Asidik iyonlaşma sabiti (pKa), maddelerin farklı pH değerlerindeki iyonlaşma derecesinin bir ölçüsüdür. İlaç etken maddeleri için bu pKa değerleri ile maddenin farklı ortamlardaki çözünürlükleri arasında bir ilişki vardır.
pKa değeri ilaçlar için sabit değerdir ve ilacın absorbsiyona uygun olduğu pH değerine yakın pH'ı gösterir. İyon tuzağından en fazla faydalanılan durum ilaç zehirlenmeleridir. Örneğin asit bir madde ile zehirlenmede idrar alkali yapılır. Böylelikle tübüler sistemde asit maddenin iyonizasyonu artırılmış olur.
pKa değeri küçük olan asidik madde güçlü asit, büyük olan ise zayıf asit; pKa değeri büyük olan bazik madde güçlü baz, küçük olan ise zayıf baz olarak nitelendirilir.
Presistemik eliminasyon: Gastrointestinal sistemden emilen ilaçlar öncelikle karaciğere gelirler. Karaciğer, ilk geçiş sırasında bazı ilaçları büyük oranda parçalar ve sistemik dolaşıma çok düşük miktarlarda geçmesine neden olur. Yani ilacın biyoyararlanımı belirgin olarak azalır. Bu olay presistemik eleminasyondur.
İlaç bağımlı parametrelerden olan denge dissosiyasyon sabiti (Ka), sadece moleküler kuvvetler tarafından kontrol edilen ve bir agonistin, ilaç reseptör proteininin tersiyer yapıları ve diğer bilinen komponentlerine bağlanma ve ayrılma hızını ifade eden bir kimyasal terimdir.
İlgili 20 soru bulundu
Dissosiasyon çözülme anlamına gelmektedir. Dissosiyatif bozukluklarda tıbbi bir rahatsızlık bulunmadığı halde kişinin bellek, kimlik, bilinç ya algı bütünlüğünde bozulmalar görülmektedir. Dissosiyatif bozukluklar bir anda ya da aşamalı bir şekilde, geçici ya da kronik olabilmektedir.
Disosiasyon, bölünme, kopma, çözülme olarak açıklanmaktadır. Zihindeki bir anının, duygunun, düşüncenin, bilginin bağı diğer anı, duygu, düşünce, bilgiden ayrılmakta, kopmaktadır. Kişi, bazen bu anıya erişebilmektedir bazen erişememektedir. Disosiasyon durumunda bellek, bilinç işlevlerinde bir bozulma görülmektedir.
Eğri altı alanı (AUC) ilacın sistemik dolaşıma geçen miktarını verir. AUC ve Cmaks biyoyararlanımın derecesi ile ilişkilidir. tmaks biyoyararlanımın hızı ile ilişkilidir.
İlk geçiş etkisi (ya da ilk geçiş metabolizması) ilaç metabolizmasındaki bir olaydır. Hepatik portal damar sistemini gösteren bir ilüstrasyon. Bir ilaç yutulduğunda, sindirim sistemi tarafından emilir ve dolaşım sisteminden ve dolayısıyla karaciğerlerden geçer. Karaciğer birçok ilacın metabolizmasından sorumludur.
Redistribüsyon; bir etkinin sonlandırılması mekanizmasıdır. Metabolizma ya da atılımla hiçbir ilişkisi yoktur. Redistribüsyona; intravenöz veya inhalasyon yoluyla kullanılan lipofilik ilaçlar uğrar.
Örneğin, PKA (protein kinaz A, cAMP-bağımlı protein kınaz, cAMP-dependent protein kinase olarak da bilinir) normalde iki katalitik, iki de düzenleyici birimden oluşan bir enzimdir, düzenleyici birimler katalitik birimlerin katalitik merkezlerini örterek bu enzimin etkisiz olmasına neden olurlar.
Piruvat kinaz (PK) şekerden enerji üretimi için kullanılan bir enzimdir. Kanser gelişimi esnasında bu enzimin özel bir tipi olan tümör M2-PK rol oynar.
ilacın asidik mi bazik mi olduğu hakkında bilgi veren bir parametredir. eğer bir ilacın pka değeri 7den büyükse o ilaç bazik bir ilaçtır. eğer bir ilacın pka değeri 7'den küçükse o ilaç asidik ilaçtır. aynı zamanda bir ilacın iyonize olması hidrofilikleşmesi anlamına gelir.
İlacın ve veya metabolitinin idrar, safra, solunum havası gibi yollar aracılığıyla vücuttan atılmasıdır.
Maddenin içindeki asit nitelikli hidrojen iyonlarının yoğunluğuna göre ölçüm yapılır. pH cetveli 0-14 arasıdır. 0 aşırı asit, 14 de aşırı alkali demektir. 7 pH derecesi ise ne asit ne alkali yani maddenin nötr olduğunu gösterir.
pH bir çözeltinin asitlik veya alkalinlik derecesini tarif eden ölçü birimidir. 0'dan 14'e kadar olan bir skalada ölçülür. pH teriminde p; eksi logaritmanın matematiksel sembolünden, ve H ise Hidrojenin kimyasal formülünden türetilmişlerdir.
İlaçların yanlışlıkla intraarteriyel uygulanması istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Anestezide sık uygulanan intravenöz anestezik ajanlardan biri olan tiyopentalin intraarteryel enjeksiyonu ile arteryel spazm, intimal hasar, ödem, trombozis ve gangren gelişir (4,5).
Karaciğerin temel hücreleri hepatositlerdir. Karaciğer yağlanmasında hepatosit adı verilen hücrelerde yağ, damlacıklar halinde birikir. Tıp terminolojisinde hepatik steatoz olarak adlandırılan karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde depolanan ya da biriken yağın normalden fazla olması durumudur.
İlacın yutulduktan sonra parçalanıp çözünmesi, emilmesi ve vücuda dağılması vakit aldığından ilacın kan düzeyi yavaş yavaş yükselir ve yavaş yavaş düşer. Emilen ilaç önce karaciğere gider. Karaciğerde ilacın bir kısmı metabolize edilebilir ve/vaya safraya atılabilir. Buna ilk geçiş etkisi denir.
AUC için ideal değer 1'dir.
Eğri altı alanı (AUC) ilacın sistemik dolaşıma geçen miktarını verir.
AUC arttıkça, model 0'ları 0 ve 1'leri 1 olarak tahmin etmede daha iyidir. Örneğin hasta olan ve olmayan kullanıcıların olduğu bir veri setinde AUC ne kadar yüksekse, model hastalığı olan ve olmayan hastaları ayırt etmekte daha iyi performans gösterir.
Disosiyatif kimlik bozukluğu (DKB), kişinin kendi kimliğinin dışında “alter” denilen farklı kişiliklerinin de var olmasıyla karakterize bir bozukluktur. Çoklu kişilik bozukluğu olarak da adlandırılır. Kişinin esas kimliği bölünüp birden çok kişilik ortaya çıkar.
Dissosiyatif kimlik bozukluğu olan kişi sanki içinde kendisinden başka bir kişi ya da kişiler olduğunu hisseder. Hastanın içinde hissettiği bu farklı kişiliklere “alter” adı verilir.
Hayat akışını değiştiren ve etki yoğunluğu yüksek bir olay dışında biyolojik genetik yüklülük, dissosiyatif kimlik bozukluğu oluşumunu nadiren tetikleyebilmektedir. Dissosiyatif kimlik bozukluğu temelde “çocukluk çağı psikolojik travmaları” ve “ihmaller” sonucunda oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri