Nüfus cüzdanı, araç ruhsatı ve ruhsat fotokopisi ile eski plakaları yanınıza almanız gerekir. Notere plaka yenilemesi ile ilgili müracaat edersiniz. Eski plakaları teslim ettikten sonra yeni plakanın yazdığı evrak size teslim edilir.
Bu sebeple de ödenen tek ücret şoförler odasına verilen “plaka basım” masrafıydı. Ancak yeni düzenleme ile plaka çıkarma işleminde ilk gidilen trafik şubesi sonrasında notere gidilmesi gerekir. 2023 yılı için plaka yenilemesi, tek plakanın basım ücreti 80 TL'dir. Eğer iki plaka içinse 160 TL'dir.
Sıfır bir araç alıyorsanız işiniz çok kolay. Trafik müşavirleri ya da aracınızı aldığınız bayi sistemden plaka sorgulayarak, hangi trafik şubesinde olduğunu görüyor. Daha sonra araç sahibi olarak sistemden plakayı ayırtıyorsunuz ve şubeye giderek harcını ödedikten sonra plakaya sahip oluyorsunuz.
Noter plaka değişikliği ücreti 2023 yılına göre 932,65 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek basım ücreti ise 80 TL, çifti 160 TL'dir. Bu veriler ışığında plaka değişim ücreti geçen yıla kıyasla %100'e yakın bir oranda zamlanmıştır.
Özel plaka almak için yapılması gerekenler arasında vergi ve bağış ödemek yer alır. Aynı zamanda plakayı almak için notere gidilmesi gerekir. Notere eski plakalarınızı teslim ettikten sonra Şoförler Odası'na başvurmalısınız. Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız.
İlgili 32 soru bulundu
Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
Plaka basım ücreti ise tek plaka için 37,5 Türk lirası, iki plaka için 75 Türk lirasıdır. Plaka yenileme ücreti 2023 yılı için tek plakanın basımı ücreti 80 TL, çift plaka için ise 160 TL ücret alınmaktadır ve plaka değişkliği ücretinin Şoförler Odası'na ödenmesi gerekmektedir.
Belgelerin yetkili memur ve amiri tarafından imzalanmasıyla aracın tescil işlemleri son bulur. NOT: Yeni uygulamayla sıfır kilometre araçların tescili emniyet değil acenteler tarafından bilgisayar ağı ile gerçekleştirilecek. Ruhsat araç sahibine 1 hafta içinde posta ile gönderilecek.
Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
Araç alım satımı sırasında noter görevlisinin “Plaka değiştirilecek mi?” sorusuna “Evet” demeniz gerekir. Satış belgesi düzenlendikten sonra yeni plaka numarası belirlenir. Eski plaka noter tarafından teslim alınır.
Altından yapılsa 2.8 milyara mal olacak plakanın BJK olanına taraftarlar 10 milyar lira ödüyor. Üstelik İstanbul'da BJK serisi yeni plaka çıkarılması da planlanmıyor. Beşiktaş'ın Türkiye 1. Ligi'ndeki şampiyonluğundan sonra, İstanbul'da 34 BJK ile başlayan otomobil plakaları 10 milyar liraya yükseldi.
Ve trafiğe çıkması yasak. Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
Motorunuzu ikinci el alacaksanız satıcıyla birlikte notere giderek satış sözleşmesini düzenlemelisiniz. Bu sözleşmede satıcı ve alıcı bilgileri, motosikletin detayları ve satış bedeli gibi bilgiler yer alır. Sıfır motor alımında noter işlemleri için yine notere giderek motorunuzu üzerinize almanız gerekmektedir.
Plaka değişikliğinin zorunlu bir işlem olmadığını belirtebiliriz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yaşadığınız şehirden taşındığınızda ya da farklı bir yerden araç aldığınızda plakayı değiştirebilirsiniz. Onun dışında bir zorunluluğu bulunmamaktadır.
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Ek motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ayrıntılar belli oldu. Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
Araç satın alırken nakit, çek ya da havale gibi çeşitli yöntemlerden yararlanarak ödeme yapılabilir. Bunlar arasında en çok tercih edilen yöntemler ise çek ve havaledir. Aracın noterden devri sırasında paranın ödenip ödenmediği sorulacağı için ödemenin önceden yapılması gerekir.
İl plaka numaraları 84 taneden oluşur. 83 Kıbrıs olurken, 84 ise ülkenin resmi kodu olan Türkiye'yi temsil eder. İl plaka kodları her araçta bulunan kodlar arasında bulunuyor.
Aracınızın ruhsatını almak için randevu almanıza gerek yoktur. Çoğunlukla herhangi bir sorun yoksa aynı gün noterden ruhsatınızı teslim alabilirsiniz.
Bu işlem için ilk önce Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesinden randevu alınmalıdır. Daha sonra nüfus cüzdanı fotokopisi, araç ruhsatı ve fotokopisi ile eski plakalar hazırlanarak randevuya gidilir. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından Şoförler Odasına bağlı plaka basım merkezinden yeni plakalarını yaptırılabilir.
Ruhsat yenileme ücreti, hangi işlemi ne için yaptırdığınıza göre değişiklik gösterir. 2023 yılı itibariyle sadece ruhsat yenileme ücreti için notere 557 TL ödemeniz gerekir. Egzoz muayenesi ücreti, 180 TL olarak belirlenmiştir. Genel muayene ücreti ise 1130,40 TL'dir.
SMS ile boş plaka sorgulamak için yapılması gereken 5664 servisine “Detay (boşluk) Plaka” yazıp göndermektir. Daha öncesinde sorguladığınız plakaya dair bir kayıt bulunmakta ise telefonunuza plakaya dair tüm bilgiler iletilecektir. Sorgulama yaptığınız plaka kullanılmıyor ve boşta ise herhangi bir mesaj gelmeyecektir.
Bu dağıtımda İstanbul'da trafiğe kayıtlı 99 araca 34 BJK ile başlayan plaka verildi.Bu plakalara sahip olmak isteyen bazı fanatik taraftarlar, o günlerde, araya ''hatırı sayılır dostlar'' koyarak veya emniyet vakıflarına yüksek miktarda bağış yaparak BJK'li plakaların sahibi oldu.Aradan yıllar geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri