Epilepsi hastaları alkol, çayı çok sık tüketmemeli, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerin tüketimi sınırlandırmalıdır. Bu içecekler epilepsi nöbetlerini tetikleyebilecek özelliğe sahiptir. Epilepsi için kullanılan bazı ilaçlar, nar ve greyfurt gibi meyvelerle etkileşime girerek etkileri düşmektedir.
COVID-19'a yakalanan erişkin ve çocuk epilepsi hastaları parasetamol (asetaminofen) içeren tablet veya şurupları kullanabilirler.
-Hastalar doktoruna ilaç yazdırmadan önce mutlaka epilepsi hastası olduğunu belirtmelidir. Grip, nezle gibi çok sık karşılaşılan hastalıklarda kullanılan burun akıntısını önleyici ilaçlar, epilepsi nöbetini arttırmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Görsel uyaranlarla tetiklenen nöbetler refleks epilepsinin en s›k tipidir. Seksüel orgazm›n tetikledi¤i epileptik nöbetler ise literatürde çok nadirdir. Burada seksüel orgazm ile geliflen nöbetleri olan iki olgu sunulmufltur.
Yukarda da ifade ettiğim gibi epilepsi ile depresyon büyük sıklıkla bir arada ortaya çıkmaktadır. Epilepsi depresyona, depresyon ise epilepsiye yol açabilmektedir.
Epilepsi hastalarında çoğunlukla D vitamini eksikliği ve kemik erimesi sorunları ile karşılaşılır. Bu nedenle hastalarda D vitamini takviyesine ihtiyaç duyulabilir. Tabii ki en önemli D vitamini kaynağı güneştir. Ayrıca süt, peynir, yumurta ve balık çeşitleri de diğer D vitamini kaynaklarıdır.
İlaçların zamanının kaçırılması, uyku eksikliği, alkol kullanımı, stres, alkol kullanımı, soğuk algınlığı, girip gibi faktörler epilepsi nöbetlerini tetiklemektedir.
Epileptik nöbetlere epilepsi hastalığı olmayan kişilerde de sıklıkla rastlanır. Antidepresan ilaçların kullanımı ve benzodiyazepinlerin kesilmesi gibi birçok etken epilepsiyi başlatabilir.
Epilepsi tedavi edilebilen bir hastalıktır.
O şartlar yerine gelmedikten sonra ilaç kesilirse sık nöbet, üst üste nöbet hatta bilinç açılmadan sürekli büyük nöbet geçirip ölüme varacak kadar nöbet ortaya çıkabilir.
Epilepsi bir psikiyatrik bozukluk olmamakla beraber, epilepsiye bağlı akıl ve bilinç bozuklukları Türk Ceza Yasasında akıl hastalığı kapsamında değerlendirilmektedir.
Hastalığın tedavisi, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaç tedavisidir. Burada en önemli nokta ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş saralıdan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kesilir. Diğer yöntem ise cerrahidir.
Özellikle nörolojik bir hastalık olan epilepsi, öfke ataklarıyla kendini gösterir. Normalde epilepsinin ayırt edici belirtisi bayılma olsa da bazı kişilerde bu hastalığın öfke nöbetleriyle karakterize olduğunu söylemek mümkündür.
kaybına neden olacak ölçüde nöbet geçiren yada hastalığın olumsuz etkilerine maruz kalmış olan epilepsi hastaları etkilenme şiddetlerine göre değişen oranlarda özürlü kabul edilmelidir. bir liste ile belirtilen sağlık kuruluşları özürlülük raporu vermeye yetkilidir.
"SICAK HAVA EPİLEPSİ NÖBETLERİNİ ARTIRABİLİR"
Epilepsi (sara) hastalığı olanların da sıcaktan korunması gerektiğini vurgulayan Ünlü, şöyle konuştu: "Sıcak havalara maruz kalınan dönemlerde tıpkı migren atakları gibi epilepsi nöbetleri de tetiklenebilmektedir.
Örneğin, düzensiz uyku, aşırı stres, alkol veya uyuşturucu kullanımı gibi faktörler epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir.
Bunların yanında enfeksiyonlar, açlık, susuzluk, uykusuzluk, aşırı fiziksel aktivite ve duygusal değişiklikler de nöbetleri tetikleyebilmektedir.
Çay, kahve ve kola gibi içecekler kafein içerdiği için epilepsi krizini tetikleyen içecekler arasındadır. Greyfurt ve nar gibi meyveler ilaçlarla etkileşime girebildiği için nöbetler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Ancak hasta portakal, mandalina ve limonu rahatlıkla tüketebilir.
B12 vitaminin sinir sistemindeki dejenerasyonu azalttığı ve eksikliğinin epileptik nöbetlere neden olduğu gösterilmiştir.
Bu nedenle bu tip tedavi altında olan hastaların kesinlikle oruç tutmamaları gerekir. ? Epilepsi, Alzheimer, Parkinson gibi nörolojik rahatsızlıkları olanların oruç tutmaları uygun değildir.
Bazı epilepsi nöbetleri; uyuşukluk, hantal davranışlar, garip tat ve kokular alma, bozulan zaman ve mekan duygusu, az konuşma ve çok yavaş hareket etme şeklinde ortaya çıkabilir. Çoğu zaman, hastalar meydana gelen nöbetin sadece kısmen farkındadır.
Hastanın hareketlerini durdurmaya ve/veya engellemeye çalışmayın. Hastayı güvenli bir yere yatırın. Yaralayabilecek ucu sivri veya sert eşyalardan (sivri köşeler, vb.) hastayı uzaklaştırarak veya bunları hastanın yanından uzaklaştırarak hastayı koruyun.
Epilepsi hastalarının hayatlarının çok düzenli olması gerekir. Günlük streslerden ve yorgunluktan uzak kalmalılar. Motorlu taşıt kullanmamaları, tehlikeli işlerde çalışmamaları gerekir. Hamilelik ve emzirme dönemleri epilepsi hastalarında önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri