Bu sebeple dışarıda duran haşlanmış yumurtalar birkaç saat içerisinde bozulmaya başlayabilirler. Haşlanmış yumurtanın kabukları soyulmuşsa en geç iki saat içerisinde tüketilmesi gerekir. Kabukları soyulmamışsa bu süre 3 güne çıkmaktadır. Dolapta ise haşlanmış yumurtayı üç gün kadar bekletebilirsiniz.
Yumurta Yumurta kesinlikle tekrar ısıtılmaması gereken bir besindir. Yumurta yeniden ısıtıldığında içerisindeki protein yapısı parçalanır. Haşlanmış ya da pişmiş bir yumurta tekrar ısıtıldığında zehirli bir etki yaratır ve sinidirim sistemini bozar.
Bununla birlikte haşlanmış olan yumurtanın ömrü yedi gün olmaktadır ve yumurtanın haşlandığı tarihin unutulmamasını sağlamak için yumurtanın konulmuş olduğu kaba tarihin atılması uygun bir teknik olacaktır. Tüm bunların dışında yumurtanın haşlandığı gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Ancak yine de haşlanmış yumurtanın buzdolabındaki ömrü yedi gün kadardır. Ancak gıda zehirlenmesi riskini ortadan kaldırmak için haşladığınız gün tüketmenizde fayda vardır.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Buzdolabında tutulan haşlanmış yumurtaların raf ömrü yedi gün kadarken dış ortamda kabuklarıyla birlikte 3 gün kadar durabilir. Ancak kabukları soyulan haşlanmış yumurtalar en geç iki saat içinde tüketilmelidir.
* Son Tüketim Tarihinden önce yumurtayı tüketmek ideal olandır. Bu tarihten sonra yumurtanın maruz kaldığı birçok faktöre göre yumurtanın tüketime uygunluğu değişebilir. Bu nedenle Son Tüketim Tarihi geçmiş yumurta eğer bozuk kokuyorsa asla tüketilmemelidir.
Haşlanmış yumurtaların dondurulması önerilmez, yumurtaların yalnızca sarıları donabilir. Haşlanmış yumurta/yumurta sarılarını , Koroplast Kilitli Poşet'e yerleştirip havasını aldıktan sonra derin dondurucuda 10 ile 12 ay saklayabilirsiniz.
Haşlanmış yumurtayı içi buz dolu suya koyarak soğutun. Bu kabı mutfağın en soğuk yerine veya buzdolabına yerleştirin. Yumurtanın durduğu suyu 2 günde bir değiştirin. Haşlanmış yumurtayı bu şekilde 4-5 gün saklayabilirsiniz.
Yumurtalar oda sıcaklığında 2-3 hafta boyunca bozulmadan kalabilir.
Kayısı Kıvamı – 4.5 Dakika
Kayısı kıvamında haşlanan yumurta adeta bir sanat eseridir. Su kaynadıktan sonra 4.5 dakika tutun. Bu süre bazen 5 dakika da olabilir. Sudan çıkardığınız yumurtayı soğuk sudan geçirip soyduğunuzda beyazının kıvamlı pişmiş olduğunu görebilirsiniz.
Yumurtalar esansiyel amino asitler içeren protein kaynağıdır ve yediğiniz an hızlı bir şekilde tok hissettirir. Gece acıktığınız da en iyi seçim haşlanmış yumurta olacaktır.
Bozuk yumurta zehirler mi? Evet, bozuk yumurta yemek besin zehirlenmesine neden olur. Bozuk yumurta içerisinde bulunan salmonella bakterisi bu zehirlenmeye davetiye çıkaran faktördür. Ortalama 12-72 saat içerisinde karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateşlenme ile gıda zehirlenmesi belirtileri başlar.
Omleti tekrar ısıtmanın en hızlı yöntemi mikrodalgayken haşlanmış yumurtalar ise üzerine kaynar su dökülerek ısıtılır. Sahanda yumurtaları ise üzerine biraz tereyağı veya sıvı yağ ile bir tavada ısıtmak gerekir.
Tavuk pişrildikten sonra sıcak ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Besin zehirlenmesine en çok neden olan yiyeceklerden olan tavuk tekar ısıtılmamalıdır.
1- TAVUK :
Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır. Eğer hazırlandıktan hemen sonra tüketilmezse, tekrar ısıtılabilir ancak sadece düşük ısıda.
Yumurta kasenin dibinde yan yatıyorsa, en taze durumundadır. Eğer yumurta bir ucunda dik duruyorsa ancak dibe değiyorsa, artık zamanı geçmeye başlamıştır ancak yine de güvenle tüketilebilir. Eğer yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa taze değildir. Ama bu bile, yemenin mutlaka kötü veya güvensiz olduğu anlamına gelmez.
Evde, özellikle yaz aylarında buzdolabında saklamak en iyisidir. Ayrıca yumurta akı çok yoğundur ve günler geçtikçe yumurtanın içine az miktarda hava girerek beyazı iter ve yoğunluğunu azaltır. Yumurtaları kartonlarında ve buzdolabının içindeki bir rafta tutmak en iyisidir.
Haşlanmış lakin kabukları soyulmamış veya deforme olmamış yumurta buzdolabında 1 hafta kadar saklanıp kullanılabilir.
Öyle ya da böyle yumurtalar çatladığında israf etmeye hiç gerek yok. Aslında çatlak yumurtayı da haşlayıp tüketebilirsiniz.
Yumurta sıcağa ve güneşe maruz kaldığı zaman kısa zaman içinde bozulabilir. Bu nedenle kısa süre içinde tüketilmesi ya da buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir.
Uzmanlar, bebeklere haşlanmış yumurtanın 6. aydan itibaren verilebileceğini belirtmektedir.
Hiç kırmadan direkt kaynattığımız yumurtalarda bozuk olup olmadığı ancak piştikten sonra anlaşılabilir. Bu durumda yumurtanızın piştikten sonra bozuk olup olmadığını yine kokusu ve rengi ile anlayabilirsiniz. Bozuk yumurta piştiği zaman daha kötü bir koku yayar ve rengi de çok koyu ve hasta bir renk olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri