Otomobil satın aldığınızda plaka değişikliği yapmak zorunda değilsiniz. Hatta yaşadığınız şehirden farklı bir şehirden otomobil satın aldığınızda da plaka değiştirme zorunluluğunuz yoktur. Plaka yenileme ve değiştirme işlemi, plaka standart dışı veya kurallara aykırı değilse zorunlu değildir.
Bir aracın plakasını değiştirmek için yasal bir zorunluluk mevcut değildir.
Plakalar, araç sahipleri tarafından satış sonrasında yenilenmek istenebilir. Eskiden satış sonrasında aracın kullanılacağı kente uygun olarak plaka yenilenmesi zorunluyken günümüzde bu işlem ruhsat sahibinin isteğine bırakılmıştır.
Plaka Değiştirme/Yenileme Ücreti 2024
Noter araç devri ile araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL olarak belirlenmiştir.
İkinci el araç satımının noterdeki devir teslim işlemi yapıldıktan sonra plaka değiştirme işleminin yapılması için 1 aylık bir süre bulunur. Bir ay içerisinde başlatılmayan plaka değiştirme işlemleri daha sonrasında gerçekleştirilemez.
İlgili 20 soru bulundu
Notere plaka yenilemesi ile ilgili müracaat edersiniz. Eski plakaları teslim ettikten sonra yeni plakanın yazdığı evrak size teslim edilir. Evrak ile beraber Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı en yakın odaya gitmeniz gerekir. Burada yeni plakanız basılır ve aracınıza takılmaya hazır hale gelir.
Öncelikle satış aşamasında noterde plaka değişikliği talebi iletilir. Eğer satış esnasında bu talep belirtilmezse daha sonra plaka değişimi yapılamaz. Ardından gerekli belgeler hazırlandıktan sonra bir ay içinde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil birimine başvuru yapılır.
Noterde plaka seçimi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Plaka değişimi başvurusu yapacağınız Trafik Tescil Müdürlüğü'nün ikamet ettiğiniz şehir sınırları içinde olması gerekmektedir.
Plaka yenileme, plakanın eskidiğinde muayeneden geçemeyecek durumda olduğunda yapılabilecek bir işlemdir. Bu işlem için ilk önce Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesinden randevu alınmalıdır. Daha sonra nüfus cüzdanı fotokopisi, araç ruhsatı ve fotokopisi ile eski plakalar hazırlanarak randevuya gidilir.
Son olarak yeni plakanızla sigorta yaptıracaksınız. Eski plaka ile sigorta yapacaksınız, plaka değiştikten sonra da sigortacınızla görüşüp yeni plakaya zeyil ettireceksiniz sigortayı, tekrar fiyat çıkacak, fazlası eksiği varsa ona göre tekrar hesap görülecek.
2024 yılı için araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL'dir. Plaka basım ücreti, adet bazında değişiklik gösterir. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı odalarda, tek bir plakanın basımı için gerekli ücret 195 TL'dir. Aracın her iki plakasının da yenilenmesi gerekiyorsa çift basımın bedeli 390 TL'dir.
Gerekli belgeler ile notere başvurarak plaka yenileme talebinde bulunabilirsiniz. Noter tarafından plaka basım belgesi aldıktan sonra ise Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı odalara gitmeniz gerekli.
Özel Plaka Vergisi Ne Kadar? Özel plakaların yaygın olmamasının nedeni, bu plakaların vergi miktarlarının yüksek olması. Özel plaka vergisi her yıl yapılan düzenlemelerle birlikte değişiklik gösterir. Ancak ortalama 10.000 TL ile 25.000 TL arasında değişen yıllık vergi ödenmesi gerekir.
APP Plaka Yasak mı? APP plakaları, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır ve kullanımı yasa dışıdır.
İkamet adresinin bağlı bulunduğu ile ait plaka çıkarabilirsin. İstanbul dan başka ile ait plaka çıkmaz .
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Çıkarttığınız her özel plaka için ortalama 5 bin TL ila 15 bin TL arasında bir vergi ödemeniz gerekmektedir. Özel plaka çıkarttırırken, başvuru için de belirli bir miktar ödemeniz gerekmektedir. Miktar herkes için ve plaka türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Plakanın türüne ve talebine göre miktar değişebilir.
Özel plaka almak için şahıslardan kimlik belgesi istenirken firmalardan da son 6 ay içerisindeki faaliyet belgesi ve imza sirküleri talep edilmektedir. Eğer plaka eski plaka ile değişecek ise notere eski plaka sökülerek götürülmelidir.
Plaka değişikliği için satış şart değil. İkametinizi başka bir ile alıp, ordan ruhsat yenileyip, sonra tekrar mevcut ilinize ikamet alıp, yeniden ruhsat çıkartarak plakanızı değiştirebilirsiniz. Bu işlem için satışa gerek kalmaz.
ÖZEL PLAKA ALMA ÜCRETİ
Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL'ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
SMS ile boş plaka sorgulamak için yapılması gereken 5664 servisine “Detay (boşluk) Plaka” yazıp göndermektir. Daha öncesinde sorguladığınız plakaya dair bir kayıt bulunmakta ise telefonunuza plakaya dair tüm bilgiler iletilecektir. Sorgulama yaptığınız plaka kullanılmıyor ve boşta ise herhangi bir mesaj gelmeyecektir.
Plakasız/Tek Plakalı Trafiğe Çıkmak Yasak mı? Tescilli aracın plakasız olarak trafiğe çıkması durumunda sürücüye güncel trafik cezası oranında idari para cezası uygulanır. Araç, tescil plakası uygun yere takılıncaya kadar trafikten men edilir.
İlk adım: Nüfus Müdürlüğüne giderek ikamet belgesi almalısınız. İkinci adım: Vergi Dairesinden aracınızın ödenmemiş Motorlu Taşıtlar Vergisi olmadığını gösteren bir belge almalısınız. Üçüncü adım: Şoförler Odasından adres değişikliği nedeniyle plaka değiştirmek istediğinizi belirtmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri