Kolayca bir hizmet uğruna yönlendirilebilen kimseler, piyon olarak adlandırılıyor. Aynı zamanda piyon kelimesi satranç oyununda bulunan taşlardan birini ifade ediyor. En küçük taşlar piyon olarak adlandırılıyor.
Satrançta piyon şahı yiyebilir.
Bunu yapmak için de her unsur kullanılabilir.
piyon, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, p harfi ile başlar, n harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'p', 'i', 'y', 'o', 'n', şeklindedir. piyon kelimesinin tersten yazılışı noyip diziliminde gösterilir.
İlk karesinde bir Piyon isteğe bağlı olarak, İLERİ DOĞRU ya BİR KARE ya da İKİ KARE gidebilir. Bu durumda Piyonlar sıkışmışlardır. Hiçbiri ilerleyemez. Diğer taşlardan farklı olarak Piyonlar HAREKET ETTİKLERİ GİBİ TAŞ ALMAZLAR İLERİ DOĞRU ÇAPRAZ olarak taş alırlar.
Satranç oyununda piyonlar her zaman düz hareket ettirilir. Piyonlar önlerindeki taşları sadece düz hareket ederek yiyebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Piyon düz ve ileri doğru hareket etse de karşı oyuncunun taşlarını çapraz olarak yer (oyundan çıkarır). Piyon doğrudan önünde olan bir taşı alıp yoluna devam edemez. Bu nedenle piyonların önleri başka taşlar tarafından kesilebilir.
Geçiş özelliği ile bir piyon başka hiçbir ağır taşı (şah, vezir, kale, fil veya at) alamaz.
Diğer taşlardan farklı olarak Piyonlar HAREKET ETTİKLERİ GİBİ TAŞ ALMAZLAR İLERİ DOĞRU ÇAPRAZ olarak taş alırlar. Bu durumda Beyaz Piyonun 3 olası hamlesi vardır. İleri doğru bir hamle gidebilir veya iki Siyah Piyondan birini alabilir. Piyonun çok işe yaramadığını düşünebilirsiniz.
Piyon çapraz olarak düşman taşını alır. Böylece normal hareketiyle bir taşı alırken yaptığı harekete farklı olan satranç tek taştır. Piyon, hareket ettiği zaman ancak ilerleyebilir.
16 kere hamle yaparsa tek şahı kalan oyuncu, berabere biter. Kural şudur: 50 hamle boyunca oyunda taş alınmaz veya er sürülmezse oyun berabere olur. Dolayısıyla rakibin tek şahı kalmış olsa bile bir er sürüldüğünde baştan elliye kadar saymak zorunludur. 16 hamle diye bir kural kesinlikle yoktur.
Piyon tahtanın karşı tarafına geçtiğinde terfi alır. Buna piyon terfisi denir. Yani piyon bırakılarak yerine başka güçlü bir taş alınabilir. Genelde piyon değişimi vezir ile yapılır.
Kolayca bir hizmet uğruna yönlendirilebilen kimseler, piyon olarak adlandırılıyor. Aynı zamanda piyon kelimesi satranç oyununda bulunan taşlardan birini ifade ediyor.
Bu taş genellikle en güçlü taş olan vezir olur. Piyon her oyuncu için sekiz tanedir. Beyaz oyuncunun piyonları başlangıçta a2, b2, c2, d2, e2, f2, g2 ve h2 karelerinde, siyah oyuncunun piyonları a7, b7, c7, d7, e7, f7, g7 ve h7 karelerinde yer alır.
Piyon, dizildiği ilk noktadan hareketini tek ya da 2 kare şeklinde yapar. Sonraki her hareketi ise tek kare şeklindedir. Yani piyon sadece ileri doğru tek kare ilerleyebilir. Fakat piyonun bir kare çaprazında rakibin taşı varsa piyon tek kare çapraz giderek bu taşı alabilir.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Beyaz piyon, tüm tahtayı geçmeyi başararak, rakibin son yatayına sağ salim ulaştığı takdirde, istenilen bir taşa dönüşebilir. Beyaz piyon, oyuncunun isteğine göre at, fil, kale ya da vezir olabilmektedir. Bu işleme, terfi adı verilir.
Şah, satranç tahtasında kendi rengi dışındaki diğer renkteki karede, yani esas kurallara göre e1 ve e8 noktalarında oyuna başlar.
Geçerken almak (Fransızca "En passant"), bir piyon, tehdit edilen bir karenin üzerinden, ilk diziliş durumundan 2 kare ilerleyerek geçen rakip piyonu sanki tek kare ilerlemiş gibi alabilir.
Geçer Piyon: İlerleyişi rakip Piyon'larla engellenemeyen Piyon.
At iki kare düz ve sağa ya da sola bir kare daha giderek hamlesini tamamlanmaktadır. İleri şekilde oynadığında ileri iki kare ve yan oynanır. Geri şekilde oynadığında ise geri iki kare ve yan olmak üzere hamlesini tamamlamaktadır.
=> Hayır her taş geri Yiyemez az önce açıkladığım gibi piyonlar geri gidemedikleri için geri de yiyemezler. => Fil, vezir , şah , kale, At bunlar geri yiyebilen taşlardır.
Diğer taşlardan farklı olarak At ismine de uygun olarak diğer taşların üzerinden atlayabilir.
↛ Hayır piyon ilk hamlede herhangi bir taş yiyemez çünkü piyonlar sadece çaprazında bulunan taşları yiyebilir ve taşların piyonun çaparazına gelebilmesi için oyunun biraz ilerlemesi gerekir yani piyon ilk hamlede taş yiyemez. Satranç oyununda her iki oyuncuda da siyah ve beyaz olmak üzere toplam 16 taş bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri