Plakayı elde tutmak gibi bir uygulama yok maalesef. Öncelikle aracı alacak kişinin noterde plaka değişikliği yapmak istediğini belirtmesi gerek. Satışın akabinde sizin plakanız tekrardan bağlı olduğu trafik şubesine verilir.
Ayrıca, plakaları tescil kaydından silinen araçlar, çalıntı tarihinden itibaren 10 yıl süreyle araç tescil bilgisayar sisteminde plaka ve çalıntı kaydıyla muhafaza edilecek.
Aracınızı il dışında ikamet eden tanıdığınıza satın. Mesela izmitte ikameti olan birine satarsanız satıştan sonra araca 41 plaka verilecek kendi 34 plakanız boşa çıkacak. Daha sonra aracınızı tekrar tanıdığınızdan geri satın alın yeni bir 34 plaka verilmiş olacak. Bu şekilde aracı alıcısına yeni plakayla satacaksınız.
Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
SMS ile boş plaka sorgulamak için yapılması gereken 5664 servisine “Detay (boşluk) Plaka” yazıp göndermektir. Daha öncesinde sorguladığınız plakaya dair bir kayıt bulunmakta ise telefonunuza plakaya dair tüm bilgiler iletilecektir. Sorgulama yaptığınız plaka kullanılmıyor ve boşta ise herhangi bir mesaj gelmeyecektir.
İlgili 34 soru bulundu
Ücretlendirmeler tüm operatörler için sorgulama başına 95,00 TL' dir. Plakayı yazın, TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE 5664'e gönderin. Aracın plakası değişmiş olsa bile, hasar geçmişi anında cebinize gelsin.
Yayınlanan kusur tablosuna göre yeni plakaların genişliğinin 11 santimetre, uzunluğunun ise 52 santimetreye sabitlenmesi zorunlu. Bu boyutlardan daha büyük ya da daha küçük plakalar, TÜVTÜRK araç muayenesinden geçemeyecek. Ayrıca plakalardaki harf ve rakamların bold ya da italik olması da yasak.
Noter araç devri ve araç plaka yenileme ücreti 2023 yılı için ödenmesi gereken toplam tutar, 211 TL olarak belirlenmiştir.
ÖZEL PLAKA ALMA ÜCRETİ
Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL'ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Sms ile boş plaka sorgulaması yapılması da mümkündür. Mesajlar bölümüne girdikten sonra “Detay (boşluk) Plaka” yazarak 5664 numarasına mesaj atılması gerekmektedir. Sorgulama yapmak istediğiniz plakanın boşta olması veya kullanılmaması durumunda size bir bilgilendirme mesajı gelmeyecektir.
Noterde plaka seçimi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
İstenilen plaka, başka bir araca kayıtlı değilse Emniyet Müdürlüğünden alınır. İşlemleri direkt olarak Emniyet Müdürlüğünden yapabileceğiniz gibi resmi web sitesi üzerinden de yapabilirsiniz. Ayrıca ikametgahınızın olduğu ille aynı şehir koduna sahip olmanız gerekir.
Notere gidip plakayı teslim ederek plaka basım belgesinin düzenlettirilmesi gerekir. Sonrasında Şoförler Odası'na giderek plaka veya plakalar bastırabilir. Araç, muayeneden geçmediyse noteri atlayarak plakalar ile birlikte Şoförler Odası'na giderek de bu işlem gerçekleştirilebilir.
2024 yılı itibariyle plaka değişim ücretinde güncellemeler yapılmıştır. Noter araç devri ile araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra plaka yenileme işlemi için tek plakanın basım ücreti olarak 195 TL, çift plaka için ise 390 TL ücret alınmaktadır.
Bunun için Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sitesini ziyaret edebilir, Trafik Tescil İşlemlerini telefonla arayabilir veya 5664'e "DETAY PLAKA" yazıp gönderebilirsiniz. 2020 yılı itibariyle e-Devlet'ten boş plaka sorgulama işlemi yapılamamaktadır.
Özel plaka almak için yapılması gerekenler arasında vergi ve bağış ödemek yer alır. Aynı zamanda plakayı almak için notere gidilmesi gerekir. Notere eski plakalarınızı teslim ettikten sonra Şoförler Odası'na başvurmalısınız. Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız.
Notere plaka yenilemesi ile ilgili müracaat edersiniz. Eski plakaları teslim ettikten sonra yeni plakanın yazdığı evrak size teslim edilir. Evrak ile beraber Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı en yakın odaya gitmeniz gerekir. Burada yeni plakanız basılır ve aracınıza takılmaya hazır hale gelir.
0004 plakalı araç Genel Kurmay Başkanı'na aittir. 0005 plakalı araç Dış işleri Bakanı'na aittir. 0007 plakalı araç Başbakan Yardımcısı'na aittir.
0016 kırmızı plaka Milli Savunma Bakanı'nın aracına aittir. 0017 plaka İçişleri Bakanı'nın aracına aittir. 0018 plaka Hazine ve Maliye Bakanı'nın aracına aittir.
APP Plaka Yasak mı? APP plakaları, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır ve kullanımı yasa dışıdır.
Of İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından verilmeye başlanan “61 OF” serisi plakalar yok satıyor. 1995 yılında başlatılan ilçelerin plaka vermesi uygulamasıyla Of İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından da plaka verilmeye başlanmıştı.
Standart plakaların aksine bu plakalar, kişilerin zevklerine göre tasarlanıyor. Bu sebeple daha hoş ve özgün bir görüntü ortaya çıkarıyor. Kısacası, kişilerin kendi istedikleri fontlarda, boyutlarda ve renklerde yaptırdıkları plakalar, APP plaka olarak adlandırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri