HGS Araç ve Plaka Değişikliği Yapılabilir mi? HGS plaka numarası üzerinden oluşturulduğu için HGS devredilen bir uygulama değildir. Araç alım-satımında HGS aboneliğinin iptal ettirilmesi gerekir. HGS araç ve plaka değişikliğinden önce PTT üzerinden veya e-Devlet'ten HGS iptali yapılmalıdır.
Plaka değişince HGS değişir mi? Bir araç sahibi aracını satar yada değiştirse hızlı geçiş sistemi (HGS) kartı için değişikliği bildirmelidir. Plaka değişikliği işlemi sonrası mevcut HGS kartının içindeki tüm bakiye yeni araca verilen HGS kartına aktarılır.
Bir araç sahibi aracını satar ya da değiştirirse mevcut Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) kartı için değişiklikleri bildiren bir işlem yapmalıdır. Yeni plaka bildirme işleminin ardından mevcut HGS kartının içindeki tüm bakiye yeni aracı için kendisine verilen yeni HGS kartına aktarılır.
Araç Satarken HGS Ne Olacak? Aracın satışı sırasında HGS'yi devretmek mümkün değildir. HGS'nin iptal edilmesi gerekir. Aksi durumda aracın yeni sahibinin HGS etiketiyle kaçak geçiş yapması vb. sorunlar yaşandığında HGS sizin üzerinizde kayıtlı olacağından ceza işlemlerine de siz maruz kalırsınız.
ARABAMI SATTIM HGS ÜRÜNÜMÜ NE YAPMALIYIM? HGS Etiket tipi ürünler için HGS Etiketinizi PTT merkez ve işyerlerinden iptal ettirerek yeni bir ürün alabilirsiniz, eski ürün içindeki bakiyeyi gerekli kontroller gerçekleştirildikten 7 gün sonra yeni ürününüze aktarılabilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
HGS araç ve plaka değişikliğinden önce PTT üzerinden veya e-Devlet'ten HGS iptali yapılmalıdır.
HGS etiketi ile ilişkilendirilen plaka numarasında değişiklik yapılabilir. Ancak etiketin, araç camından çıkarıldığında işlevini yitirdiği ve kullanılamaz hâle geldiği unutulmamalıdır.
Araç satışı gibi bir durum söz konusu ise HGS iptali yaptırmanız gerekir. HGS'nin iptal edilmemesi durumunda aracınızın yeni sahibinin HGS etiketiyle kaçak geçiş yapması söz konusu olabilir. HGS sizin adınıza kayıtlı olduğu için de cezai işlemle karşı karşıya kalmış olursunuz.
Araç satılmadan önce ptt şubesine giderek iptal başvurusu yapılmalıdır. Araç plakası ile iptal formu doldurulmalıdır. Bu işlem araç satıldıktan sonra da TC kimlik numarası ve plaka ile yapılmaktadır.
Farklı bir araç tipine veya plakaya ait HGS kullanılmamalıdır.
HGS etiketleri doğru yapıştırılmış araç sahipleri hiçbir sorun yaşamadan köprü ve otoyollardan geçişlerini yapabilirler. HGS etiketi yapıştırılmadıysa da plakaya tanımlı karttan ücret çekimi yapılır. Ancak HGS'de eksik bakiye varsa ya da HGS yoksa ceza işlemi uygulanır.
Aynı TCKN/VKN'ye ait HGS ürünleri arasında bakiye aktarımı yapılabilmektedir. Her iki ürünün de aktif olması gerekmektedir. Mevcut bakiyenin aktarımı 7 gün sonra yapılmaktadır.
HGS etiketinizi, aracınızın ön camına monte etmeniz gerekmektedir. Gişelerden geçişlerde sorun yaşamamanız için HGS etiketinizi aşağıda belirtildiği şekilde, aracınızın ön camına yapıştırmanız önemlidir.
Aracınızı satmadan önce hgs nizi iptal ettirmeniz gerekiyordu. Sonrasında yeni aracınız için yeni bir hgs başvurusunda bulunacaksınız. eskisinin içinde bulunan para 30 gün sonra hesabınıza yatar (banka ise) ya da ptt den iadesini alırsınız.
En yakın Akbank şubesi ve Akbank internet bankacılığı üzerinden HGS etiketi temin edilebiliyor. Online olarak başvuru yaptığınız takdirde etiketiniz şubeye gitmenize gerek kalmadan kurye tarafından evlerinize kadar getiriliyor. Bunun için "Akbank HGS Alma" adresini ziyaret edebilirsiniz.
Arka plakayı da okuyabiliyor sistem (Motosikletleri düşün, ön plaka yok ).
Yeni ürün almak istemiyorsanız iptal ettirdiğiniz ürününüz içindeki bakiyeyi 1 ay sonra PTT merkezlerinden alabilirsiniz. Satılan araç üzerindeki etiket iptal edilerek etiket araç camından çıkartılmalıdır. İptal işlemi için HGS ürün sahibinin PTT merkez ve şubelerine şahsi başvurusu gerekmektedir.
Hem tüzel hem de gerçek kişiler, e-Devlet Kapısı “Araçlarım” bütünleşik hizmetini kullanarak; PTT'den aldıkları Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) hesaplarını iptal edebilirler. İptal edilen ürünlerin bakiyesi başka bir PTT ürününe aktarılabilir.
Bir HGS ürününü (eğer emniyet aracı değilse(emniyet araçlarında sanal ürün diye bir olay var)) sadece kayıtlı olduğu plaka ile kullanabilirsiniz. Kartıda başka araçta kullanabilmek için PTT den plaka değişikliği yapmanız lazım.
HGS etiketinde yeterli bakiye olmadan otoyoldan geçildiyse ve 15 gün içerisinde yeterli bakiye yüklenmediyse plakaya ceza kesilecektir. Bu ceza otoyol geçiş ücretinin 4 katıdır.
HGS YENİLEME İŞLEMİ NASIL YAPILIR? Eğer yeni bir HGS almak istiyorsanız aynı şekilde PTT işyerlerinde gişelerden bireysel başvuru yaparak eski etiketi iptal ettirip yeni HGS alabilirsiniz.
Vatandaşlar, e-Devlet'te hayata geçirilen yeni uygulama ile 'Araçlarım' bölümüne girerek HGS ve OGS borç ve bilgilendirme hizmeti alabilecek. Aynı zamanda bu uygulama ile 15 günlük yasal süreç sonunda ödenmeyen geçiş ücretlerine katlanarak uygulanacak idari para cezalarının önüne de geçilmiş olacak.
Kaçak geçiş yaptıysanız iki hafta içinde aboneliğinizi yaptırmanız veya bakiye yüklemeniz gerekir. Aksi takdirde ceza bedelinizi ödemeniz gerekir. Köprü ve otoyollardan HGS aboneliğiniz olmadan veya bakiyeniz yetersiz olarak geçtiyseniz geçiş ücretinin 4 katı ceza geçiş ücretini de ayrıca ödemek zorunda kalırsınız.
HGS alma ücreti ne kadar? 2022 yılı için HGS kart ve başvuru ücreti dâhil olarak 45 TL'dir. PTT HGS ücreti 45 TL üzerinden belirlenmiştir ancak anlaşmalı bankalar üzerinden farklı fiyatlar uygulanmaktadır.
Araç plakası ve gerekli bilgilerle yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Online HGS yüklemeleri yapabilmek için anlaşmalı bankaların kartını kullanmanız gerekir. Kredi kartınıza onaylı talimat vererek HGS yüklemesi yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri