Jelatin dediğimiz katkı maddesi domuz ve sığırdan elde edilmektedir. Sığırdan elde edilen jelatin helal olduğu için, mamüllere katılmasının bir mahzuru yoktur. Domuz, dinen necis olduğu için, ondan elde edilen jelatinin mamüllere konması halinde o mamülün kullanılması caiz olmaz.
Sirkeleştirilmeksizin, ne gaye ile olursa olsun yararlanılması haramdır, satışı caiz değildir. Dezenfekte ve saç bakımı gibi Şeylerde kullanılamaz.
Buna göre, kollajenin kaynağı olan hayvan helal değilse, ondan üretilen jelatin de helal olmamaktadır. Menşeinin helalliği bilinmeyen jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir.
Et suyu tabletler, hazır köfte harçları, hamburger, hazır çorbalar, kuruyemiş, sakız, cipsler, dondurmalar, renkli yoğurtlar, salata sosu, cips, çiğköfte ve benzeri birçok üründe bulunan “Çin tuzunda”DOMUZ var.
Elif Z. Sevgili Elif Zebitay, Hayır; Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir ham madde kullanılmamaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
HARIBO Türkiye'de üretim, helal standartlarına uygun yapılmaktadır.
Ürünlerimiz domuz yağı ve domuzdan elde edilmiş hiçbir ürünü, ham maddeyi içermez.
Merhaba, Nutella'da domuz yağı ve katkıları bulunmamaktadır, bu bilgi ürünümüz etiketi üzerinde de yer almaktadır. Türk gıda kodeksine göre kakaolu mamüllerde kullanılabilecek yağlar yalnızca bitkisel kökenli yağlardır.
"çeşitli sosyal medya ve basın organlarında yer alan 'köfteci yusuf bu defa da özür diledi', 'domuz eti ve at eti yediriyorlar, köfteci yusuf'ta skandal' başlıklı haberler doğru değildir. ilgili haber ve paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır.
Eğer jelatin içeren gıda maddesinin jelatini, inek, sığır ve koyun gibi şer'an tüketilmesi caiz olan hayvanlardan üretilmiş ise, bu gibi jelatini ihtiva eden gıda maddelerini tüketmek şer'an caizdir; ”helal damgasını“ taşıyan bazı şekerlemeler gibi. Nitekim üretildikleri ana madde de zaten şer'an caizdir.
Şayet sığırdan elde edilen jelatin kullanılıyorsa kullanmakta her hangi bir sakınca yoktur. Domuzdan elde edilen jelatin kullanılmışsa bu yiyecek ve içeceklerin kullanılması caiz olmaz. Jelatin maddesi, yenmesi helal olan hayvanlardan alındığında tabii ki, kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Dr. Oetker ürünlerinde sığır ve bitkisel olmak üzere iki çeşit jelatin kulanılmaktadır. Sığır jelatinin tedarikçisinden edinilmiş helal sertifikası mevcuttur.
Sıvı olan içeceklerin kıvamlı ve koyu olmasının nedeni kullanılan sığır jelatini maddesidir. Bu ürünlerin köpürmesi ve kristalleşmesi bu şekilde engellenmektedir. İlaç sektöründeki kullanımı ise kapsül ilaçların kaplanması şeklindedir. Kapsül olan ilaçların dışı sığır jelatiniyle kaplanır ve kullanıcıya sunulur.
Örnek olarak Jelatin(E441) domuz yada sığır veya diğer hayvanların kemik ve deri artıklarından, Karmin(E120) kırmızı bitten, Şellak (E904) yine bir bit türünden, Kasitin (E920) insan at veya domuz kılından, Rennin sığır ve davar midesinden, Pepsin domuz midesinden elde edilmektedir.
Adeka İlaç, Ferrosanol Duodenal ve Gyno Ferrosanolde kullanılan kapsüllerin helal sertifikalarını aldı.
Solgar'ın trigliserit yani sentetik olmayan Omega-3 ürünleri de bulunmaktadır. Ürünün orijina letiketinde kullanılan Jelatinin kaynağı da – Sığır veya domuz vb. – belirtilmezken, Türkiye'de eklenen sticker etiket içeriğinde Sığır Jelatin ifadesi yer alıyor.
Fabrikası Çayırova'dan bulunan Gurme Gıda'nın, “Gurme” markalı sucuk ve macar salamda domuz eti tespit edildi.
İnsan sağlığı tehdit edildiğinden ötürü tüketimi haramdır. Domuz, büyüdüğü ortamdaki her türlü şeyi yediğinden dolayı kendini temiz otlarla beslemez. Etinin yapısını zehirli ve zararlı besinlerle bozar. Haliyle domuz etini tüketenlerin de vücuduna sağlıklı bulunmayan bir et girer.
Gurme isimli markanın Macar Salam Hamur Harcı'ndan ve Kangal fermente sucuktan domuz eti çıktı, aynı zamanda Carrefour marka Naturel Sızma Zeytinyağı'nda uygunsuzluk belirlendi. Bursa'da çok sayıda markanın değişik ürünlerde taklit, tağşiş (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma) yaptığı tespit edildi.
Ürün üzerinde “Ürünümüz domuz veya domuz katkıları içermez” ifadeleri yer alıyor. Ürün içeriğine baktığımızda %50 oranında sütlü çikolata ve %50 oranında sütlü dolgu içerdiğini anlıyoruz. İlk olarak sütlü çikolata içeriğine baktığımızdaysa ilk 3 sırada; Şeker, Kakao yağı ve Yağsız süt tozu olduğunu görüyoruz.
Ülker firmasının başı sosyal medyada yayınlanan "Domuz yağı" belgesi ile dertte. Sosyal medyada İstanbul 8. Noterliği imzalı tasdik belgesinde Ülker firmasına ait HL-Mercimek çorbasının içindekiler kısmında "Domuz yağı ve ya türevlerini içerir" ibaresi olay oldu.
Nutella, İtalyan Ferrero'nun, Kinder, 1967 yılında Ferrero'ya geçse de “ilk harflerin siyah olmasına sebep” dönemde Alman markasıdır. Biz, tam da bu noktada bir kere daha paranın, milliyeti, dini, imanı, kokusu olmadığı hususuna vurgu yaparak devam edelim.
Mağaza stoklarıyla sınırlıdır.
Domuz yağı yok sebebi kullanılan malzemelerin farkliligidir. Türkiye'deki nutellaya süt ve fındık veren firma Almanyadakiyle bir değil. Bütün ürünlerde bu farklılığı azda olsa anlayabilirsiniz.
Tüm SUBWAY® menü ürünleri helal sertifikasına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri