Resim sanatının kusursuz betimlemesinden etkilenerek yazılan şiirlere pitoresk şiir denir. Resim ve edebiyatı bir noktada eritme ve yazılanların etkisini arttırmak için resim gibi şiir yazma ve betimleme yapmaya gitmiştir sanatçılar. Bu da pitoresk şiir akımını meydana getirmiştir.
durumu ve gorunusu resmi yapilmaya deger olan goruntuler icin kullanilir. orn :pitoresk bir manzara demek resmi yapilmaya deger guzel bir manzara demek. aksam gunesin batisi gibi.
Bir manzaranın geometrik hatlarla, muntazam bir şekilde çizilmesine pitoresk tekniği denir. Bu teknik Barok döneminde ortaya çıkmıştır. Edebiyatta ise yazarın, nesneleri ve yerleri ayrıntılı bir şekilde tasvir etmesine pitoreskt tekniği olarak adlandırılır.
Pitoresk sözcüğünü kısaca tarif etmek gerekirse; resim konusu olacak nitelikte, resmi yapılmaya değer, resimsi, resmi andıran demektir. Başka bir ifade ile durumu ve görünüşü resmi yapılmaya değer olan görüntüler için kullanılır.
Estetik etkiyi matematiksel düzen bağıntılarıyla değil de, doğadaki gibi bir rastlantısallıkla elde etmeye çalışan her tür sanatsal tutumu niteler.
İlgili 25 soru bulundu
Fakat bu tip şiirin nazariyesini yapan, onun esaslarını garplı örnekler- den alan, Fikret'i ve diğer Servet-i Fünun şairlerini bu istikamete doğru sürükleyen, Cenap Şehabeddin'dir.
TDK sözlük anlamı merak edilen pitoresk, TDK'da görünüm anlamına sahip bir kelimedir.
Esasen şehir manzarasının kökenini temsil eden pitoresk, yani tablomsu bir şehircilik tasavvuru günümüzde kentsel tasarım bağlamında yeniden yükselen bir yaklaşımdır. İyi tasarımın nitelikleri ve kentsel tasarımcının becerilerinin geliştirilmesi ise tasarım okullarındaki kentsel tasarım eğitiminden geçmektedir.
- Pitoresk Mimari: Pitoresk mimari resmi yapılmaya değer bir mimari anlamında kullanılır. - Pitoresk Roman: Pitoresk roman resmi yapılmaya layık olacak derecede güzel bir roman manasında kullanılır.
pitoresk - Nişanyan Sözlük. Fransızca pittoresque “ressamca, resmedilmeye değer” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca aynı anlama gelen pittoresco sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca pittore “ressam” sözcüğünden türetilmiştir.
İÇ MONOLOG (İÇ KONUŞMA) TEKNİĞİ.
Karakterin duygularını ve düşüncelerini, belirli bir mantık sırasıyla karakterin ağzından, olduğu gibi anlatılmasıdır. Bu teknikte karakterin kendi kendine konuşmalarına yer verilir.
>GÖSTERME (SAHNELEME) TEKNİĞİ: *Olaylar, kişiler, varlıklar okuyucuya doğrudan sunulur. *Anlatıcı, okuyucu ile eser arasına girmez. *Okuyucunun dikkati eser üzerinde yoğunlaşır.
İç monolog, oyun, roman ve öyküde, kahramanların aklından geçen düşünceleri açığa vuran anlatı tekniğidir.
Yatay mimari; enine gelişen az katlı konut projelerini ifade eden bir terimdir. Dikey mimarinin şehirlerin siluetini bozmasıyla gündeme gelen bu kavram, gün geçtikçe daha da yaygın şekilde uygulanmaktadır.
Mimari plan, yapıda katların mekansal ilişkilerini gösteren iki boyutlu çizimlere denir. Yapının yatay düzlem üzerinde izdüşümü yani yatay kesitidir. Kesit, görünüş ve maket ile beraber mimarların mekan organizasyonu için kullandığı araçlardan biridir. Mimarlıkta kat planları haritaya çok benzer.
Yatay mimari, müteahhitlerin veya şahıslar tarafından imarı için girişimde bulunan konutun müstakil ev yapısında olması şeklinde tanımlanabiliyor. 1 ila 2 katlı konutlar oluşturularak, her bir ailenin kendine ait olan konutla yere yakın bir şekilde yaşamlarını sürdürmesi sağlanıyor.
Pikaresk roman, 16. yüzyılda şövalye romanlarına ve kır yaşamını konu alan romanlara tepki olarak ortaya çıkan; toplumun aşağı tabakalarındaki düzenbaz, dalavereci ancak becerikli ve kurnaz bir kahramanın maceralarını işleyen roman türü.
Arapça nẓr kökünden gelen yazılı örneği bulunmayan *manẓara(t) مَنْظَرة sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça manẓar مَنْظَر “bakanak, seyir yeri” sözcüğünün mafˁala(t) vezninde ism-i zaman ve mekânıdır. Bu sözcük Arapça naẓara نَظَرَ “baktı” fiilinden türetilmiştir.
Manzara, yaban hayatı, doğasında olan hayvanlar ya da bitkiler gibi doğanın obje olarak kullanıldığı fotoğraf çekimleri, doğa fotoğrafçılığı nedir sorusunun en genel yanıtıdır. Çok uzun yıllardır en popüler fotoğrafçılık alanlarından biri olduğunu söyleyebiliriz.
Pinhan kelimesi gizli, saklı veya gizlenmiş anlamına gelir. Aynı zamanda hafi, mahfi, mestur ve müstetir olarak da tanımlanabilmektedir.
İbadet etmeye mahsus yapı, tapınak.
Parodi kavramını “ciddi sayılan bir eserin bir bölümü veya bütününü alaya alarak, biçimini bozmadan ona bambaşka bir özellik vererek biçimle öz arasındaki bu ayrılıktan gülünç etki yaratan bir oyun türü” olarak tanımlamak mümkün.
Mensur şiir, şiire has duyarlılığın imgeler ve çağrışımlar yoluyla düzyazı formunda ifadesidir. Kısa hikâye ile şiir arasında ara bir tür olma özelliğine sahiptir. Birkaç paragraflık veya bir iki sayfalık kısa metinler hâlinde belirir.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Tablo altına şiir yazmak, tabloya göre şiir yazmak, tabloda yer alan canlı ve cansız tüm varlıkların hissettirdiklerini mısraa dönüştürmek, devrin 'modası' olmak bakımından bir adımdır. Adımın diğer ayağı ise, ruh hâli ve hislerin, çizgi ve renklerle canlandırılmasını sağlama arzusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri