yapmak. Patatesleri blenderdan geçirdikten sonra içerisine yumurta, un, kaşar, karabiber ve maydanoz ekleyebilirsiniz. Köfte haline getirdiğiniz karışımı da Komili Yemeklik Riviera Zeytinyağı ile kızartabilirsiniz.
3 günden fazla bekletildiğinde patateslerin kurumaya yüz tutmasından ve içinde domates sosu mevcutsa sosun oksitlenmeye başlamasından dolayı tadı buruklaşan kızartmadır. her şeyi az az yapın, 3 gün yemeyin efendim. kanserojendir. karışık kızartmanın dolapta bekleyeceğini düşünmek boş bir beklentidir.
Bol soğuk suyla yıkayın, su berrak olana kadar iki üç tur yıkayın. Tencerede 1 buçuk litre kaynamış suya sirke ve tuzu alın kaynar halde olan tencerenize patateslerinizin bir kısmını alın ve 3 – 4 dakika kaynatın.
Fırını 230 dereceye getirin ve tepsiyi yerleştirin. Yaklaşık 5 dakika ısıtmanız yeterli olacaktır. Ancak gözünüz sürekli fırında olsun; aman patatesleri yakmayın!
Yemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir.
Yemekler nerede ısıtılırsa ısıtılsın fark etmez, kesinlikle kaynama derecesine gelene kadar ısıtılması gerekmektedir. Yemeğin ısıtıldığı, kokusunun gelmesi ile anlaşılacaktır. Pişirilen ya da kavrulan et derin dondurucuda en fazla 3 ay, çiğ kıyma ise 4 ay saklanabilir.
Ispanağın içerisinde bulunan nitrat; nitrojenin katılaşmasıyla doğal olarak oluşan ve suda eriyen bir bileşendir. Bu bileşen, ıspanak yemeği iki kereden fazla ısıtıldığında nitrite dönüşür. Nitrit ise besin zehirlenmesine neden olabilecek bir bileşendir.
4-Bekletilip tekrar ısıtılan yemekler HİSTAMİNden zengindir; yemekler her ısıya maruz kaldıklarında içerilerinde HİSTAMİN miktarı artmakta. Bu yiyeceklerin tüketilmesi ile birlikte HİSTAMİN İNTOLERANSI ile ilişkili baş ağrısı, burun tıkanıklığı, sindirim kanalı problemleri, kaşıntı gibi semptomları uyarabilmektedir.
Bu durum ilerleyen zamanlarda kanser ve kalp damar hastalıklarının gelişmesine neden olabilir. Cam kavanoza süzmüş olduğunuz kullanılmış yağı, dışarıda değil dolapta saklamanız gerekir. Çünkü ışık, yağda oksitlenmeye sebep olacağından besin zehirlenmelerini beraberinde getirebilir.
Kızarma işlemi için 170 derecenin üzerindeki yağda 1 dakika bulunması yeterlidir. Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir. Süre uzadığında patatesler öz suyunu kaybederek kurur, hatta yanar ve içleri boşalarak bir kabuk halini alır.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Patateslerin filizlenmemesi için onları serin bir ortamda muhafaza etmelisin. Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir.
Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir. Ciddi zehirlenmeler, ölümle sonuçlanabilir.
Buzdolabında saklanan patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor. Patates pişirildiğinde veya kızartıldığında ise şeker, aminoasit asparajin ile birleşiyor ve zararlı olduğu düşünülen 'akrilamid' kimyasalı üretmeye başlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri