Pistonlu pompa nedir? Silindirik bir odadan sıvı taşımak için piston kullanan pozitif deplasmanlı pompalara pistonlu pompa denir. Pistonlu pompaların tasarımları birden fazla çeşittedir. Çeşit fazla olsa da hepsi kapalı bir silindirde hareket eden en az bir piston kullanırlar.
Pistonlu pompalar: 300-400 Bar basınç aralığında kullanılabilen, yüksek verimli yüksek basınç pompalarıdır. Mobil ve endüstriyel hidolikte bir çok kritik uygulamada pistonlu pompalar terch edilir. Değişken deplasmanlı pistonlu pompalar çok sayıda kontrol tipine sahiptir.
Pistonlu Hidrolik Pompa: Hidrolik pompa tipleri arasında verimin en yüksek olduğu ve en yüksek basınçları üretebilen hidrolik pompa tipidir. Pistonlu hidrolik pompalar, eğik eksenli, sabit eksenli, değişken ve sabit debili olmak üzere pek çok farklı çeşide sahiptirler.
Pistonlu pompa, bir sıvıyı bir yerden başka bir yere iletmek veya basınçlandırmak için pistonun yarattığı kuvvetten yararlanan bir pompa çeşididir. Pistonlu pompaların çalışma prensibi, pompa silindirinde pistonun ileri geri hareketiyle akışkanın emilmesi ve basılması şeklindedir.
İlgili 15 soru bulundu
Pompalar yer değiştirme yöntemlerine göre pozitif deplasmanlı pompalar, impulse pompaları, hız pompaları, yerçekimi pompaları, buhar pompaları ve valfsiz pompalar olarak tiplere ayrılır. Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Eksenel pompa bir tür dinamik pompa tipidir. Bu pompa, çalışma sıvısını eksen / şaft çarkına paralel bir yönde itmeye yarar. Akışkan çıkış yönünün, pervanenin eksenine dik olduğu santrifüj pompadan farklıdır. Bazı eksenel pompa tasarımlarında, pompa çıkışında bir difüzör oluşturan monte edilmiş bıçaklar bulunur.
Hidrolik pompaların arkasında çok çeşitli tasarım ilkeleri ve konfigürasyonları mevcuttur. Her pompa, tüm ihtiyaçları karşılamayabilir ki bunun için 3 farklı pompa tipi mevcuttur; dişli pompalar, paletli pompalar, pistonlu pompalar.
Santrifüj pompalar, karışık akışlı pompalar ve eksenel pompalar olmak üzere üç şekilde sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmayı etkileyen en önemli unsur pompaların özgül hızı ve buna bağlı olarak çark yapısıdır.
pistonlardan oluşan ve yüksek tork gereken yerlerde kullanılır. İş makineleri ve damperli araçlarda çok sık kullanılır. Hidrolik silindirlerde daha yüksek itme kuvveti, basıncın arttırılması veya piston çapının büyütülmesiyle elde edilir.
Pompa, yeterli basıncı ve debiyi sağlamaz ise hidrolik devre ve fonksiyonlarını gerçekleştiremez. Hidrolik devrelerde uygulama koşullarına göre değişik tipte hidrolik pompalar kullanılır. Hidrolik pompa çeşitlerini; dişli, pistonlu ve paletli pompalar olarak sınıflandırabiliriz.
Yağ çubuk ucuna pompalandığında ve kapak ucundan herhangi bir basınç olmaksızın rezervuara geri aktığında, çubuk ucunda sıvı basıncı çekme kuvvetine / (piston alanı - piston çubuğu alanı) eşittir. Hidrolik silindirler, piston çubuğunu uzatarak ve geri çekerek itme ve çekme sağlar.
Hidrolik pompa, mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir devre elemandır. Bir elektrik motoru veya içten yanmalı motordan aldığı dönme hareketi ile artan hacim - azalan hacim prensibine göre depodan akışkanı emer ve sisteme basar.
Sıvı hareketli vidanın veya birbirleriyle temas halinde dönen vidaların helisel kanalları içerisinde, emme kanalından basma kanalına doğru hareket eder. Vidalı pompalar özellikle viskoz ve ağır sıvıların, emilip basıldığı çeşitli sanayi kollarında geniş kullanım alanına sahiptir.
Beton pompaları sabit ve mobil (hareketli) olmak üzere iki çeşittir.
Flatörlü drenaj pompaları su belirli bir seviyeye ulaştığında otomatik olarak devreye girer ve suyu tahliye etmeye başlar. Flatörsüz drenaj pompaları da manuel olarak aktif edilir ya da durdurulur. Drenaj pompaları temiz ya da kirli su tahliyesinin yanı sıra foseptik çukurlarında da kullanılmaktadır.
Kuru Rotorlu İnline Pompa Nedir? Kuru rotor özelliğine sahip İnline pompalar havadan yardım alarak soğutma işlemi yapmaktadır. Islak pompaların basmaya gücü yetmeyen kapasitelere erişmesine kuru rotorlu pompalar yardımcı olur. Klima santralleri ve soğutma tesislerinde sıklıkla bu teknolojiden faydalanılır.
Sirkülasyon Pompasının Kullanım Alanları
Tüm yaşam alanlarında ısıtma, soğutma, iklimlendirme(HVAC) sistemlerinde, hem sıcak hem de soğuk suyun sirkülasyonunu sağlamak amacıyla kullanılabilir. Ürün modelleri, endüstriyel kullanım için de uygundur.
KAPASİTE (Q): Bir pompanın kapasitesi birim zamanda pompalayabileceği sıvı miktarıdır. SI birimde kapasite birimi (M3/Saat) veya (litre/dak) olarak alınır.
Pompalar akışkan ve hava hatlarında basınç ya da vakum üretimi sağlar. Bu pompalar pille çalışan cihazlar ,tıbbi ve labaratuar uygulamaları için uygundur. Çeşitli voltajlarda akış ve debi çeşitleri mevcuttur.
Tüm pompalar için azami hava tahrik basıncı 10 Bar'dır.
Dişli, paletli ve pistonlu motor olmak üzere üç ana gruba ayrılır.
a) Rotatif Pompalar:Dönme hareketinden yararlanarak çalışan pompalardır. Dişli,paletli,vidalı,loblu,peristaltik(Hortum), burgulu(monopomp).. vs pompalar bu gruba girer.
Pompa tipinin seçiminde bilinmesi gereken çalışma şartlarının değişkenleri başlıca şunlardır: Debi (Q) ve çalışma noktasında istenilen basma yüksekliği (H) değerleridir. Pompanın büyüklüğü ve devri, pompa seçim eğrilerinden belirlenir.
Pnömatik motor hareketini tamamladığında otomatik olarak basınçlı havanın yönünü değiştirir ve hazne içerisine dolan akışkan bu defa çekvalf toplarının ters yönde hareketi ile pompa haznesinden basma hattına doğru itilerek akışkan transferi sağlanmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri