Adaçayı bazı ilaçlar ile birlikte tüketildiğinde ilaçların etkisini değiştirebilmektedir.
Eğer bir hasta tansiyon ilacı kullanıyorsa, kekik çayıyla birlikte içtiğinde tansiyonu daha fazla düşecektir. Adaçayı içenler de eğer sakinleştirici ilaç kullanıyorsa, bu ilaçların etkisinin artmasına neden olacaktır. Özellikle hamilelerde tavsiye etmiyoruz çünkü düşüklere neden olabilir.
Bu hastalıklarda bitki çaylarının faydasını yadsıyamayız. Ancak ilaçla kullanımları, ilaçların yan etkilerinin artmasına neden olabilir. Eğer ilaç kullanan bir kişiysek, kalp hastalığımız varsa, kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsak, bitki çaylarını içerken dikkatli olmak gerekir” ifadelerini kullandı.
Dolayısıyla antibiyotiğin etkili olmasını sağlayabiliyor. Bu nedenle yeşil çay, kekik çayı, adaçayı, ıhlamur gibi bitkilerin çayını hazırlayarak; soğuk algınlığına yakalanmadan önce vücudumuzu korumak amacıyla, hasta olduktan sonra ise tedavinin etkisini artırmak amacıyla mutlaka için.
Antibiyotik kullanırken şekersiz yeşil çay için
Erdem Yeşilada, "Antibiyotik kullanırken şekersiz yeşilçay içilmesini öneriyorum. Çünkü mikroorganizmalar, antibiyotik içeri girmesin diye koruma kalkanı oluşturuyor.
İlgili 43 soru bulundu
-Adaçayı antidiyabetik ilaçlar ile etkileşime girerek kan şekerinin normal sınırların altına düşmesine neden olabilmektedir. Bunun yanında epilepsi tedavisinde kullanılan antikonvülsan ilaçların ve bazı antidepresanların etkisini değiştirebilir.
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemeli. Yine birtakım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
Adaçayı tüketmeden önce mutlaka bir bitki uzmanına danışılmalıdır. Yukarıda değindiğimiz gibi hamile olanlar, hamilelik şüphesi bulunanlar veya hamilelik dönemi sonrasındaki olanlar adaçayını kesinlikle kullanmamalıdır. Küçük bebeklerde ve çocuklarda kullanımı rahatsızlıklara yol açacağından tüketilmesi önerilmez.
Ada çayı (Latince ismi Salvia officinalis L.), üst solunum yolu enfeksiyonlarında son derece etkili bir bitkidir. Tedavi edici olarak yaprakları kullanılır. Antimikrobiyal (Mikrop öldürücü) ve Antienflamatuar (İltihap giderici) etkisi vardır.
İLTİHAP GİDERİCİ, ANTİMİKROBİYAL VE ANTİOKSİDAN
Değişik ülkelerde yapılan çok sayıda araştırma sonucu, iltihap giderici, antimikrobiyal, antioksidan etkilerinin olduğu bulundu. Antimikrobiyal etkisinin bulunmasından dolayı, soğuk algınlığı, nezle vb. üst solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılması tavsiye edilmekte.
İlaçların etkisini azaltan en önemli madde ise kafein. Yani çay ve kahve, bütün ilaçların etkisini azaltıyor. Söylenilenin aksine, ilacı sütle almak da doğru değil. Çünkü süt, özellikle kalsiyum ilaçlarını olumsuz yönde etkiliyor ve tesirini azaltıyor.
Bitkileri tek tek ya da birbirlerinin etkilerini destekler şekilde karıştırarak sağlık savaşçısı çaylar hazırlanabilir. Her gün 2-3 fincan ıhlamur, zencefil, adaçayı, kuşburnu ya da ekinezya çayı içmek gün içerisinde maruz kalınan bakterilere karşı bağışıklığın güçlendirilmesinde etkili olacaktır” ifadelerini kullandı.
Yapısında doğal olarak kafein içermediği için günün her saatinde içebileceğiniz ada çayını ister sıcak ister soğuk çay olarak hazırlayabilirsiniz.
Ada çayı binlerce yıldır geleneksel tıpta kullanılan ağrı kesici, ishal giderici bir bitkidir. Aşırı terleme ve ruhsal sorunların tedavisinde sıkça kullanılır.
Yoğun tüketimi karaciğerin işlevini olumsuz etkiler. Bazı türleri thujone maddesi içermektedir. Bu madde bedene uzun süreli girerse karaciğeri ve sinir sistemini bozabilir. Yoğun miktarda ada çayı tüketmek kadın ve erkeklik hormonlarının dengesini bozmaktadır.
Ada çayının içeriğinde bulunan C vitamini, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Balgam söktürücü özelliği sayesinde öksürük tedavisinde destekleyici rol oynar. Ada çayının mide ve bağırsak problemlerini rahatlatıcı özelliği vardır. Ada çayının idrar söktürücü özelliği vardır.
Soğuk algınlığı ve sindirim sistemi sorunları görüldüğü zaman, hazımsızlık ve uyku problemlerinin olduğu zamanlarda da tüketilebilir. Sabah kahvaltı sonrası, ara öğünlerde ve uyku problemleri için yatmadan önce içilebilir. Adaçayı Neden Gece İçilmez?
Adaçayının yapraklarında bulunan uçucu bileşenler; ağız ve boğaza yerleşen enfeksiyon ve iltihapları gidermeye yardımcı oluyor.
4) Adaçayı
Rahim kaslarını uyaran adet söktürücü adaçayı; bu günlerinizde bitki çayı listenizde yer alabilir.
Her ilacın yan etkileri olduğu gibi bazı ilaçların yemek borusunda kostik yaralar yapabilme riski vardır. Bu nedenle, yemek borusu hasarı ve ülserlerinden kaçınabilmek için özellikle yaşlı ve yatalak hastalar başta olmak üzere yukarıda sözü edilen ilaçların az su ile ve yatmadan önce alınmamasına dikkat edilmelidir."
Bir çok antibiyotik aç karna alındığında midede rahatsızlık hissi oluşumuna neden olur. Bazı kemik erimesi ilaçları (ör: alendronik asit) oturur pozisyonda yemekle birlikte ve kalsiyumdan fakir gıdalar ile alınmalıdır. Yoksa özofajit denilen yemek borusu iltihabına sebebiyet verebilir.
Antibiyotik ne zaman etki eder sorusunun cevabı kullandıktan sonraki birkaç saattir. Belirtilerin kaybolması ise genellikle iki ila üç gün sonra başlar. Birkaç günlük tedaviden sonra rahatlama sağlansa da enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırmak için antibiyotik rejiminin tamamını bitirmek gerekir.
Adaçayı (Latince ismi Salvia officinalis L.), üst solunum yolu enfeksiyonlarında son derece etkili bir bitkidir. Tedavi edici olarak yaprakları kullanılır. Antimikrobiyal (Mikrop öldürücü) ve Antienflamatuar (İltihap giderici) etkisi vardır. Bu etkisini, içerdiği Sineol, Thujone ve Borneol maddelerine borçludur.
-Ada çayı içeriği bakımından zengin bitkilerdendir. İçeriğinde bulunan sineol isimli maddenin balgam söktürücü ve öksürük önleyici etkisi vardır. Aynı zamanda, boğazdaki iltihabın azalmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri