Plakasız bir araçla trafiğe çıkmak 2 bin 312 TL para cezasının yanı sıra sürücünün sürücü belgesine de 10 ceza puanı uygulanır. Aynı zamanda plakasız aracın trafiğe çıkmasına müsaade edilmez. Plakasız araç trafikten men edilerek çekici ile en yakın emniyet otoparkına çekilir.
Aracı plakasız kullanma: 5.154 TL. Çıkma ya da siren kullanmama cezası: 4.064 TL. Drift atma cezası: 20.342 TL. Engelli için ayrılan yere park etme cezası: 873 TL.
Araca G Plaka adı verilen geçici plakalar veriliyor. Böylece bu plakalar sayesinde araç yeni alındığından dolayı geçici bir plaka takıldığı ekiplerce anlaşılmış oluyor Bu sebeple araca herhangi bir ceza yazılmıyor. Ancak geçici verilen plakaların kullanım süreleri 3 gün ile sınırlı tutuluyor.
Plakanın altında dalgalı bir şeridin olması gerekmektedir. Belirtilen bu durumdaki plakalar, standart olan trafiğe çıkabilmektedir. Aynı zamanda TUVTÜRK muayenesinden de geçebilmektedir. Muayeneden geçemeyecek olan plakaların üzerinde de herhangi bir folyo, kaplama vb. cisimlerin olmaması gerekmektedir.
Ön cama plaka takma cezası konusunun ciddi olduğunu ifade etmiştik. Bunun dışında plaka üzerinden araçlara bir takım cezalar yazılabilmektedir. Yazılacak olan cezaları şu şekilde açıklayabiliriz: Araçlara eğer plaka takılmamış ise bu durumda sürücülerin 3.060 TL ceza ödemesi gerekmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Plaka üzerinde bulunan harf karakterlerinin yakın alanında, kenarında, üstünde, ortasında vida ve vida deliği olma durumu Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir.
Motosiklet, yarı ve tam römork araçlarda tek plaka kullanımı olsa dahi araç plakasız olarak kabul edilir. Bundan dolayı bu yasa gereğince ceza durumları doğar. Otomobil ve diğer araçlarda ise hem ön hem de arka bölümde bulunması gereken iki plakanın da olmamasıyla plakasız araç kullanma cezası ile karşılaşılır.
Kişi notere gidip plakanın kayıp olduğunu ve Trafik Şube Müdürlüğü'ndeki işlemin tamamlandığını beyan eder. Ardından plaka basım kağıdı alınır. Noter onaylı plaka basım kağıdıyla birlikte en yakın Şoförler Odası'na gidilir ve yeni plaka çıkarttırılır.
Şoförler Odası'na ödenmesi gereken plaka değiştirme ücreti 2022 yılı için 565 TL olarak belirlenmiştir.
Bu işlem için ilk önce Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesinden randevu alınmalıdır. Daha sonra nüfus cüzdanı fotokopisi, araç ruhsatı ve fotokopisi ile eski plakalar hazırlanarak randevuya gidilir. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından Şoförler Odasına bağlı plaka basım merkezinden yeni plakalarını yaptırılabilir.
Son zamanlarda yaygınlaşan plaka çalma olayının nitelikli hırsızlık olarak değerlendirildiğini söyleyen Altan, “Eğer hırsızlar bu plakayı alıp başka bir araca takarsa, resmî belge olarak kabul edilen araç plakasını sahte olarak kullandıkları için 'resmî belgede sahtecilik' suçundan da cezalandırılırlar” ifadelerini ...
Yayınlanan kusur tablosuna göre yeni plakaların genişliğinin 11 santimetre, uzunluğunun ise 52 santimetreye sabitlenmesi zorunlu. Bu boyutlardan daha büyük ya da daha küçük plakalar, TÜVTÜRK araç muayenesinden geçemeyecek. Ayrıca plakalardaki harf ve rakamların bold ya da italik olması da yasak.
Burada iki tür ceza var: ilki plakanın olması gereken yerden farklı bir yere takılmış olması( cama koymak gibi). Bu cezanın bedeli 109tldir. İkinci ise plakanın standart dışı olmasına kesilen(app plaka gibi) ceza. Bu cezanın bedeli ise 488tldir.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası ise 4.064 TL'dir.
Trafik cezaları, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca açıklandı. Yeniden Değerleme Oranı'nın yüzde 112,9 olarak belirlenmesiyle birlikte 2023 yılında trafik cezaları da belli oldu. En yüksek ceza 20 bin 977 lira ile uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisinde araç kullanmaya kesilecek.
Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL'dir. (2023 fiyatlarıdır).
Özel plaka almak isteyenler için 2023 yılında güncellenen fiyatlar belli oldu. 3 harfli özel plakaların fiyat aralığı 25.000 TL ile 150.000 TL olarak açıklandı. Bu fiyatlar plakanın talebine, iline ve harflerine göre farklılık gösterebiliyor.
Plaka Değiştirme/Yenileme Ücreti 2023
Bunun yanı sıra plaka yenileme işlemi için tek plakanın basım ücreti olarak 80 TL, çift plaka için ise 160 TL ücret alınmaktadır. Plaka değişikliği ücretinin Şoförler Odası'na ödenmesi gerekmektedir.
Araç ruhsatı, ruhsat sahibinin kimliği ve aracın ön-arka plakaları ile notere gidilerek plaka yenileme talebi açılmalıdır.
App plaka cezası 2023 yılı için 750 TL olarak belirlenmiştir. Ceza ile birlikte durum düzeltilene kadar araç trafikten de men edilir. 7 günlük bir süre verilir. Buna rağmen plaka düzeltilmezse bu rakam 1536 TL'ye kadar çıkar.
Güncel olarak fiyatlar 714 TL noter ve 135 TL plaka basım ücreti var. Sigorta kişiye göre değişecektir. Bunlar dışında ödeme yapmanıza gerek yok.
Türk plakalı ve tescil belgeli araçlar 30 gün süreyle kullanılabilmekte olup, 30 gün geçince araç sahibinin taahhüdü ve gümrük makamları tarafından verilen izin belgesine göre geçici plaka ve ruhsat verilmektedir.
Tescili yapılmamış veya tescil ve trafik belgesi işlemleri tamamlanmamış araçlar için dilekçe ile başvurmaları halinde 6-30 güne kadar verilen belge türüdür.
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri